UERSTATTELIG: Denne mannen klarte ikke Brendan Rodgers å erstatte. Det var også helt umulig, mener Tor-Kristian Karlsen. AP Photo/Jon Super
UERSTATTELIG: Denne mannen klarte ikke Brendan Rodgers å erstatte. Det var også helt umulig, mener Tor-Kristian Karlsen. AP Photo/Jon Super

– Det var i realiteten helt umulig å erstatte Luis Suárez

Brendan Rodgers står nå overfor en «syretest» som manager, mener Tor-Kristian Karlsen.

Se Liverpool - Everton på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo lørdag kl 13.45.

– Det var i realiteten helt umulig å erstatte Luis Suárez.

Det er Tor-Kristian Karlsens konklusjon etter Liverpools trege sesongstart.

Tor-Kristian Karlsen bor i London og følger engelsk fotball tett. Denne helgen gjester han TV 2 Sport Premiums Premier League-sendinger. Foto: Espen Hartvig / NTB scanpix
Tor-Kristian Karlsen bor i London og følger engelsk fotball tett. Denne helgen gjester han TV 2 Sport Premiums Premier League-sendinger. Foto: Espen Hartvig / NTB scanpix

Fjorårets forrykende sesong er tilbakelagt. Nå befinner Liverpool seg helt nede på ellevteplass. Særlig fremover på banen har kontrasten vært stor fra forrige sesong.

I tomrommet Luis Suárez etterlot seg.

– Vi snakker om en av verdens tre beste angrepsspillere. Fra januar til sesongslutt var han kanskje til og med den aller beste. Suárez er så ekstrem på alt man ønsker å ha i en angriper. Han får ti av ti poeng på alle slike punkter, fortsetter fotballeksperten.

Karlsen mener at Rodgers nå står overfor en syretest. Var Liverpools utrolige sesong et resultat av å ha verdens kanskje beste spiss, eller var det Rodgers' filosofi som var nøkkelen?

Derfor var han uerstattelig

Karlsen fremhever kombinasjonen av ferdigheter, krydret med hans voldsomme aggressivitet, som årsaken til at Suárez var uerstattelig for Liverpool.

– For det første er han usedvanlig målbevisst og oppmerksom når han mottar ballen på siste tredjedel av banen. Det er umulig å forsvare seg mot ham, fordi selv ikke Suárez vet hva det neste trekket er. 

Slike ferdigheter lar seg til en viss grad kopiere, men det er først når man føyer til Suárez' rytme og intensitet at oppgaven begynner å bli umulig.

– Suárez har en rytme og intensitet i spillet som gjør ham helt unik. Han beveger seg konstant, jobber hardt og skaper mye rom. En kan nesten også si at Liverpool blir svekket defensivt uten Suárez. Han er ekstremt god til å holde på ballen, og uten ham havner forsvaret oftere under press, mener Karlsen.

Oppgaven blir, ifølge Karlsen, helt umulig når man også tar med Suárez ekstreme vinnervilje.

– Jeg mener at hans mange disiplinære problemer har utspring samme sted som mange av målene hans. De kommer fra vinnerinstinktet og en søramerikansk holdning om at man kan tøye strikken langt, så lenge man ikke blir tatt. Han har en fandenivoldsk vinnervilje som smitter over på lagkameratene. Det koster poeng å miste en slik spiller.

Måtte gå en annen vei

– Hvem kunne Liverpool hentet for å erstatte ham?

– Det var, som nevnt, ingen enkeltspiller som kunne dekke tapet, men Alexis Sánchez har litt samme rytme, intensitet og mentalitet i spillet. Det samme gjelder Sergio Agüero.

Sánchez havnet i Arsenal og Agüero var ikke til salgs. Liverpool gikk derfor en annen vei. En vei som også ble preget av at Liverpool trengte flere spillere til årets tøffe kampprogram.

– Løsningen var at Liverpool gikk for å ha et bredt spekter av angripere. De forsto at de ikke kunne erstatte Suárez fullt ut og gikk derfor for å ha flest mulig valgmuligheter.

Til tross for å ha signert spillere som Balotelli, Lambert, Markovic og Lallana, mener likevel Karlsen at de fortsatt har til gode å erstatte egenskapene som gjorde Liverpool så fryktelig vanskelig å forsvare seg mot: rytme, intensitet og bevegelighet.

– Jeg tror Markovic på sikt kan tilføre noe av det samme, men han er naturligvis ikke i nærheten av Suárez ennå. 

Syretest for Rodgers

Liverpools suksessmanager står nå overfor en tøff oppgave. Han må klare å bruke de nye spillerne til å skape en ny, offensiv suksessformel.

– Dette er syretesten for Rodgers. Han må klare å vise at det var hans filosofi som var nøkkelen - ikke at laget ble løftet kunstig høyt opp av en individualist.

Med fattige seks poeng på fem kamper bør dagens Merseyside-derby aller helst vinnes.

– Jeg tror vi får svaret på denne syretesten i løpet av de neste månedene, sier Karlsen.

Forhåpentligvis for Liverpool kan begynnelsen på et positivt svar komme allerede i dag.