Bergen tildelt sykkel-VM 2017

Ellevill jubel og champagne-feiring da Bergen fikk VM-ja.

Ponferrada/Bergen (TV 2): Helt siden Bergen i desember 2013 sendte søknaden om å arrangere VM, har det vært knyttet spenning til om Norges nest største by kunne utkonkurrere Innsbruck (Østerrike), Bogota (Colombia) og Melbourne (Australia) i kampen om sykkel-VM.

Torsdag kunne Det internasjonale sykkelforbundet meddele at Bergen  blir arrangørby i 2017.

Etter planen blir det målgang på Festplassen i landeveisrittet. Tempoøvelsen vil foregå på Sotra. Forrige gang Norge arrangerte sykkel-VM var i Oslo i 1993.

Glede i Bergen

Det var jubelstemning i Bergen rådhus da avgjørelsen kom.

– Dette skal bli det beste mesterskapet vi noen gang har arrangert, på vegne av Bergen, Hordaland, Norge og hele verden, sa en jublende glad byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen til TV 2.

– Dette var nervepirrende, men når man får avgjørelsen, og den er Bergen, så må det være lov å hyle litt.

– Jeg misunner de som er i Bergen nå, og den stemningen som er der, sier prosjektleder Erik Kubon Halvorsen fra Spania.

Også Cykleforbundet var fornøyd med avgjørelsen.

– Dette er en lettelse, og det betyr mye for norsk sykkelsport, sier sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen.

– Jeg tror det er totalen av det solide arbeidet man har gjort som gjør at valget falt på oss.

Mente Bergen hadde forsprang

Tidligere ble det antatt at en endelig avgjørelse for VM 2017 ville komme i november 2014, men siden signaliserte Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) at avgjørelsen ville bli tatt i forbindelse med årets VM i Ponferrada i Spania.

Sykkelforbundet og Bergen kommune sendte søknaden om mesterskapet da det i desember ble klart at statsstøtten på 30 millioner kroner var på plass. Opprinnelig var søknadsfristen for arrangørbyene 31. desember, men den ble utsatt da flere andre søkerland dukket opp.

Usikkerheten rundt Bergens kandidatur økte med nye konkurrenter. Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen mente hele tiden at Bergen hadde et forsprang på de andre søkerbyene, selv om Norge kun ville betale sju av de ti millionene Euro UCI krevde.

Kan bli endringer på løypa

VM-prosjektet har en totalramme på 156,4 millioner kroner og er kvalitetssikret av norske Veritas.

– Bergen er en vakker by. Vi var der i fjor og fikk mulighet til å se byen. Jeg er sikker på at Bergen vil sette sammen en løype som passer verdensmesterskapet, sier UCI-president Brian Cookson.

– Det er fortsatt litt arbeid igjen med løypen. Vi må bli enige om detaljene. Våre medarbeidere vil jobbe tett sammen med arrangøren, sier Cookson.

Motivasjonsfaktor

Med et VM i Bergen får norske sykkelryttere en ny motivasjonsfaktor fremover.

Enkelte av de største sykkeltalentene i Norge er fra Vestlandet og Bergens-området.

– VM på hjemmebane i 2017! En større «gulrot» å strekke seg etter skal man leite lenge etter! skriver Kristoffer Skjerping på sin Twitter-konto etter avgjørelsen.