Rå brokkolisalat Foto: TV 2
Rå brokkolisalat Foto: TV 2

Kål er den nye supermaten

Salater, smoothie og stekt blomkål med asiatiske krydder 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rå brokkolisalat:

Riv grovt opp 1 ”bukett” rå brokkoli på et kostjern, eller finhakk med kniv.
Bland sammen 2dl skyr, kesam eller matyoghurt med 1 finhakket fedd hvitløk, finhakket gressløk eller persille/dill.
Smak til med saft fra sitron, salt og pepper og ev ørlite honning.(Finhakket chili og ingefær kan erstatte urter), vend inn revet brokkoli.

Server som tilbehør til kjøtt og fisk, eller som tilbehør til en salat med bønner og linser.

Salat med hodekål, rødkål eller spisskål:

Finsnitt kål(bruk ev en ostehøvel), skrell og del appelsin i biter og press saft fra 1 appelsin.
Vend inn i den snittede kålen, tilsett rosiner og hakkede valnøtter, og vend tilslutt inn et par ss olivenolje.
Server som selvstendig rett eller som tilbehør til kjøtt eller fisk.

Salat med hodekål, rødkål elller spisskål Foto: TV 2
Salat med hodekål, rødkål elller spisskål Foto: TV 2

Rosenkål:

Rens og del rosenkål i båter og forvell i kokende vann i 1 min, eller stek raskt i middelsvarm panne med rapsolje eller olivenolje.
Press over litt sitron, og dryss med hakkede nøtter.
Server til kjøtt, for eksempel kalkun eller vilt, eller som en egen rett.

Salat med rosenkål Fot TV 2
Salat med rosenkål Fot TV 2


Energismoothie med grønnkål:

1 liten rå rødbete, skrellet og grovhakket/revet
1 avocado
2 dl frossen ananas eller banan
2 dl frossen bringebær
1 ts hakket frisk ingefær
2-3 blader grønnkål (skjær bort de groveste stilkene)
2-3 dl eplejuice (begynn med minste mengde)
Kjør sammen til passe tykkelse

Energismoothie med grønnkål Foto: TV 2
Energismoothie med grønnkål Foto: TV 2


Lettstekt blomkål med asiatiske krydder:

1 blomkål
1/2 løk
1 fedd hvitløk
2-3 ss rapsolje/ matolje
1 ts spisskummenfrø
1 ts finhakket frisk ingefær
1 ts gurkemeie
½ ts chili
1 ts koriander pulver
Ev litt salt til smak


Del blomkål i buketter.
Varm opp oljen i en panne med høye kanter, på middels varme.
Tilsett spisskummenfrø og stek i ca 1/2 minutt.
Tilsett resten av krydderne og bland sammen.
Legg blomkålbukettene, finhakket løk og hvitløk i pannen, vend lett om slik at krydder smører seg rundt blomkålbukettene.
Lettstek til blomkålen så vidt mørner.
Server til kylling eller som en selvstendig rett.

Lettstekt blomkål med asiatiske krydder Foto: TV 2
Lettstekt blomkål med asiatiske krydder Foto: TV 2