Gatas Parlament lager hiphop av Alf Prøysen

Elling og Jester i Gatas Parlament føler de har mye til felles med visesangeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I år ville Alf Prøysen fylt 100 år, og det skal feires med brask og bram i kultur-Norge denne høsten.

Og rappegruppa «Gatas Parlament» vil ikke holdes utenfor – de vil hedre Prøysen på en helt egen måte. I samarbeid med Popsenteret skal de nemlig tolke Prøysen og komme med sin egen hiphopversjon av de folkekjære visene.

– Vi har mye å lære av Prøysen

Grunnen til det, er at Alf Prøysen betyr noe spesielt for de to rapperne.

– Alf Prøysen har vært viktig i barndommen. Vi hørte på Prøysen på radioen og på plate, og jeg sang mange sanger av Prøysen sammen med moren min. For meg står han som en av de viktigste tekstforfatterne i Norsk kultur, sier André Alexander Molkom (41), best kjent som rapperen Jester.

TV 2 møter de to rapperne på Popsenteret, der Prøysen-rekvisitter som gamle barnebøker og plater rigges opp og stilles ut til søndagens start på Prøysenfest. De tester også ut noen av Prøysens aller mest gjenkjennelige låter sammen med ivrige barn fra Tøyen skole. Se video over!

PRØYSEN-JUBILEUM: Popsenteret fyller opp med Prøysen-tema til ære for 100-årsjubilanten! Foto: Margrethe Miljeteig
PRØYSEN-JUBILEUM: Popsenteret fyller opp med Prøysen-tema til ære for 100-årsjubilanten! Foto: Margrethe Miljeteig
SPILLER INN PRØYSEN: Gatas Parlament spiller inn låt med Tøyen skole.
SPILLER INN PRØYSEN: Gatas Parlament spiller inn låt med Tøyen skole.

«Gatas Parlament» mener at Prøysen er et stort forbilde.

– Vi har mye å lære av Alf Prøysen. Han var lokalpatriotisk og brukte sin egen dialekt i sangene. Han skildret også samfunnet fra bunn, fra synspunktet til de som er nederst på rangstigen, som Teskjekjerringa og Jørgen Hattemaker, sier Elling Øgrim Borgersrud (39).

– Vi har mye til felles med Prøysen

De to rapperne mener også at «Gatas Parlament» har mye til felles med visesangeren. 

– «Gatas Parlament» er et politisk, venstreradikalt prosjekt. Vi har mye til felles med Prøysen, som i ungdommen skrev en rekke røde, revolusjonære sanger. Det er ikke disse han blir husket for, men det som står sterkt igjen er menneskesynet hans, sier Elling.

Rapperne mener nedenifra-og-opp-synet til Alf Prøysen er en forbilledlig. Nå skal de gjennom høsten forsøke å overføre visesangerens uttrykk til sitt eget.

Resultatet får publikum se på en konsert som holdes 30. november.

Konkurranse om Prøysen-sanger

Da blir det også klart hvem som vinner Popsenterets store Prøysen-konkurranse. I hele høst kan nemlig barn i alle aldre spille inn sine egne versjoner av Prøysen, lage albumcovere og ikle seg busseruller og reise tilbake til Prøysens tid.

– Man kan oppleve Prøysen gjennom hele Popsenteret. Man kan lære mye nytt om Prøysen, for eksempel at han hadde en stor internasjonal karrière i blant annet USA og Japan. Det er det ikke alle som vet, forteller Gaute Storsve, prosjektansvarlig ved Popsenteret.

Arrangementene er i samarbeid med Prøysenfest, som er en nasjonal markering av Alf Prøysens 100-årsjubileum.