STÅR OPP: Brede Hangeland før en norsk landskamp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STÅR OPP: Brede Hangeland før en norsk landskamp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– En fornærmelse mot oss begge

Hangeland provosert av Johan Kaggestads uttalelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et innlegg i Aftenposten er Johan Kaggestad krystallklar: Brede Hangeland og Marit Bjørgen har ikke skrevet den mye omtalte kronikken der de går løs på privatlag innen idretten.

– Jeg vet at artikkelen er skrevet at Jon Mørland, en kjent PR- og markedskommunikatør, skriver Kaggestad og kaller det et bestillingsverk fra noen som står bak.

Mørland fungerer som Brede Hangelands rådgiver men har hatt en rekke roller knyttet opp mot norsk idrett.

Da Marit Bjørgen møtte pressen tidligere onsdag avfeide hun noen insinuasjoner om at noen andre enn de to stod bak kronikken, men hun bekreftet at hun brukte sin rådgiver Guri Hetland og at Brede Hangeland brukte Mørland i skriveprosessen.

Provosert Hangeland

Hangeland lar seg provosere av Kaggestads innlegg, men velger å komme med et generelt svar på sju konkrete spørsmål fra TV 2.

– Marit og jeg står fullt og helt som selvstendig tenkende mennesker bak innlegget. Kronikken er et resultat av en grundig refleksjonsprosess både hos Marit og meg. At vi sparrer med våre respektive rådgivere Guri Hetland og Jon Mørland bør ikke overraske noen. Hva skal man med rådgivere ellers? skriver Hangeland i en e-post.

– Men å insinuere at Marit og jeg vil «fronte» noe vi ikke fullt og helt mener, er en fornærmelse av oss begge som får stå for Kaggestads regning, ergo er vi selvfølgelig ikke misbrukt i denne saken.

I Johan Kaggestads svar på Hangeland og Bjørgens kronikk stempler han sistnevnte innlegg som skivebom.

– Hva Kaggestad oppfatter som skivebom er vanskelig å forstå, da kronikken i sin helhet dreier seg om å hyllle breddeidretten, dens felleskap, helsegevinst og samhold. Samtidig som vi advarer mot et overdrevent fokus på toppidretten da det kan lede til ytterligere egoisme og privatisering av toppen, skriver Hangeland.

– Jeg synes det er bemerkelsesverdig hvor mange som åpenbart ikke har lest kronikken ordentlig. Videre synes jeg det er trist at noen leter etter skjulte motiver og agendaer, etter et initiativ fra meg og Marit der vi utelukkende ønsker å sette fokus på det mest vesentlige ved idretten, i en tid der det oppleves som nødvendig.

Kaggestad hevder at Hangeland og Bjørgen ble misbrukt av noen som har en agenda.

– De personene som står bak artikkelen i Aftenposten, bør gi Bjørgen og Hangeland en uforbeholden unnskyldning. De to er bautaer i norsk idrett, og burde ikke vært brukt i denne sammenhengen. Lykke til videre med karrieren dere to, og shame on you dere som står bak innspillet. Dette er et bestillingsverk.

Vanskelig for å tro på Hangeland

Den tidligere norske landslagskapteinen, og nåværende Premier League-proffen, kjenner seg ikke igjen i den beskrivelsen.

– Kall meg gjerne en idealist som ønsker å gi noe tilbake til bredden og fellesskapet, men at jeg skulle løpe noens ærend i et 'spill' opplever jeg som provoserende. Etter mine mer enn 10 år i toppen av norsk fotball, hadde jeg håpet at jeg har gitt inntrykk av at jeg kan tenke og stå for noe selv, sier Hangeland.

Til tross for Bjørgen og Hangelands selvforsvar tror ikke Johan Kaggestad på at dette initativet kom fra Hangeland, slik Bjørgen hevder.

– Jeg har vanskelig for å tro at Brede Hangeland er at opptatt av privatlag i langrenn. Dette er også to utøvere som knapt har kontakt ellers, så det overbeviser ikke meg om at akkurat de to skal ha skrevet den sammen, sier Johan Kaggestad til TV 2.

Han er enig i deler av kronikken, som at det er viktig å verne rundt Norsk Tipping, som gjør veldig mye bra for norsk idrett - særlig på anleggssiden.

Det er når de begynner å blande inn privatlag at Kaggestad blir skeptisk.

– De nevner privatlag i langrenn, men er tydeligvis ikke klar over at man har det samme i sykkel. Disse privatlagene gir utøvere mulighet til å satse, selv de som ikke er helt på landslagsnivå. Noen har sågar blitt hevet ut av landslaget, som Simen Østensen, og har brukt privatlag for å bygge seg opp igjen, sier Kaggestad.

– Hangeland sier at han står bak det som skrives i kronikken?

– Det må han gjerne stå for, men jeg er uenig i betraktningene. Hvis Brede Hangeland mener det som står der, så tar han fra mange muligheten til å drive med idrett. De skyter noen som driver en ærlig og redelig idrettsutviklingsvirksomhet under beltestedet.