Holtet: – Har dager jeg bare ligger i senga

Landslagsspiller fikk livet snudd opp ned etter en hodesmell for ni måneder siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Karlstad (TV 2): Marius Holtet (30) er et bevis på at hodeskader i ishockey må tas på alvor. Ni måneder etter at han fikk en smell i hodet borte mot Leksand sliter Färjestad-spilleren fortsatt med sterke hodesmerter som kommer i bølger, og kroppen er langt unna å tåle trening. 

Samtidig avdekker TV 2s undersøkelser store mørketall i rapporteringen av hodeskader i norsk ishockey. Til Idrettens Skadetelefon ble det kun meldt inn fire tilfeller, mens klubbene selv kan bekrefte 28 hodeskader forrige sesong i GET-ligaen. Likevel er svært få hockeyspillere forsikret for karriereslutt hvis uhellet skulle være ute. 

Mistet synet

– Har du dager der du bare ligger i senga?

– Ja, det har jeg. Dessverre, men det er heldigvis færre av dem nå, forteller Holtet. 

Før smellen i desember hadde han allerede pådratt seg en hjernerystelse under en kamp mot Linköping 17. september. Han holdt seg borte fra isen i en måned, men det var ikke lenge nok. 

– Akkurat den dagen (30. desember) var det ikke så ille. Det var to dager etter hodepinen begynte å komme. Synet ble også dårlig etter smellen, og forsvant litt på det høyre øyet. Da det gikk over følte jeg meg ganske bra før hodepinen kom igjen, forteller Holtet da TV 2 treffer han i hjembyen Karlstad. 

Han spilte to kamper med hodepinen. Mer klarte han ikke før kroppen sa stopp. 

– Det ble bare verre, og til slutt så gikk det ikke. 

– Vanskelig å leve med

Holtet debuterte for landslaget for elleve år siden, og kan skilte med 50 OL- og VM-kamper. Pluss fire sesonger i NHLs farmerliga fra 2004 - 2008.

Ishockey har egentlig vært det eneste utenom familien med kona Sarah og ungene Isak og Nellie som har betydd noe. Nå er førsteprioriteten å fungere i hverdagen, og han klarer i større og større grad å være en fungerende far. Det orket han ikke for bare et par måneder siden. 

– Tålmodigheten hjemme og sånn har ikke vært på topp, innrømmer han. 

– Har du vært vanskelig å leve med til tider?

– Ja, man blir trøtt og aggressiv. Spesielt når man har dårlige dager så er det ikke så veldig morsomt å være hjemme egentlig. Jeg er glad jeg er ferdig med den verste tida, for det var slitsomt, forteller Holtet. 

Nå orker han mer, men trening er han fortsatt langt unna. 

– Jeg prøvde meg på litt powerwalk med fruen, og da var jo hele den dagen ødelagt. Så fort jeg stresser meg opp egentlig så kommer det. Det påvirker ganske mye av hverdagen, men så lenge det er stille og rolig går det ganske greit nå. For to måneder hadde ikke det noe å si. Da kom det og gikk som det ville, forteller han. 

Stort savn 

Etter nærmere ni måneder på sidelinja der han fortsatt sliter med dagligdagse ting vet hedemarkingen at han kanskje ikke kommer tilbake på isen. I dag tåler han rett og slett ikke en ny smell. 

– Tankene begynner jo å komme, og det er litt sånn kanskje hva skal man gjøre. Nå har jeg spilt hockey hele livet, og det har liksom ikke vært noe annet i livet, innrømmer han. 

For savnet etter hockey stort selv om fokus fortsatt ikke ligger på å prøve å komme tilbake på isen. 

– Er det tungt å se på?

– Ja, og det verste er at man ikke kan gå utpå og bidra. Da blir man enda mer forbanna, og det er ikke bra for hodet. Så det er ikke alltid like smart å sitte og se på. Ganske ofte går det galt igjen når jeg ser på. 

Likevel dro Holtet på CHL-kampen mellom Färjestad og Vålerenga - etter flere timers hvile og smertestillende som oppladning. 

– I begynnelsen så var det ganske tøft å dra ned til hallen, se på treninger og prate med kompiser i garderoben. For da kom man på at «fy fader det her var jo moro». Også kom man hjem og tenkte «ja, så er vi der igjen da», sier han ærlig. 

Ikke bitter 

Selv om livet er snudd på hodet for tobarnsfaren fra Hamar er han klar på at han ikke er bitter. 

– Det er kjedelig at det ble som det ble, men egentlig har man jo ikke noe å klage på. For man har det jo bra likevel, og man har fått vært med på mye kanskje ikke alle har vært med på, mener han. 

– Men du tåler ikke en smell til?

– Nei, ikke akkurat nå. Når jeg er helt bra igjen så veit man ikke. Alt er vel egentlig opp til meg nå da om hvilken risk jeg er villig til å ta.

– Hvilken risk er du villig til å ta?

– Det får vi se. Nå er først og fremt innstilt på å orke en hel hverdag med full fart som jeg er vant til. Om jeg kommer tilbake til hockeyen det er en sak, men å komme tilbake til hverdagen fullt ut er en annen sak, understreker han.

Men i motsetning til spillere i norsk hockey er Holtet godt dekket dersom han aldri kommer tilbake på isen. 

- Jeg er bra dekket av forsikring i SHL så det er jo ganske betryggende, og man er medlem i alle fagforbund som finnes. Da får man ganske mye hjelp. Man står liksom ikke aleine med det. Vi har tre forskjellige forsikringer som går i hverandre, som klubben betaler for, forklarer 30-åringen.