I SITT LIVS FORM: Sverre Lunde Pedersen, her etter 5000-meteren under verdenscupstevnet i Inzell forrige sesong. FOTO: AP Photo/Matthias Schrader
I SITT LIVS FORM: Sverre Lunde Pedersen, her etter 5000-meteren under verdenscupstevnet i Inzell forrige sesong. FOTO: AP Photo/Matthias Schrader

Lunde Pedersen mot medaljevinter: – Det han gjør nå er ekstremt

Skøytesjef Sondre Skarli mener flere av landslagsløperne er i sitt livs form. Best av alle: Sverre Lunde Pedersen.

Torsdag avsluttet det norske skøytelandslaget en treningsleir i Heerenveen.

Det har vært en meget oppløftende opplevelse for den ferske landslagssjefen Sondre Skarli.  

Både sprintere og langdistanseløpere har levert tider av ypperste klasse, og Skarli er klar på at mange aldri har vært bedre.

– Det er flere av dem som er i sitt livs form, sier landslagssjefen.

 Til tross for at Skarli bare har noen måneder på baken i sin nye jobb har han vært en del av apparatet rundt landslaget i flere år.

– Ekstrem Sverre

Han har derfor et godt sammenligningsgrunnlag, og han drar særlig frem fire stykker som har imponert ham på treningsleiren.

Sprinterne Espen Hvammen og Håvard Lorentzen samt Sverre Lunde Pedersen for guttene, og Ida Njåtun for jentene.

– Det Sverre gjør på de lange dragene nå er ekstremt. Der er han svært, svært god akkurat nå, forklarer Skarli.

– Hvor bra er det han presterer sammenlignet med de beste i verden akkurat nå?

– Jeg håper og tror at han vil være på pallen i vinter ved flere anledninger.

Der tror han også flere vil nærme seg. Hverken Espen Hvammen eller Håvard Lorentzen har gått så fort før, og begge er tidenes raskeste nordmenn på sine distanser.

– Det er uhyre jevnt i sprinttoppen, men Espen er klar for å ta nye steg. Han tok en tolvteplass i OL, og jeg tror definitivt han vil være mye høyere mange ganger denne sesongen, sier landslagssjefen.

Trenger hjelm?

Så fort går det at noen har begynt å spøke med at skøyteløperne må ta i bruk hjelm for å ta vare på sikkerheten.

Det er imidlertid ikke helt søkt.

– Det går fort når disse gutta setter i gang. Det er jo den idretten i verden der man beveger seg raskest på flat mark. De dundrer jo rundt på isen i 50-55 kilometer i timen, sier Skarli.

Bøkko i rute

Han er også fornøyd med Håvard Bøkkos innsats og utvikling.

Norges ledestjerne på isen i flere sesonger har slitt med en kneskade over lengre tid, og de har nå brukt mye av forsesongen på å få han tilbake i trening.

– Han har gjort en veldig god jobb. Utfra der jeg trodde han skulle være for to måneder siden så ligger han langt foran skjema. Spesielt teknisk har han utviklet seg, sier Skarli.

Det positive med at flere nå ser ut til å steg opp i verdenstoppen er at presset kan fordeles på flere.

Nærmer seg sesongstart

Et press Bøkko har måttet bære alene i mange sesonger. Nå legges presset over på Lunde Pedersen spesielt, men også Hvammen og Lorentzen bør kunne hevde seg på pallplasser i verdenscup.

– Det er en del av det som er styrken i laget nå. De er unge, men kan hevde seg. I tillegg er det en styrke på trening. Har man en dårlig dag vil det alltid være noen som suser forbi og trykker til. Det er viktig for norsk skøytesport at man får den situasjonen på landslaget, sier Skarli som ikke tar all æren for de gode treningsresultatene selv.

– Det er nok et resultat av god trening gjennom flere år, samtidig har vi prøvd litt nye ting som vi har stor tro på skal fungere bra. Vi har trent mye skøytestilling på alle mulige slags skøyter og har periodisert treningen annerledes. Nå trener vi veldig hardt når vi trener hardt, og så får man tid til å restiuere seg. Det har jeg tro på.

Verdenscupen på skøyter starter 14.-16. november i Japan. 

Det norske landslaget sesongstarter trolig med et løp i Stavanger på slutten av en treningsleir der i midten av oktober, før norgescupstevnet på Hamar 25. og 26. oktober.