Brukket hofteskål og tre brukne ribbein: – Det kunne gått mye verre

Sykkelsjef Stig Kristiansen flys trolig hjem tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ponferrada (TV 2): Landslagssjef Stig Kristiansen ble søndag sendt til sykehus med hoften ut av ledd etter at servicebilen til Norge krasjet fire km. før mållinjen.

Også mekaniker Tommy Josefsen og en kroatisk leder ble sendt på sykehus.

Generalsekretær Bjørn Sætre var på sykebesøk hos Kristiansen og Josefsen mandag morgen.

En av passasjerene i bilen blir fraktet til sykehus. AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
En av passasjerene i bilen blir fraktet til sykehus. AFP PHOTO / JAVIER SORIANO

Han bekrefter overfor TV 2 at Josefsen har to brudd i venstrebeinet og ett brudd i høyrebeinet. Han har brudd i venstre albue, mistet fortennene og brudd i femte ryggvirvel.

Josefsen og den kroatiske lederen berømmer Kristiansen etter ulykken, forteller Sætre.

Alle de tre involverte i ulykken bekrefter at to tilskuere kom ut i veibanen.

– Uten Stig og hans kjøreferdigheter kunne det gått mye verre, både i forhold til publikum og medpassasjerene. Tilskuerne kom ut i veibanen. Det var vått, og han fikk sleng på bilen. Han klarte å rette bilen opp, og unngikk dermed at de snurret rundt og at de traff tilskuere, sier Sætre.

Kristiansen hadde belte på. Det hadde ikke Josefsen og den kroatiske lederen som satt i forsetet.

SKADET: Tommy Josefsen (til høyre) ble fraktet til sykehus søndag.
SKADET: Tommy Josefsen (til høyre) ble fraktet til sykehus søndag.

– Stig har brudd i hofteskålen. Han fikk et kne ut av posisjon, men det ble satt på plass igjen. Det var ikke brudd i kneet, men han hadde tre brukne ribbein, sier Sætre

Kroaten som var med den norske bilen har fått brudd i hoften, en arm og en fot, ifølge den norske pressekontakten.

Alle tre måtte opereres på sykehuset i Ponferrada.

Bilkrasjen skjedde underveis på herrenes fellesstart.

- Det kom en tilskuer litt for langt ut i veien, og de måtte gjøre en unnamanøver, sier sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen.

Det ble også spekulert i at tilskuere ble skadet, men det avkrefter Det internasjonale sykkelforbundet UCI. Tiedemann Hansen sier han håper at Kristiansen og Josefsen kommer seg raskt hjem til Norge. Sykkelforbundet jobber med å få duoen hjem med ambulansefly, trolig på tirsdag.

Se reportasje i vinduet øverst!

Ny servicebil

En nøytral Shimano-bil fulgte opp de norske rytterne i rittet. Reservesyklene ble ødelagte i ulykken. Det er nå kommet på plass nye. Alexander Kristoff fikk en ny reservesykkel av Katjusja. Sportssjef Hans Falk gikk inn som norsk sjef i den nøytrale servicebilen. Han fikk også med seg en norsk mekaniker i bilen. Reservesyklene til Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug var ikke deres egne, men de ble tilpasset de to nordmennene.

Roger Gjelsvik ved Olympiatoppen sier at det sportslige apparatet rundt rytterne nå er likt det før ulykken. Rytterne ble ikke være underrettet om ulykken, men fant det ut via andre lagbiler.

Ulykken skjedde i en nedoverbakke. Høyst sannsynlig var det Kristiansen som var sjåfør.

- Det var Stig som begynte å kjøre bilen, så jeg antar med 99,9 prosents sikkerhet at han var sjåfør, sier pressekontakt Per Mæhlum til TV 2.

Etter målgang snakket de norske om ulykken.

- Det var fælt å passere bilen runde etter runde. Jeg så bilen og hadde hørt fra andre at det var ok. Det kunne gått verre, men det var fælt å se bilen stå der i grøften å se så jævlig ut, sa Edvald Boasson Hagen.

- Det var en veldig kjedelig nyhet å få. Det så ikke bra ut. Edvald slapp seg tilbake og snakket med England. De sa det gikk bra med de som var i bilen, sier Nordhaug.

- Det kunne gått mye verre. Vi skal prise oss lykkelig for at de ikke forsvant utenfor skråningen, legger Kristoff til.

- Jeg er veldig glad for at det ikke gikk verre. Det er mye viktigere enn et sykkelritt. Vi var litt preget av det i starten, men vi klarte å holde fokus de siste rundene, sier Nordhaug.

Til sykehus i går

Det er andre dag på rad at nordmenn blir sendt på sykehus i sykkel-VM. Lørdag veltet Miriam Bjørnsrud stygt i kvinnenes landeveisritt.

- Jeg har vondt overalt og har sår her og der. Hele kroppen er kjempevond. Det gjør vondt å puste, sa Bjørnsrud til TV 2 søndag morgen.

Kristiansen og Josefsen satt i en servicebil bak feltet da bilen krasjet.