Norges store Oscar-håp feiret festpremiere

Torsdag kveld har Bent Hamers film «1001 Gram» festpremiere, og for første gang har han en kvinne i hovedrollen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
SCENE FRA FILMEN: Ane Dahl Torp og Laurent Stocker i sine roller i
SCENE FRA FILMEN: Ane Dahl Torp og Laurent Stocker i sine roller i "1001 Gram".

Torsdag kveld var det klart for premieren på regissør Bent Hamers spillefilm «1001 Gram». Den røde løperen ble rullet ut foran Klingenberg kino til ære for Norges store Oscar-håp.

Filmen åpnet filmfestivalen i Bergen denne uka, og skal videre delta på filmfestivaler i blant annet London, Chicago, Lübeck, Rio og Tokyo i løpet av høsten.

Siden filmen er plukket ut som Norges bidrag til Oscar-utdelingen, kan den ende opp til å bli nominert til Oscar for beste utenlandske film.

– Det er nervepirrende

– Det er en stor ære. Det er stas, og litt nervepirrende. Vi er med i bildet, filmen blir sett av utenlandske journalister, og på sikt er vi synlige. Jo mer eksponering vi får, jo bedre, sier Hamer.

Og i tillegg til stor eksponering, har filmen fått gode tilbakemeldinger i både inn- og utland.

– Vi har fått gode kritikker, og det er deilig. Nå kan vi senke skuldrene og kose oss med premieren, sier Ane Dahl Torp, som har hovedrollen i filmen.

– Ane er kvinne med stor K

Dette er første gang Hamer har en kvinne i hovedrollen i en av sine filmer.

– Ane er virkelig en kvinne med stor K, men jeg liker å se på mennesket før kjønn. Jeg vet ikke om det ville blitt ulikt med en mann i hovedrollen.

Ane Dahl Torp sikret seg rollen da hun tok en taxi sammen med Hamers kone for en tid tilbake siden. Da klagde hun over at Hamer alltid hadde menn i hovedrollene.

– Jeg tror kona til Bent pushet på videre hjemme, smiler Torp.