Emma Watson talte til FN-panelet med skjelvende stemme

Harry Potter-stjernen holdt en svært følelsesladet tale for kvinners rettigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var en tydelig beveget Emma Watson (24) som holdt tale på FNs hovedkvarter i helga.

PÅ FN-MØTE: Skuespiller Emma Watson med FNs generalsekretær Ban Ki-moon og hans kone Yoo Soon-taek. Foto: REUTERS/Carlo Allegri
PÅ FN-MØTE: Skuespiller Emma Watson med FNs generalsekretær Ban Ki-moon og hans kone Yoo Soon-taek. Foto: REUTERS/Carlo Allegri

Like etter å ha fullført sin utdanning ved Brown-universitetet på Rhode Island i sommer, ble den unge Harry Potter-stjerna utnevnt som kvinnerettighets-ambassadør for FN. Da hun annonserte sin nye tittel på Twitter, var det så mange fans som gikk inn på FNs side at den krasjet. 

Mandag var klart for Emma Watsons tale til FN-panelet, en tale kvinner som Nicole Kidman (47) og Angelina Jolie (39) har holdt før henne.

Ble seksualisert i media

Med dirrende stemme fortalte skuespilleren hvordan ulik behandling av kjønnene har påvirket henne selv.

– Allerede som 14-åring ble jeg seksualisert av media. Som 15-åring opplevde jeg at venninner måtte slutte med sporten de elsket fordi de ikke ville se maskuline ut. Da jeg var 18 år opplevde jeg at guttene jeg kjente ikke klarte å uttrykke følelser, sier Watson.

Med rollen som «Hermine» i de svært populære Harry Potter-filmene gjennom alle tenårene, var Watson et hett navn i mediene. Forskjellen på hvordan hun og de mannlige skuespillerne ble behandlet var en av grunnene til at Watson ble feminist.

– Feminisme synonym for mannehating

Watson mener at kvinner kjemper mot seg selv med stadig flere bevegelser mot feminisme.

– De seks månedene jeg har hatt denne jobben, har det gått opp for meg at feminisme ofte blir brukt som synonym for mannehating. Om det er en ting jeg vet sikkert, så er det at dette må stoppe. Feminisme er troen på at menn og kvinner skal ha akkurat like muligheter og rettigheter, sier hun.

– Feminisme har blitt et ord som kvinner ikke kan identifisere seg med. Jeg er blant rekkene av kvinner som har meninger som blir oppfattet som for sterke, for aggressive, isolerende og til og med uattraktive, sier hun.

– Ingen land har oppnådd likhet

Watson håper hun kan bidra til et mer likestilt verdenssamfunn der ikke bare kvinner får rett til lik arbeid, lik lønn og lik sosial status, men også et samfunn der menn kan uttrykke følelser og tørre å oppsøke hjelp for sosiale problemer. Derfor lanserer hun sammen med FN en ny kampanje kalt #HeForShe.

– Dessverre kan jeg si at det ikke finnes ett land i verden som kan si at de har oppnådd full likhet. Rettigheter som jeg ser på som grunnleggende menneskerettigheter, sier hun.

Watsons kjendisstatus skal bidra til å belyse problemet. Og som FNs generalsekretær Ban Ki-Moon sier:

– Hun har sveivet med den magiske staven. Jeg håper hun bruker magien til å få slutt på vold mot kvinner!