Millionunderskudd for Madcons plateselskap

– De har brent av store penger som ikke gir noen avkastning, sier merkevareekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Madcon slo igjennom med et brak i 2007 med superhiten «Beggin'», som solgte over 350.000 eksemplarer bare i Frankrike, Russland og Tyskland. Madcon var på alles lepper, og låten gikk rett til topps i fem land.

MADCON PÅ SPELLEMANN: Madcon opptrådte på Spellemannsprisen i 2008, hvor de også vant to priser. Til sammen har de vunnet seks spellemannpriser. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
MADCON PÅ SPELLEMANN: Madcon opptrådte på Spellemannsprisen i 2008, hvor de også vant to priser. Til sammen har de vunnet seks spellemannpriser. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
SPILTE PÅ EUROVISION: I 2010 opptrådte Madcon med låta
SPILTE PÅ EUROVISION: I 2010 opptrådte Madcon med låta "Glow" og stor fellesdans som strakk seg verden over på Eurovision på Telenor Arena. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Rapgruppa består av Tshawe Baqwa (34) og Yosef Wolde-Mariam (36).

I fjor ønsket Madcon nok en gang å erobre verden. I september lanserte de sin nye plate «Icons». Bak den lå det millioner av kroner og et stjernespekket samarbeid.

Samarbeid med Snoop Dogg og Rick Ross

Låtene ble spilt inn i Oslo, Amsterdam og New York, og de brukte gjesteartister som Kelly Rowland (32) fra Destiny's Child, Snoop Dogg (42), Estelle (34) og Rick Ross (38)

Rick Ross er en av USAs aller største navn innen rap, selv om han ikke har like stor slagkraft i Norge.

– Å ha Rick Ross en ettermiddag eller en dag på jobb, koster fort en halv million kroner, sier musikkekspert Asbjørn Slettemark (39) til TV 2.

Den verdenskjente videoregissøren Reinert «Ray Kay» Olsen (36) laget tre av videoene fra platen, som kostet et ukjent millonbeløp.

Etablerte fire selskaper

Fra 2012 etablerte Madcon og manager Peter Peters fire selskaper som skulle håndtere gruppens utenlandslansering. På toppen av pyramiden troner morselskapet «Icon Group AS» som er overbygningen til de tre andre selskapene «Icon Recordings AS», «Madcon Live AS» og «Madcon AS». 

Plateselskapet «Icon Recordings» ble laget spesielt for å lage plata «Icons».

I fjorårets regnskap fra plateselskapet kan man tydelig se at pengene har rent ut. Selskapet gikk 3,37 millioner kroner i underskudd på driften, hadde negativ egenkapital og 8,4 millioner kroner i gjeld. De to siste årene har «Icon Recordings» hatt et driftsunderskudd på over 5,5 million kroner.

Alt ble investert for å skape en internasjonal suksess av platen «Icon». Men etter lanseringen i august i fjor har den bare hatt en skikkelig listeplassering i Norge hvor den gikk til topps og fikk også en andreplass på VG-lista med singelen «In My Head».

– Ikke bitt noe særlig fra seg i verden

Den eneste av singlene som gjorde det bra internasjonalt var «One Lift» med Kelly Rowland som fikk en sjetteplass i Tyskland, en syvendeplass i Belgia og en niendeplass i Østerrike.

– Med unntak av de gode plasseringene i Norge, så har ikke albumet bitt fra seg noe særlig i verden, sier Slettemark.

For å finansiere plateselskapet har de andre selskapene i «Icon Group» bidratt. Både «Madcon AS» som sitter på rettighetene til tidligere utgivelser med Madcon og «Madcon Live AS» som styrer konsertvirksomheten til bandet, har gått rundt 3,7 millioner kroner i overskudd på driften. Det gjør at selskapene som helhet går nesten i null.

Madcons manager, Peter Peters (39), ønsker ikke å kommentere tallene.

– Madcon er ikke det hotteste lenger

Merkevareekspert Arne-Inge Christophersen (52) mener at Madcon som merkevare har tapt verdi.

– De var på alles lepper. Hvis det var et arrangement, så var det Madcon man skulle ha med. Det er ikke tilfellet lenger. Det er ikke det hotteste produktet vi har i norsk sammenheng lenger, sier Christophersen.

– Madcon klarer å holde på sitt tyske publikum, men i de andre store markedene, som England og USA, så tror jeg toget har gått, sier Asbjørn Slettemark.

– Jeg tror de har brent av store penger som ikke gir noen særlig avkastning, sier Kristoffersen.