HYLLEST: Grete Waitz hylles når Oslo Marathon går av stabelen lørdag.
HYLLEST: Grete Waitz hylles når Oslo Marathon går av stabelen lørdag.

– Grete Waitz' minne skal drysse gull over andre ildsjeler

Lørdag går Oslo Marathon av stabelen. Les Randi Gustads hyllest til løpsdronningen Grete Waitz.

Ok. Jeg innrømmer det. Jeg har deltatt i Grete Waitz-løpet. Det ble en flau greie som jeg i selvhøytidelighetens navn ikke flagget så høyt etterpå.

Jeg var en ung utøver som drev med en helt annen idrett og tok det som trening. I samme løpet deltok tusenvis av inaktive, godt voksne damer. De okkuperte hovedstaden med fest og moro hele helgen og Oslo-borgere flyktet byen.

Gatene svulmet over av rosa mikrofiber, knetights, matchende t-skjorter og fjollete kostymer, men kombinert med joggesko og en frigjørende latter i glade, svette ansikter.

Jeg skjønte ikke greia da, men jeg forstår det nå.

Grete Waitz-løpet ble et viktig og kjærkomment lavterskeltilbud rettet bare mot kvinner. Det var starten på en viktig løpebølge her i landet. I 1996 var 48 500 hunnkjønn påmeldt og det ble satt verdensrekord for mosjonsløp.

Jeg liker egentlig ikke tanken på at kvinnene måtte ha sitt eget løp. Arrangementer for begge kjønn inndelt etter tid og ikke kjønn, måtte da være mer politisk korrekt? Grete Waitz-løpet gjorde derimot helt rett i å utestenge herrene den gang.

POPULÆRT: Grete Waitz-løpet for kvinner. Oversiktsbilde fra Frognerparken.
FOto: Bjørn Owe Holmberg / NTB / Scanpix
POPULÆRT: Grete Waitz-løpet for kvinner. Oversiktsbilde fra Frognerparken. FOto: Bjørn Owe Holmberg / NTB / Scanpix
LØPSDRONNING: Grete Waitz her under hennes eget løp.
Foto: bård Gudim  / NTB / Scanpix
LØPSDRONNING: Grete Waitz her under hennes eget løp. Foto: bård Gudim / NTB / Scanpix

Det var en avgjørende faktor. Jeg tillater meg en kraftig historisk forenkling. Først fikk man kvinnene ut i arbeid, så ble hun dobbeltarbeidende både i og utenfor hjemmet, så havnet hun sliten i sofaen. Grete Waitz var med på å få damene opp fra de myke putene og selv innse hva bevegelse gjør både med fysisk og psykisk helse.

Hennes innsats som banebrytende kvinnelig langdistanseløper har hatt så stor betydning for utviklingen av kvinneidrett at hun av Kongen i 2008 ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for sin betydning som rollemodell». På bakgrunn av sin enorme sportslige karriere mottok hun også drøssevis av utmerkelser, medaljer og statuetter i inn og utland.

I morgen er det klart for Oslo Maraton. En fantastisk folkefest i Oslos gater med rekordmange deltakere. Over 25 000 løpere kommer til å høre startskuddet smelle og tusenvis vil også oppleve folkelivet langs løypa uten startnummer. Selvsagt deltar begge kjønn.

Kvinnene er på stor fremmarsj og på de to korte distansene var det i fjor over 60 % kvinner. På halvmaraton var tallet ca 45 % og på maraton ca 18 %.
Alle kjenner vi en godt voksen treningspønsj. En utstyrsoppdatert milsluker som smetter inn i tightsen så snart hun eller han har mulighet. En som er maksimalt forberedt til i morgen. Men verden er heldigvis ikke så stereotyp og på startstreken i morgen befinner det seg også tusenvis av helt vanlige kvinner og menn som kun er med for å fullføre distansen og som kommer til å være grenseløs stolte og stokk stive etterpå.

Jeg skal speide ekstra etter deg som eide en lite brukt, rosa tights på begynnelsen 90-tallet og som i likhet med meg ble inspirert av løpedronningen med musefletter. Årets nyhet er Grete Waitz award som er en ærespris som skal deles ut for første gang i forbindelse med Oslo Maraton i helgen. Grete Waitz sitt minne skal nå drysse fortjent gull over andre ildsjeler.

God jogg!