KAN SMILE HELE VEIEN TIL BANKEN: Ole Gunnar Solskjær har tjent eventyrlige summer på fotballen. Foto: Scanpix.
KAN SMILE HELE VEIEN TIL BANKEN: Ole Gunnar Solskjær har tjent eventyrlige summer på fotballen. Foto: Scanpix.

Solskjær har tjent over 300 millioner kroner på fotballen

Ole Gunnar Solskjær har sikret seg enorme inntekter i løpet av sine år som spiller og manager.

Ole Gunnar Solskjær fikk torsdag sparken som Cardiff-manager, men han har ingen grunn til å uroe seg for økonomien som arbeidsledig.

TV 2 Sportens oversikt viser at Solskjær har tjent totalt 318 millioner kroner bare i grunnlønn siden debuten for Manchester United som spiller i 1996.

Tjente rått på Old Trafford
Solskjær tjente i underkant av 200 millioner kroner på sin 11 år lange eventyrkarriere på Old Trafford. På toppen av det hele kan han ha mottatt så mye som 60 millioner kroner i en testimonialkamp ved karriereslutt, ifølge E24.  

Disse summen er imidlertid ikke tatt med i den totale oversikten fordi deler av inntektene fra en testimonial-kamp vanligvis doneres til veldedige formål.

Som reservelagstrener på Old Trafford fra 2008 til 2011 mottok nordmannen mellom seks og sju millioner kroner årlig.

Etter å ha ledet reservene til Manchester United med stor suksess gikk han ikke totalt sett ned i lønn da han overtok Molde.

Skilte ut markedsrettighetene i Molde
Skattelistene viser at Solskjær mottok fem millioner kroner i 2011, åtte millioner kroner i 2012 og ni millioner kroner i 2013.

Som Molde-trener mottok Solskjær 2,4 millioner i lønn, men markedsrettighetene ble skilt ut, noe som ga Solskjær ytterligere to millioner og opptil én million i bonuser relatert til sportslig suksess, skriver NA24.

Da han overtok Cardiff i 2014 sikret han seg ifølge The Daily Mail en årslønn på 40 millioner kroner, og en bonus på 20 millioner kroner dersom klubben reddet plassen i Premier League.

Mottok 65 millioner kroner i Cardiff
Slik gikk det ikke, og etter sju kamper i Championship fikk han sparken i Cardiff med et solid økonomisk plaster på såret. Solskjær fikk 35 millioner kroner i sluttpakke med seg hjem til Norge, meldte lokalavisen Wales Online tidligere denne uken.

Det betyr at Solskjær har tjent nærmere 320 millioner kroner bare i grunnlønn på fotballen de siste 18 årene.

Personlige sponsoravtaler, bonuser for Premier League-titler, FA-cupen og Mesterliga-troféet og individuelle målbonuser er ikke tatt med i beregningen. Heller ikke inntekter fra Norges fotballforbund (NFF) knyttet til landslagsoppdrag er med i den totale oversikten.

– Tror ikke pengene gjør noe med sulten
TV 2 Sportens eksperter Kasper Wikestad og Øyvind Alsaker tror økonomi aldri har vært en motiviasjon for Solskjær.

– Jeg håper verken pengene han tjente som Cardiff-manager eller pengene han tjener for ikke å være Cardiff-manager gjør noe med sulten hans for å ta jobber andre steder, sa Wikestad til TV 2 Sporten tidligere denne uken.

Alsaker tror Solskjær er mer sulten enn noensinne.

– Men jeg er spent på om noen andre Premier League-lag tør å ta sjansen på ham. Jeg er spent på om Solskjær er interessert om Championship-klubber vil ha ham. Jeg vet ikke hva han tenker rundt dette. Blir han Rosenborg-trener, undret Alsaker.

Investerer tungt i eiendom
Store deler av pengene Solskjær har tjent på fotballen har han investert i eiendom. For fire år siden gikk han til innkjøp av en praktvilla i hjembyen Kristiansund for 11,5 millioner kroner.

Året etter kjøpte han tre eneboligtomter ved siden av hverandre i Dalebukta og fikk kommunens godkjenning for å slå dem sammen til én. Prisen kom på 3,6 millioner kroner, noe som er den dyreste eneboligtomten i Kristiansund, skriver NA24.

Solskjær eier også eiendommer i Oppdal og i Moat Cottage i Macclesfield i England.

Så mye har Solskjær tjent på fotballen:

Lønn, Manchester United, spillerkarriere 1996-2007: 200 millioner kroner totalt
Reservelagstrener, Manchester United, 2008-2011: 21 millioner kroner
Molde-trener, 2011-2014: 22 millioner kroner
Cardiff City-manager, januar-september 2014: 40 millioner kroner
Sluttpakke, Cardiff: 35 millioner kroner

Totalt: 318 millioner kroner

Kilder: VG, Manchester Evening News, E24, NA24, The Daily Mail, Wales Online, Nettavisen, Aftenposten, Wales Online.