SNAKKER UT: Magne Furuholmen er gjest i Senkveld der han forteller om gamle og nye musikalske prosjekter. Foto: Tor Gunnar Berland/Stella Pictures
SNAKKER UT: Magne Furuholmen er gjest i Senkveld der han forteller om gamle og nye musikalske prosjekter. Foto: Tor Gunnar Berland/Stella Pictures

Furuholmen: – Morten Harket truet med å slutte pga «Take On Me»-riffet

Magne Furuholmen avslører at det er takket være Morten Harket at det berømte synth-riffet ble med i «Take On Me».
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

A-ha's store gjennombrudd i 1985 «Take On Me» tok verden med storm, mye takket være det berømte synth-riffet som Magne Furuholmen spilte på keyboard.

Lagde riffet som 15-åring

I fredagens Senkveld med Thomas og Harald forteller Mange Furuholmen for første gang om riffet og om hvor nære gutta i bandet var å kaste det i søpla. Magne lagde riffet for første gang da han bare var femten år gammel. Da spilte han i et annet band.

a-ha

Bandets historie begynte da femteklassingen Paul Waaktaar-Savoy (dengang Pål Waaktaar Gamst) fikk med seg fjerdeklassingen Magne Furuholmen til å spille gitar i bandet sitt.

Noen år senere spilte de i bandet Bridges sammen med Viggo Bondi og Øystein Jevanord. De ga ut albumet Fakkeltog i 1980, men bandet ble oppløst året etter.

Pål og Magne reiste til England for å knytte kontakter, men måtte reise hjem igjen i 1982, tomme for penger. De hadde hørt Morten Harket som da spilte i bandet Souldier Blue, og kontaktet ham for å prøve å inngå et bandsamarbeid. Sammen reiste de til England for å prøve å gjøre suksess med sitt nye band a-ha, men hadde store pengeproblemer.

Harket og Furuholmen reiste tilbake til Norge for å jobbe på Dikemark sykehus, for å tjene penger til bandet. Tilbake i England drev de med demo-innspillinger på Rendezvous Studio, hvor John Ratcliff hørte musikken og sendte demoen til Terry Slater, som blant annet hadde jobbet med Queen, Kate Bush, Sex Pistols og Duran Duran. Slater likte musikken, og ble så manager for bandet. Han klarte etterhvert å få platekontrakt med plateselskapet Warner Bros. Records.

Kilde: Wikipedia

– Til å begynne med så syntes vi den hørtes litt sånn «tyggegummi»-aktig ut, og vi var mer sånn 60-talls psykedelisk band på den tiden og syntes at hele synth-riffet hørtes ut som en sånn «Juicy Fruit»-reklame, så den var litt «utenfor» der vi var musikalsk, forteller Furuholmen.

FÅR ÆREN: Morten Harket avbildet i forbindelse med  Billboard Music Awards i Las Vegas i 2013. Foto: Scanpix
FÅR ÆREN: Morten Harket avbildet i forbindelse med  Billboard Music Awards i Las Vegas i 2013. Foto: Scanpix

Morten Harket truet med å slutte

Men ti år senere, da Furuholmen ble med i gruppen a-ha, ble notene hentet fram igjen fra skuffen.

– Ja, de dukket opp igjen, til de grader. Men det tok litt tid før vi vi klarte å venne oss til tanken på at det var den som skulle være fanebærer for «Take On Me», forteller han.

– Det var kanskje lurt at dere plukket fram den igjen, kommenterte Rønneberg.

Da røper Furuholmen at det var takket være Morten Harket at riffet ble brukt i låta.

– Morten Harket fortalte at han ikke ønsket å være med i bandet mer hvis vi ikke ville bruke den.

Morten Harket fikk heldigvis viljen sin og i 1985 endte «Take On Me» helt på toppen av den amerikanske singellisten (Bilboard). Resten er historie.

Morten Harket er for tiden på reise og er ikke tilgjengelig for en kommentar.

Satser på norsk artist

Med seg til Senkveld hadde Furuholmen artisten Tini Mykland som han var mentor for i første sesong av The Voice i 2012. Om noen uker gir de ut hennes debutplate. Furuholmen mener mye har forandret seg siden a-ha lanserte sitt debutalbum i 1985.

– Det var et helt annet mediabilde enn det er nå. På vår tid så var det sånn at de fleste artistene ble formet og utviklet innenfor plateselskapene sine. Nå må artistene gjøre den jobben selv og det er mye smalere satsing i dag på norske talenter. Så jeg er litt bekymret for at etterveksten av norske musikere kan bli litt tynn.

SATSER: Magne Furholmen var mentor for artisten Tini Mykland i The Voice på TV 2. Nå satser de sammen på hennes debutplate. Foto: Tor Gunnar Berland/Stella Pictures
SATSER: Magne Furholmen var mentor for artisten Tini Mykland i The Voice på TV 2. Nå satser de sammen på hennes debutplate. Foto: Tor Gunnar Berland/Stella Pictures

Drømmer stort

Derfor har Furuholmen brukt mye av sin tid på å hjelpe Tini Mykland i havn med hennes platedebut, noe Tini er svært takknemlig for.

– Magne er en helt fantastisk mentor og har fulgt opp masse og gitt meg mulighet til å tørre å drømme stort.

– Hva er det viktigste han har bidratt med, spurte Rønneberg.

JØSSES: Edel snakker om sitt nye talkshow i sofaen med Sven Nordin og Nils vogt. Foto: Tor Gunnar Berland/Stella Pictures
JØSSES: Edel snakker om sitt nye talkshow i sofaen med Sven Nordin og Nils vogt. Foto: Tor Gunnar Berland/Stella Pictures

– Han har gjort veldig mye og introdusert meg for et helt fantastisk nettverk både i Norge og i utlandet og latt meg få møte veldig dyktige musikere og låtskrivere, forteller Tini.

Stjernespekket gjesteliste

I tillegg til Furholmen og Tini dukker også Sven Nordin og Nils Vogt opp som gjester for å fortelle om sin landsdekkende turné. 

Henriette Steenstrups karakter Edel Hammersmark Gjervan snakker om sitt nye show og Ida Fladen og Sandra Lyng Haugen forteller om rørende øyeblikk i Idol Junior. Dessuten får Harald tidenes overraskelse av Thomas i serien «Senkveld Surprise».

Gå ikke glipp av Senkveld hver fredag kl 22.15 på TV 2.