Ill.foto
Ill.foto

Blogg: There's only one Neil Baldwin

Og han er «Marvellous»!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fotballen er full av fantastiske historier. Historien om Neil Baldwin, som gikk fra å være klovn til å bli Stokes materialforvalter, er en av de mer utrolige.

Jeg skal være den første til å innrømme at jeg aldri hadde hørt om Neil Baldwin. Mannen som bodde sammen med sin mor til hun gikk bort, og som hadde såkalt «learning difficulties». Men Baldwin hadde så mye mer, og historien hans er så fantastisk, at BBC har laget film om den. «Marvellous», der Golden Globe-vinner Toby Jones spiller Baldwin.

Og på et hotellrom i Manchester fikk jeg se den utrolige historien. Det finnes ting, historier, arenaer, spillere eller annet som gjør at man blir litt mer glad i klubber. Jge ble litt mer glad i Stoke etter å ha sett filmen.

La oss bare håpe den kommer til Norge med det aller første.

«I can be the manager of Stoke City. But I’m flexible, but I draw the line at Port Vale», sier Baldwin der han sitter på jobbkontoret sammen med sin mor.

Ingen tror det er mulig, men Baldwins liv handler om å gjøre det umulige, mulig. Og når Lou Macari blir ansatt som manager, tropper Baldwin opp utenfor Victoria Ground.

Han blir ansatt som «kit man», materialforvalter. Og Macari forteller senere at det er den beste signeringen han noen gang har gjort.

For Baldwin er en mann som ikke bare vasker drakter og henger dem opp. Han er en mann som sprer glede og positivitet. En som løfter moralen. En som vasker bort negativitet i tillegg til møkk på drakta.

Han er akkurat det som trengs i en garderobe.

Som Lou Macari sa:
«Nello was the dressing-room spirit, he was fantastic».

Bare se på dette intervjuet med manager Lou Macari som ligger på Youtube. Det er Neil Baldwin som dukker opp i bakgrunnen. (ekstern lenke)

Neil Baldwin bor fortsatt i Stoke-on-Trent. Det gjør Macari også. Og de to holder fortsatt kontakt. Baldwin er fast inventar på Britannia Stadium, og en kjent lokal skikkelse. Det har «Nello» vært i en årrekke.

Han har også sitt eget fotballag. «Neil Baldwin Football Club». Der har han visstnok selv vunnet Årets spiller-troféet 42 sesonger på rad. Han har også fått dommerlegenden Uriah Rennie til å dømme kampe – i alle fall gjør han det i filmen, og de to er visstnok gode venner. Som alle andre som har møtt Baldwin. Gode venner. Han er venner med alle. Fra Erkebiskopen av Canterbury til Gary Lineker.

Jeg aner ikke hva Neil Baldwin tenkte om kick and run-fotballen til Tony Pulis. Men jeg vet han var glad for at Stoke endelig etablerte seg i den øverste divisjonen under waliseren. Jeg vet heller ikke hva han tenker om dagens Stoke-lag. Men jeg kan jo tro at han koser seg fra sin faste plass med fotballen som spilles av Stoke for tiden.

I kveld får han se favorittlaget han selv en gang jobbet for, kjempe om poengene mot en manager under enormt press i Alan Pardew. Men Stoke trenger poeng selv. De har ikke vunnet hjemme i ligaen ennå, og fem poeng er dårligere utbytte enn forventet etter fem kamper spilt.

Men «Nello» gir aldri opp håpet. Filmen om denne utrolige karakteren handler nemlig om akkurat det. Det å være positiv uansett hva som skjer.

Han kommer til å stå utenfor Britannia og underholde alle som måtte gå forbi. Og han kan få underholdningen selv under flomlyset.

Stoke – Newcastle på TV 2 Premium og Sumo. Avspark klokken 21.00