Sentralbanksjefen er bekymret: 

Flere nordmenn går i luksusfellen - låner fire ganger så mye som de tjener i året

Tre av ti nordmenn mellom 18 og 25 år låner fire ganger så mye som egen årsinntekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 møter Morten Arentz (26) som jobber i vinimportørfirmaet Intrabrands på Skøyen i Oslo. Han er fersk boligeier, men det fristet lite med mye gjeld. 

– Det var ikke snakk om å ta opp et lån hvis det gikk utover hverdagen. Og det er hverdager det er flest av, sier Arentz til TV 2. 

Han har en total lånebelastning i dag på om lag det dobbelte av årslønnen. Han forklarer at han ikke ønsker mer gjeld fordi han da må ofre andre ting. 

– Det er altfor mange som bor ser ihjel for å bo på beste vestkant. Men jeg er glad i livet, og glad i god mat og god vin, for eksempel. Jeg vil ha råd til å bruke byen jeg bor i, sier Arentz. 

Nordea: – Bekymringsfullt

Men nordmenn låner som aldri før, og mange tar opp langt større lån i forhold til inntekten sin enn det Morten Arentz har gjort. 

En undersøkelse som TNS Gallup har gjennomført for Nordea, viser at nordmenns lånebelastning i forhold til årslønnen øker. Tre av ti unge mellom 18 og 25 år låner fire ganger så mye som årsinntekten eller mer. 

– Når boligprisene øker, jo høyere gjeldsgrad får de unge som ikke har bolig fra før, og det er bekymringsfullt, sier Elin Reitan, som er forbrukerøkonom i Nordea. 

Videre viser tallene fra Nordea:

  • Totaltallene viser at 34 prosent har lån tilsvarende cirka 2 x årsinntekt, 22 prosent cirka 1 x årsinntekt, 13 prosent mer enn 5 x årsinntekt, 11 prosent mindre enn 1 x årsinntekt, 8 prosent cirka 4 x årsinntekt, 4 prosent cirka 5 x årsinntekt. 2 prosent låner mer enn 5 x årsinntekt.
  • 30 prosent av unge (mellom 18 og 25 år) har lån tilsvarende 4 x årsinntekt eller mer. 18 prosent av 26 til 39-åringer har lån tilsvarende 4 x årsinntekt eller mer
  • 15 prosent av menn har lån tilsvarende 4 x årsinntekt eller mer. 13 prosent av kvinner har lån tilsvarende 4 x årsinntekt eller mer.

Arentz forstår ikke hvorfor noen vil ha fire ganger så mye gjeld som man tjener i året.

– Da er jeg veldig spent på hva slags liv de lever. For selv om jeg har ganske fornuftig forhold mellom lån og inntekt, har jeg ikke så mye å gå på, sier han til TV 2.

Urolig sentralbanksjef

Norges Bank valgte torsdag å holde styringsrenten uendret, men sentralbanksjef Øystein Olsen fortalte også om banker som ivrer etter å låne ut penger til boligkjøpere. 

Sentralbanksjefen er bekymret over unge folk med for mye gjeld. 

– Når vi ser nøyere på husholdningssektoren og ser at et betydelig antall husholdninger har lån som er fire til fem ganger disponibel inntekt, påpeker vi at det er en mulig kilde til ubalanser lengre frem i tid, sier sentralbanksjef Øystein Olsen til TV 2.