Bjørgen om privatlagskritikken: – Ingen pekefinger mot Petter Northug

... men skidronningen innrømmer at hun mener de beste løperne skal være på landslaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Marit Bjørgen og Brede Hangelands kronikk, der de gikk hardt ut mot privatisering i idretten, har fått en del kritikk.

Det var helt uten sammenheng at den kom omtrent samtidig som boken om Petter Northug, sier Bjørgen.

– Den dagen jeg hadde møte med Aftenposten, det var den dagen boken til Petter kom ut. Da fikk jeg en litt dårlig følelse, men at kronikken kom da var helt tilfeldig, forsikret Bjørgen.

En av de argeste kritikerne har vært Jørgen Aukland, som har gjort stor suksess utenfor Skiforbundet gjennom privatlag.

– Ingen pekefinger

Bjørgen prøver imidlertid å nyansere bildet noe, og hevder hun har fått gode tilbakemeldinger fra privatlag på hva hun egentlig mener.

– Jeg skjønte at det var åpent for misforståelser. Det var aldri min tanke å kritisere privatlag. Jobben de gjør er en fantastisk jobb, og det Jørgen og Anders har gjort for langløp er helt utrolig - noe som også de andre privatlagene gjør for utøvere som ikke er på landslag. Den jobben står det respekt av. Så lenge man er god nok bør man være på landslaget.

– Kunne du ikke like godt sagt at kritikken mot de private gjaldt Petter?

– Verken Brede eller meg hadde noen pekefinger mot en enkeltperson. Hvis man leser kronikken så står det vi. Man bør tenke over hvor man kommer fra, og hvem som står bak en.

Det skinner imidlertid gjennom at skidronningen mener at den foreløpig detroniserte skikongen burde vært på landslaget.

– Jeg har ikke prøvd å overtale ham om å komme på landslaget, men jeg sa det jeg mente da han gikk ut av landslaget. Jeg mener at er man god nok, og at man er en av de beste så bør man være på landslaget. Det er min personlige mening, så får Petter gjøre som han vil.

Ingen andre står bak

Ifølge Bjørgen er kronikken et initiativ fra henne og Brede Hangeland står bak. Ingen annen part har noe innvirkning på saken.

– Det var Brede som tok kontakt med meg, og jeg synes saken var interessant. Jeg tenkte at dette ville jeg være med å stå bak.

Formålet med kronikken var ifølge Bjørgen å hylle breddeidretten, noe hun føler har falt bort i bråket etter innhogget i Aftenposten.

– Den jobben de har gjort for meg betyr mye for meg. Jeg ville gi en ting tilbake til alle de frivillige som jobber. Ikke bare for å skape toppidrettsutøvere, men for samfunnet gjennom fysisk aktivitet og alt det positive man gjør gjennom idretten.

Hun angrer imidlertid ikke på at hun skrev kronikken, eller tidspunktet den ble publisert på.