BLOTTLEGGER SEG I STERKT INTERVJU: Danske Nicklas Helenius ble mest kjent for å ha fått revet av shortsen under en ligacup-kamp i sin første sesong for Villa. Det var ingenting mot det han opplevde utenfor banen. Nå snakker han åpent og ærlig ut om depresjon, dødsangst og pilleavhengighet. Foto: AFP PHOTO
BLOTTLEGGER SEG I STERKT INTERVJU: Danske Nicklas Helenius ble mest kjent for å ha fått revet av shortsen under en ligacup-kamp i sin første sesong for Villa. Det var ingenting mot det han opplevde utenfor banen. Nå snakker han åpent og ærlig ut om depresjon, dødsangst og pilleavhengighet. Foto: AFP PHOTO

Ble pilleavhengig, fikk dødsangst og trodde han hadde kreft

Premier League-spiller forteller den nakne sannheten om marerittet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Før forrige sesong meldte danske Nicklas Helenius overgang fra danske Aalborg til Aston Villa. Det skulle bli begynnelse på et grufullt mareritt for den danske 23-åringen.

Sportslig var han ingen suksess, og i Premier League måtte han nøye seg med kun tre innhopp tidlig i sesongen.

Det danske ble mest kjent for, var at han fikk shortsen revet av i avslutningsøyeblikket i en ligacupkamp mot Tottenham. (Se videoen lenger ned i artikkelen)

– Gikk lynraskt ned åtte kilo

Men langt verre var det som skjedde utenfor banen, der Helenius gikk gjennom sitt eget personlige mareritt.

Etter å ha fått et innhopp mot Manchester City den 28. september, fant en campylobacter-lignende bakterie veien til danskens kropp.

– Det fulgte fire-fem dager hvor jeg nesten ikke kunne bevege meg på grunn av smertene. Jeg hadde så vondt, og jeg gjorde ikke noe annet enn å være på do hele dagen. Jeg gikk lynraskt ned åtte kilo. Bakterieinfeksjonen satte meg tilbake, og det fulgte en meget tung tid etter det, sier en åpenhjertig Helenius i et intervju med tv3sport.dk.

– Trodde jeg var rammet av kreft

Dansken visste ikke at det var snakk om en infeksjon og at det ikke krevde avansert behandling, men det gikk lang tid før Helenius fant ut av det.

Han forsøkte å komme seg på beina igjen, men mageproblemene vedvarte. Uvissheten om hva som var galt kom snikende, og sørget for større problemer enn selve bakterien.

– Jeg kjente ikke kroppen min så godt, og jeg visste ikke hvilke ettervirkninger en slik bakterie kan føre med seg. Jeg ante ikke hva det var. Jeg trodde jeg var rammet av en fryktelig nervesykdom, eller en alvorlig kreftsykdom. Det var «pissehardt», og det satte meg ut, sier han.

At han slet fysisk og mentalt gikk naturlig nok utover treningsarbeidet. At han samtidig skulle tilpasse seg et nytt land og en ny kultur hjalp heller ikke.

– Det hele ble bare verre. I januar var jeg stresset og depresjonen rammet meg. Jeg kunne slettes ikke få ro på nervene, og fysisk gjorde det rett og slett vondt når jeg beveget meg inn på en fotballbane. Det føltes som om jeg hadde en masse leddbånd som var avrevet, sier 23-åringen.

– Jeg var som en narkoman

Dødsangsten medførte også store søvnproblemer. Det rammet ham først i november. Først var det en natt i uken han ikke fikk sove. Deretter ble det verre og verre.

– Jeg begynte å ta sovepiller, og de ble jeg avhengig av. Jeg var fullstendig som en narkoman, og i en periode tok jeg dem hver natt i halvannen måned. Det var bare tull, for slike piller er fylt med dritt, og de gjorde bare mine fysiske smerter verre, forteller Helenius.

Etter et fem måneder langt mareritt fikk Helenius beskjeden som gjorde at han sakte men sikkert kunne komme seg tilbake til dagliglivet.

– I feburar ble jeg scannet i hjernen, og det var da jeg fant ut at det ikke var noe alvorlig som feilet meg, sier han.

Fikk psykologhjelp

Det var en stor lettelse, men han slet fremdeles med fysiske smerter i kjølvannet av infeksjonen. I mars klarte han ikke holde på hemmeligheten lenger, og sa fra til klubben.

– Jeg var rett og slett ikke i stand til å trene lenger, så jeg fikk ti dagers pause hvor jeg dro til Danmark, sier han.

Etter hvert kom han seg på fote igjen, og han klarte å kvitte seg ved pilleavhengigheten.

Psykologen Bjarne Lellek spilte en store rolle for å få ham på beina igjen. Agenten Mads Bach Lund får også en store takk, men det er kjæreste Line han takker mest.

– Hun var med meg gjennom hele marerittperioden. Jeg har hele tiden hatt følelsen av at hun var der for meg, og hadde jeg ikke hatt den, så hadde jeg ikke klart det. Det hadde jeg rett og slett ikke. Ved en depresjon får man vonde tanker om seg selv. Jeg ble rett for å dø, og tankene om døden var dere hele tiden. Jeg ropte om hjelp. Jeg skulle bare komme gjennom det på en eller annen måte, og det klarte jeg heldigvis ved å finne tryggheten igjen, sier 23-åringen.

Ble tvillingpappa

Nå er han tilbake i trygge omgivelser. Etter den tunge førstesesongen i Birmingham ble han i sommer lånt ut til Aalborg igjen, i første omgang ut denne sesongen.

Han jobber knallhardt for å finne tilbake til formen som gjorde ham til Premier League-proff, og da er det greit at ting er langt bedre på hjemmebane. Både mentalt, og med tanke på at han i august ble far til tvillinger.

– Det kan fremdeles være en natt hvor jeg ikke får sove så mye, men når en søvnløs natt rammer er jeg mye roligere. Det kan gå opptil en måned mellom de søvnløse nettene. Så ja, livet er blitt lettere. Jeg har det bra i dag. Jeg er blitt far til to barn, og jeg kan se på min kjæreste at hun er blitt gladere. Det påvirket også henne da jeg hadde det tungt, sier Helenius.