Cazorla sprayet ned i England– dommersprayen for farlig i Tyskland

Skumpartyet utsettes i Bundesliga.

Den tyske avisen Bild skriver at det ikke blir noe skumparty i Bundesliga.

I alle fall ikke ennå.

Forskerne ved kontrollinstansen TÜVRheinland har nemlig konkludert med at innholdet i dommersprayen de vil bruke er ulovlig i Tyskland, og ifølge avisen også hele EU.

– I sin nåværende form kan den ikke tillates, sier Greta Dau ved TÜVRheinland til Bild.

Forskerne har undersøkt sprayen, som produseres i Argentina, i ni dager. Konklusjonen er klar.

Farlig innhold

Sprayen inneholder parabener, kjemiske stoffer som brukes for å hindre skadelig bakterie- og soppvekst i kosmetikk, mat og legemidler, som mistenkes for å være hormonforstyrrende.

I tillegg reagerer TÜV på at sprayboksen ikke er merket som brannfarlig.

– En drivhus-konsentrasjon på 33 prosent er mye høyere enn det tillatte i umerkede bokser.

Sprayet ned Cazorla

Likevel er sprayen tatt i bruk i store deler av Europa, og i fotballstormakter som England, Spania og Frankrike. Også i Mesterligaen er dommersprayen tatt i bruk. Det er imidlertid ikke slått fast at det er den samme typen som den som feilet testen i Tyskland.

Det spørs om Santi Cazorla er så glad for å høre at sprayen potensielt kan være farlig og hormonforstyrrende.

I sesongens første serierunde fikk han seg en god dose forsvinnende spray i ansiktet da dommer John Moss ikke var helt klar på hvordan spraykannen fungerte.

Dersom tyske dommere bryter TÜVs formaninger venter det en bot, og innføringen av dommerspray i Tyskland vil bli utsatt til problemene med sprayen er utbedret.

Vil ta hensyn i Norge

I Norge testes dommersprayen ut i disse dager, og var blant annet tilgjengelig for dommerne i begge cupsemifinalene for herrer som ble spilt denne uken. Den skal også testes i helgen i kvinnenes semifinaler.

–  Pr. nå har vi ikke vurdert denne delen av produktene, men foreløpig er vi bare i en testfase, sier dommersjef Rune Pedersen i Norges Fotballforbund til TV 2.

– I prosessen når vi skal velge om vi skal fortsette med dette har vi bedt om all den informasjonen vi kan få om de ulike sprayene. Vi vil følge med, og dette er selvsagt ting vi vil måtte ta hensyn til.

Både FIFA og UEFA har tatt i bruk produktene uten at Pedersen har inntrykk av at dette har vært særlig høyt på vurderingslisten i de respektive organisasjonene.