Norsk superhelt gjør suksess internasjonalt

Josef Yohannes (33) ble født av eritreiske foreldre og kom til Norge som niåring. Et møte med to gutter under fotball-VM for fire år siden forandret livet hans.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Da så jeg to små barn som minnet meg veldig mye om meg og broren min, egentlig. Så ropte jeg dem over og ga dem litt penger til is, og tenkte jeg skulle gjort noe mer for dem, forteller Josef engasjert.

– Da jeg var tilbake i Oslo, fikk jeg en idé om lage en egen superhelt. En superhelt som kunne inspirere barn, sier tegneserieskaperen.

– Barn og unge i Vesten har jo alltid hatt luksusen med å ha superhelter som Hulken, Batman, og Superman, mens barn i Afrika har ikke hatt noen offisiell superhelt, forklarer Josef.

Mye til felles med helten

Han er svært samfunnsengasjert og jobber som tolk, lærer og i frivillige organisasjoner. Josef har mye til felles med tegneseriefiguren sin The Urban Legend.

– Vi er veldig, veldig like, men han er mer naiv når det kommer til jenter, ler han.

INSPIRASJONEN: To gutter han møtte under fotball-VM i Sør-Afrika, ble inspirasjonen for Josef Yohannes' superhelt, Madiba. Her presentert av hans egen tegner. Foto: TV 2
INSPIRASJONEN: To gutter han møtte under fotball-VM i Sør-Afrika, ble inspirasjonen for Josef Yohannes' superhelt, Madiba. Her presentert av hans egen tegner. Foto: TV 2

Superhelten jobber egentlig som lærer med navnet Malcolm T. Madiba, men har en gul og svart drakt han ikler seg når han må slåss for rettferdighet.

– Han er nok sterkere, sånn fysisk sett, men jeg er like klar til å bekjempe urettferdighet når jeg ser og opplever det, sier nordmannen.

Nå er Josef blitt Mandela-ambassadør som skal jobbe for å mer rettferdighet og likestilling uavhengig av rase, kjønn og tro. En av Mandelastiftelsens ansatte ringte og inviterte Josef til besøke Mandelas familie i november.

«Fantastisk at det var en svart superhelt»

– Han hadde hørt om dette, og syntes det var helt fantastisk at det var en svart superhelt, først og fremst, men også at han var oppkalt etter Mandela, sier Josef.

Nelson Mandela ble kalt «Madiba» i Sør-Afrika.

– Jeg har heller lyst til å inspirere en million, enn å tjene en million, sier Josef entusiastisk.

Josef skriver fortellingene og sender detaljerte beskrivelser til tegneren «Newtasty» i USA. The Urban Legend kan leses av 70 millioner unike månedlige brukere på nettstedet USAToday.com.

Under tegneseriefestivalen Raptus i Bergen kom tegneseriefans for å høre om Josefs internasjonale suksess.

– Den utgaven er på åtte forskjellige språk, sier han, og begynner å liste opp, men husker ikke alle.

Pensum i Norge

Noe av det tegneserieskaperen selv synes er mest stas, er at «The Urban Legend» nå er pensum i tre lærebøker i første klasse i videregående skole i Norge.

– Det var utrolig, det er et av de største høydepunktene, at det har blitt skolepensum i norsktimene, altså, det er jeg veldig happy for! smiler mannen bak «The Urban Legend».

Samtidig innrømmer han at han kanskje ikke hadde bestått norskoppgavene selv. «Velg et bilde der du mener han blir fremstilt som en virkelig superhelt»

Fremfor å peke på et bilde av figuren i superheltdrakt, velger tegneserie skaperen en rute med et sitat:

«For noen er jeg en helt, for andre en plage, selv søker jeg kun rettferdighet».

Leseglede

I oktober blir serien utgitt som bok. Da håper han enda flere vil bli oppslukt av «The Urban Legend».

– Jeg har fått mange fine e-poster fra foreldre som er overlykkelige over at barna leser noe. De har fått leseglede. Det er rørende, slår han fast.