BLIR IKKE TATT OPP I NIF: Magnus Carlsen blir ikke regnet som en idrettsmann av Norges Idrettsforbund. FOTO: SCANPIX
BLIR IKKE TATT OPP I NIF: Magnus Carlsen blir ikke regnet som en idrettsmann av Norges Idrettsforbund. FOTO: SCANPIX

Idrettsforbundet: – Sjakk kvalifiserer ikke som idrett

Sjakk innfrir ikke alle kravene for å bli en del av Norges Idrettsforbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Debatten om sjakk skal regnes som en idrett, og dermed tas opp i Norges Idrettsforbund (NIF) har pågått en stund. Spesielt etter at Magnus Carlsen sikret seg VM-tittelen i fjor.

Det er ingenting som har tydet på at et opptak har vært nært forestående. Det ble også gjentatt da NIF avholdt åpen time i Idrettsstyret torsdag ettermiddag.

– Vi har et lovutvalg som har uttalt at sjakk utfra dagens NIF-lover ikke kvalifiserer på mer enn to av de tre punktene som gjelder som kriterier for opptak til NIF. Det går på dette med fysisk aktivitet, sier idrettspresident Børre Rognlien.

NIF holder likevel døren litt åpen.

– Vi har vedtatt at generalsekretæren skal utrede dette nærmere. Vi har registrert at sjakk er blitt tatt opp i flere andre land og IOC, selv om det ikke har vært på OL-programmet. Vi ønsker å se på hvilke konsekvenser det vil ha overfor andre spill som eventuelt vil melde sin interesse, hvis vi sier ja til sjakk, sier Rognlien.

– Det er idrettstinget i Trondheim i 2015 som skal ta stilling til om sjakk blir medlem av idrettsforbundet eller ikke. Derfor er dette en prosess som går videre, og vi i idrettsstyret kommer til å se nærmere på saken, sier Rognlien til NTB.

Sjakkfolket selv har tidligere uttalt at de klarer seg helt fint utenfor NIF.

– Selvfølgelig er vi idrett, men vi er jo så mye mer enn idrett også. Så vi er ikke helt sikre på om vi ønsker å menge oss med idretten, sa Simen Agdestein til TV 2 i fjor.

IOC vurderer på sin side å ta opp sjakk som en del av OL-familien.

– Jeg synes jo sjakk er idrett. Vi har diskutert mange ganger i IOC om vi ikke skal ta såkalte «mind games», det er sjakk og bridge på programmet. Det har vært sagt nei hos oss, men at det er idrett det er vi helt overbevist om. Hvis interessen blir så stor over hele verden som det synes så er jeg sikker på at dette kommer opp igjen i IOC, sa IOC-medlem Gerhard Heiberg i november i fjor.

PS! Sjakkforbundet har fremdeles ikke formelt søkt opptak til NIF, noe NIF-ledelsen understreket torsdag.