Norges mest kjente kunsttyv er trekkplaster i VIF-auksjon

– Han har hjertet i Vålerenga. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(TV 2 Sporten): Morgenkvisten 12. februar 1994 - samme dag som åpningsseremonien av Lillehammer-OL - sto Pål Enger bak et av verdenshistoriens frekkest kunsttyveri. 

En stige inntil veggen på Nasjonalgalleriet, et knust vindu - og vips var Edvard Munchs «Skrik» i Engers besittelse. 

Når Vålerenga lørdag inviterer til kunstauksjon er verken «Skrik» eller noen andre verdensberømte malerier en del av objektene. Men et av trekkplasterne har for så vidt litt med en gammel Munch-kjenning å gjøre likevel - for etter planen skal et maleri laget av Pål Enger selges til høystbydende. 

<B>SA JA TIL Å HJELPE VIF:</B> Pål Enger har sagt ja til å levere et egetprodusert maleri til Vålerengas kunstauksjon. Men nå har det dukket opp et problem...Foto: Tor Richardsen, Scanfoto
SA JA TIL Å HJELPE VIF: Pål Enger har sagt ja til å levere et egetprodusert maleri til Vålerengas kunstauksjon. Men nå har det dukket opp et problem...Foto: Tor Richardsen, Scanfoto

Som en slags skjebnens ironi er nemlig den gamle kunsttyven blitt en kunstner etter Munch-tyveriene (han har også stjålet «Vampyr»). 

– Pål Enger er jo en gammel fotballspiller i Vålerenga, og heller ikke helt ukjent med kunst. Vi tok kontakt med ham for å høre om han ville være auksjonarius, og levere et bilde. Det var han positiv til, sier auksjonsleder Espen Knutsen til TV 2 Sporten. 

For ordens skyld: Det dreier seg altså om et kunstverk Enger selv har malt... 

– Vi tror det vil være stor interesse for å kjøpe et maleri av Pål Enger. Jeg lurer på om han er flinkere til å male enn til å stjele, faktisk. Han er veldig flink, sier Knutsen. 

Enkelte negative reaksjoner på å hente inn Enger har det vært: 

– Vi har fått noen negative tilbakemeldinger på ham som auksjonarius, det synes noen var å trekke det litt langt. Vi ser humoren i det, men forstår samtidig at folk kan være skeptiske. Såvidt jeg veit har Pål hjerte for Vålerenga, han er Vålerenga-gutt og er glad i klubben. Det er jeg ganske overbevist om, sier auksjonslederen. 

Ett problem har imidlertid dukket opp: Pål Enger svarer plutselig ikke på telefonen. 

– Utfordringen nå er at han er som sunket i jorda. Jeg får ikke tak i Pål. Men håper at han i alle fall leverer et bilde, og så får vi finne en annen auksjonarius, sier Knutsen. 

Auksjonen er en del av «Vi er Vål'enga»-kampanjen, der supportere og støttespillere til sammen har samlet inn nærmere tre millioner kroner til den økonomisk skakkjørte klubben. Investor Tor Olav Trøim har lovet å doble beløpet supporterne samler inn.