Kun 15 prosent av GET-ligaspillerne er forsikret for karriereslutt

Av 168 nordmenn i GET-ligaen har kun 26 av dem tegnet karriereavbruddsforsikring hos NISO. Vanlig yrkesskadeforsikring dekker lite for idrettsutøvere. 

Oslo (TV 2): Alle arbeidsgivere er pålagt å forsikre sine arbeidstakere med en yrkesskadeforsikring, men når det gjelder idrettsutøvere sitter de ofte igjen med svarteper dersom uhellet skulle skje. Grunnen er at forsikringsselskapet sier at det i utgangspunktet er forbundet risiko ved å utøve idrett. 

Derfor har NISO (Idrettsutøvernes fagforbund) opprettet en egen karrièreavbruddsforsikring for å gi støtte når vanlig yrkesskadeforsikring faller gjennom. Men det viser seg at langt flere fotballspillere enn hockeyspillere velger å forsikre seg for fremtiden, selv om NISO opplever et økende antall skadesaker. 

– Skaderisikoen er like høy og kanskje høyere i ishockey enn i fotball basert på de erfaringer vi har gjort oss, når vi ser på de skadesaker som vi får inn på vårt kontor. Det jeg ser en tendens til er at vi får vel kanskje flere skadesaker i hockey kontra fotball, sett opp mot antall medlemmer. Så det viser jo at det er et behov for denne forsikringen også i hockey, forteller NISO-advokat Eirik Monsen til TV 2. 

Antall NISO-medlemmer som har tegnet forsikringen:

- 26 hockeyspillere

- 232 fotballspillere

Få samarbeidsklubber

NISO har i tillegg et samarbeid med samtlige Tippeligaklubber om at de dekker halvparten av den årlige forsikringskostnaden for spilleren. For hockey gjelder samme avtale kun for Lørenskog og Stavanger Oilers.

– I de to hockeyklubbene har vi klart flest medlemmer som har tegnet denne forsikringen, så det viser jo at dersom klubben er med på å dekke deler av grunnpremien så er også terskelen lavere for spilleren til å tegne en slik forsikring. Det er en ekstra kostnad for klubb, og det er nok nok til at en del klubb vegrer seg litt for å gå inn på en sånn avtale, mener Monsen. 

Men selv om NISO ikke fått offisiell beskjed understreker Jan Tore Kjær at de samme bestemmelsene også gjelder for Vålerenga. 

– Vi fikk informasjon om det i sommer. Vi har informert spillerne våre om at de må melde seg inn i NISO og bestille den forsikringen, og da dekker jo vi halvparten av den forsikringen, forsikrer klubbdirektøren. 

Han mener lavere utbetaling for eldre spillere, og bestemmelsen om at skader som skjedde før forsikringen tegnes ikke dekkes, er noe av grunnen til at spillere ikke velger å tegne forsikringen. 

– Jeg vet jo spillere hos oss som sier at alderen tilsier at de ikke kommer til å få noe særlig hvis skaden skjer uansett, også er det historikken på skaden fra tidligere som også er med å dra ned. Skal du kjøpe en forsikring hvis du har vært skadet en seks-sju ganger i karrieren så er ikke forsikringen verdt mye, sier Kjær. 

Kan bli nødt til å legge opp

En spiller kan enten velge å tegne en grunnforsikring der den årlige avgiften er 2000 kroner, og forsikringspremien bestemmes ut ifra alder. Den høyeste utbetalingen ved en grunnforsikring er 128.000 kroner. Noe som ikke er nok til å leve av, men kan dekke behandlingstilbud.

En spiller kan også velge en utvidet forsikring der det er en høyere årlig gebyr, og gir en maksimal utbetaling på 256.000 kroner. Er du over 30 år vil den høyeste utbetalingen med utvidet dekning være 172.000 kroner.

Lørenskogs Martin Laumann Ylven (25) er en av dem som går en uviss fremtid i møte, etter at han nå er satt ut av spill med sin sjette hodeskade.

– Det er synd å si det, men det er jo det eneste man har å drive med i livet. Så det er ikke bare sånn at man kan ta på seg skoa og gå til noe annet. Men drøyer det måned på måned igjen må man jo se realiteten i øynene snart at det ikke funker til ishockey på det nivået der, innrømmer han. 

Store deler av forrige sesong ble spolert etter en hodesmell i november i fjor, og i første treningskampen i høst gikk det galt igjen. 

- Jeg hadde veldig troa når det begynte i år etter en god sommer, og følte meg egentlig helt fin. Også ligger man her og blir kvalm fordi han trykker på på nakken igjen, så det er veldig frustrerende, forteller han. 

– Rart at ikke flere tegner forsikring

25-åringen har tegnet karrièreavbruddsforsikringen gjennom NISO, men er redd han har gjort det for seint siden skaden som evt setter deg ut av spill må skje etter forsikringen tegnes. 

– Jeg tegnet den nå, så vi får se hva som skjer. Men det er uansett et veldig bra tiltak, og bra det setter større fokus på det. At det er mulig å hjelp og erstatning når det skjer, for fysioterapeuter og alt er hjelp er dyrt. Det er dyrt å slutte tidlig når du ikke har spesielt mye å falle tilbake på, mener han, og selv om utbetalingen ikke er nok til å leve av mener han at flere hockeyspillere burde benytte seg av forsikringen. 

– Jeg syns det er rart at flere ikke velger å melde seg på. Det er en veldig liten kostnad i forhold til når det først skjer noe. Jeg syns alle virkelig burde ta vare på det tiltaket som er satt i gang, sier Ylven. 

Forklaringen på hvorfor antallet hockeyspillere av så lavt mener han har en enkel forklaring. Smellen må skje før man ser poenget med forsikring. 

– Jeg var på mange av de møtene og tenkte at dette er jo penger jeg heller kan bruke på noe annet, men de få kronene det faktisk koster er veldig greie å ha betalt inn når det først skjer noe, understreker han.