UTESTENGT: Kristian Kjelling er en av 26 spillere som er utestengt for uetisk adferd. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
UTESTENGT: Kristian Kjelling er en av 26 spillere som er utestengt for uetisk adferd. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kjelling og Gullerud utestengt for «uetisk adferd»

Kristian Kjelling og Magnus Gullerud er blant 26 spillere som er dømt for brudd på de danske kampfiksingsreglene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var før siste serierunde i Danmark forrige sesong at en gruppe spillere fra Bjerringbro-Silkeborg betalte 15 000 kroner til SønderjyskE for å slå Skanderborg.

Det var ment som en ekstra gulrot for at SønderjyskE skulle prestere. Dersom Magnus Gullerud & co vant, ville Kristian Kjellings Bjerringbro-Silkeborg ta den siste sluttspillplassen på bekostning av Skanderborg.

– Tar det til etterretning
Dette er ikke noe nytt i håndballverden. Tidligere ble det ofte lovet en kasse øl til et lag dersom de vant sin kamp i lignende situasjoner. De senere år er det i stedet gitt en sum til en lagfest etter sesongen.

Nå er åtte spillere fra BSV og 18 SønderjyskE-spillere dømt for brudd på Det danske idrettsforbundets kampfiksingsregler. Blant dem både Kjelling og Gullerud.

– Forrige sesong tok laget kollektivt en dårlig beslutning. Det er nå avklart på forbundsnivå her i Danmark at dette ikke har noe med kampfiksing å gjøre, men at det er uetisk adferd. Noe den milde straffen også avspeiler. Vi valgte å stå sammen som lag om straffen, uavhengig hvor mye den enkelte har vært involvert. Dette er det nå kun en liten gruppe som står bak. Men avgjørelsen om uetisk adferd tar jeg til etterretning, sier Kjelling til TV 2.

En kamps karantene
De 26 spillerne har alle fått en kamps karantene og 1000 kroner i bot.

– Spillerne er idømt en relativt mild straff, men det er snakk om karantene. Det handler ikke om kampfiksing, men en mildere form for uetisk adferd. Det er et klart overtramp av reglene at BSV-spillerne forsøker å påvirke utfallet av en kamp mellom to andre lag ved å gi en pengegave til SønderjyskE-spillerne. Samtidig er det et klart overtramp at SønderjyskEs lag tar i mot gaven. Derfor har nemden funnet grunnlag for å idømme de gjeldende spillerne på begge lag en karantene og en mindre bot, sier leder for DIFs kampfiksingsnemd Torben Jessen til dansk TV 2.

Men spillerne må ikke stå over samtidig. Ettersom det dreier seg om så mange spillere fra samme lag, så er det bestemt at alle skal ha stått over en kamp før 1. desember. Det danske håndballforbundet skal nå avgjøre når spillerne skal sone karantene.

– Normalt skal karantener effektueres umiddelbart etter avgjørelsen. I dette tilfellet har nemden valgt å ta hensyn til de berørte klubbene og DHFs terminlister. Derfor har vi valgt denne løsningen, slik at det ikke skal sones en stor mengde med karantener i en og samme kamp, forklarer Jessen.

SønderjyskE vant for øvrig kampen 34-28.