Tollefsen: - Reddet karrieren ved å forlate NHL

Norges landslagskaptein Ole-Kristian Tollefsen forteller at han hatet båsen han ble satt i som en slåsskjempe i NHL. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ole-Kristian Tollefsen har fem sesonger bak seg i verdens tøffeste hockeyliga (2005 til 2010), i henholdsvis Columbus Blue Jackets og Philadelphia Flyers. 

I TV 2-programmet "Best av de beste" forteller 30-åringen at guttedrømmen om NHL ikke ble som han hadde trodd. 

– Det var jo drømmen som liten å slå gjennom i NHL og spille der, men etter hvert så ble det ikke så gøy lenger, forteller han. 

Slet med imaget som slåsskjempe

2006/2007-sesongen ble Tollefsens kanskje beste NHL-sesong, der han spilte 70 kamper for Columbus Blue Jackets. Sesongen etter spilte han 51 kamper, men gikk glipp av store deler av sesongen på grunn av en nakkeskade, og måtte stå over VM for Norge samme år på grunn av operasjon i nakken. 

Han hevder han aldri fikk direkte beskjed om å slåss, men forstod hva som måtte til for å overleve i NHL.  

– Når det gjelder slåssing får du egentlig aldri beskjed, men man skjønner etterhvert at man bare må gjøre det. Jeg var ikke bra nok til å være en finspiller, men ikke tøff nok til å være en «full fighter» heller. Så jeg har på en måte prøvd å skape energi, takle mye og var bra defensivt. De sier at du skal skape energi og beskytte de beste spillerne, og da forstår du jo rollen, forteller Tollefsen åpenhjertig. 

Dermed ble det det skapt et inntrykk av ham i media som nettopp slåsskjempe. Et inntrykk han slet med selv. 

– Det jeg ble kjent for i media i Norge syns jeg ikke var noe gøy. Thoresen var også over men jeg var den som var der lengst, og var en stund den eneste spilleren Norge hadde i NHL. Så da å bli kjent som den tullingen som det bare var bilde av i avisa når han hadde sloss og blødd, det syns jeg ikke var så kult. For jeg var jo også en bra ishockeyspiller, og å ikke få noe anerkjennelse for det syns jeg var veldig synd, innrømmer han. 

– Reddet karriéren på å flytte hjem

I 2008/2009-sesongen slet han med å få spilletid i Columbus, og nok en gang ble sesongen spolert av skader og det ene kneet måtte opereres. Rollen han hadde i laget begynte å tære på kroppen til Tollefsen, og han fikk ikke forlenget kontrakten. 

Til slutt signerte han en ettårskontrakt med Patrick Thoresens tidligere klubb Philadelphia Flyers, men valgte i 2010 å flytte hjem til Europa, for spill i svenske MODO før hans nåværende klubb Färjestad. Det reddet karrieren, mener 30-åringen. 

– Man blir satt i en bås. Du skal fighte, og du skal bare takle og spille tøft. Etter en stund så ble det liksom ikke like morsomt med hockeyen, og da valgte vi å flytte hjem. Dro til Europa for å spille i den svenske ligaen, og da fikk jeg den gløden igjen og syns det var veldig gøy å spille ishockey. Jeg tror jeg har reddet en del år i karrieren på det, sier han. 

Best av de beste ser du på TV 2 tirsdag kl. 20.00.