Førstedivisjonsspiller fikk bli på banen etter to gule kort

Kristiansunds Espen Næss Lund spilte videre i to minutter etter at han ble utvist.

Mjøndalen-Kristiansund 2-2

At to gule kort tilsvarer et rødt og dermed utvisning er elementært i fotballdømming.

Det fordrer likevel at man har oversikt over hvem som har fått gult kort fra før.

Dommer Per Erik Haugen gikk på en blemme i førstedivisjonsmøtet mellom Mjøndalen og Kristiansund da han glemte å vise ut Espen Næss Lund - til tross for at han så sitt andre gule kort etter 85 spilte minutter på Mjøndalen stadion.

Sterke reaksjoner

Han var litt for tøff i behandlingen av Joachim Olsen etter en dødball, og det ga han hans andre gule.

Mjøndalens spillere protesterte heftig mot at Næss Lund fikk bli på banen, og selv etter at Haugen konfererte med fjerdedommeren blåste han spillet i gang igjen.

Først et par minutter senere ble Haugen oppmerksom på at Næss Lund også fikk gult kort i første omgang.

Da fikk Kristiansund-spilleren se det røde kortet og måtte forlate banen.

Se all dramatikken i videovinduet øverst.

– Hva gjør de der alle mann?

Opptrinnet forbauser Mjøndalen-trener Vegard Hansen som aldri har vært med på noe lignende, utover at han har sett det på TV.

– Jeg skjønner at det kan skje at man gir en spiller to gule kort uten å vise ham ut, men det er merkelig at han ikke blir mer mistenksom og sjekker en ekstra gang når det er så sterke reaksjoner fra en hel stadion, spillere og fra sidelinjen. Han fikk gjentatte beskjeder fra alle hold om at dette var feil, sier Hansen til TV 2.

Dommeren snakket med fjerdedommeren og skjønte at noe ikke var som det skulle. Det er kanskje det mest oppsiktsvekkende.

– Det var både han, to linjemenn og en fjerdedommer. Man kan spørre seg hva de gjør der alle mann? Det første de bør kunne er å ta tida, det neste er å ha oversikt over gule kort. Dommeren har nok ikke en god kveld nå, sier Hansen.

Kamplederen legger seg flat etter hendelsen.

– Vi skjønner at vi bommer, både fjerdedommer, linjedommere og meg, og det er alltid kjedelig, sier dommer Per Erik Haugen til TV 2.

– Jeg hadde notert feil nummer da jeg ga ham gult kort i førsteomgang. Det er klart det er for dårlig, og slikt skal rett og slett ikke skje. Det er sterkt beklagelig.

Legger ikke inn protest

Selv om Mjøndalen mener episoden kunne vært grunnlaget for en protest har de valgt å ikke gjøre det.

– Vi oppfatter det som en klar grunn til å legge inn protest, men det har vi valgt å ikke gjøre, sier Hansen.

– Espen Næss Lund var en veldig dominerende og viktig spiller for dem, han avklarte både på dødballer og de lange fremspillene våre. Hadde han spilt resten av kampen ville vi nok heller vurdert det, men nå er det snakk om bare et par-tre minutter. Vi ønsker å være en klubb som står for fair play, og da har vi valgt å gjøre det på denne måten.

Dommeren vil ikke gå med på at han er lettet over at hendelsen ikke får etterspill, men roser Mjøndalen for valget.

– Det er all honnør til Mjøndalen for å vise fair play. Utover det har jeg ikke noe kommentar, sier Per Erik Haugen til TV 2.

Utlignet på overtid

På daværende tidspunkt var stillingen 2-1 til Kristiansund, men dramatikken var ikke over med det.

Fire minutter på overtid dukket Sanel Kapidzic opp for et Mjøndalen i overtall og utlignet til 2-2 etter et hjørnespark.

– Avgjørelsen vår om å ikke legge inn protest hadde vært den samme uansett om vi hadde utlignet eller ikke. Det var en politisk avgjørelse, sier Vegard Hansen. 

Mjøndalen tok ledelsen i kampen gjennom Christian Gauseth, før omtalte Næss Lund utlignet. Jean Alassane Mendy ga gjestene ledelse - før dagens mest oppsiktsvekkende episode