– Sårt å se at noen barn gleder seg til SFO når våre barn gruer seg

Mens enkelte skoler leverer ut kurskatalog for SFO til elevene, går andre barn og sparker i sanden i vente på å få komme seg hjem. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo kommunes publikumsundersøkelse for 2014 viser at 54 prosent av foreldrene sier de er fornøyde med tilbudet på skolefritidsordningen. Det er en oppgang på tre prosent fra 2010. Men 46 prosent av foreldre sier de er misfornøyde.

I Oslo går 75 prosent av elevene på småskolen på skolefritidsordning (SFO), som i hovedstaden kalles aktivitetsskole (AKS).

– Det at halvparten av brukerne til en kommunal tjeneste er misfornøyde det er alt for mye. Det må vi gjøre noe med, sier Andreas Halse som er nestleder i utdanningskomiteen i Oslo bystyre for Arbeiderpartiet.

TV 2 har tidligere fortalt om store forskjeller mellom aktivitetsskoler/skolefritidsordningen både i Oslo og på landsbasis. Mange aktivitetsskoler har både faglærte og et stort utvalg av aktiviteter barna kan velge mellom. 

– Vi betaler like mye for å ha våre barn på Manglerud men har altså en tiendedel av tilbudet de har på Marienlyst. Det er sårt når vi hører om barn som trives på aktivitetsskolen og ikke vil hjem når dagen er over. Våre barn ber oss hver dag hente dem tidlig, sier Lene Ståhl som er mor til et barn i første klasse.

Etter TV 2s reportasjer har vi blitt kontaktet av mange fortvilte foreldre som ønsker et mer rettferdig tilbud.Tre av dem er mødre som har barn ved Manglerud aktivitetsskole.

– Datteren min gledet seg til å begynne på AKS. Men allerede etter en uke, kjedet hun seg og gruet hun seg til å gå på aktivitetsskolen. Hun skjønner ikke hvorfor hun må være der, sier Hilde Helland.

Sammen med to andre mødre har hun flere ganger tatt opp med skolen at barna har få organiserte aktiviteter. TV 2 har sett flere av referatene fra FAU-møter der problemstillingen er tatt opp.

– Skolen gjør ingenting, sier hun. De har stort sett frilek på programmet. De har kanskje en aktivitet per dag som perling, men da blir kun en liten andel av barna plukket ut til å være med, sier Helland.

Resultatet er at barna går rundt og sparker i sanden eller sitter på en benk og venter på å bli hentet. De tre mødrene har nå oppsøkt lokalpolitikere i Oslo i håp om å få til en endring.

Leder for bydelsutvalget i Østensjø, Kristin Sandaker, lover hun vil ta saken opp med skolens driftsstyre.

– Det er jo nettopp slik det ikke skal være. AKS skal være et sted hvor barna har det godt og hvor de kan videreutvikle seg, sier Sandaker.

Skolens rektor har avslått en rekke forespørsler fra TV 2 om intervju. Det har også Oslos skolebyråd, Anniken Hauglie, fra Høyre.

Opposisjonen derimot lover at de vil forfølge saken.

– Dette blir en valgkampssak for oss. Vi kan ikke ha en så stor ulikhet mellom tilbudene i skolen, sier Halse.

Det gir håp til mødrene fra Manglerud i Oslo.

– Jeg får nesten tårer i øynene. Endelig er det noen som hører på oss. Vårt håp er jo at barna våre skal trives. Det er derfor vi gjør dette og derfor vi tør stå fram, sier Hilde Helland.