KAPTEINENS RÅD: Landslagskaptein Ole-Kristian Tollefsen gir Markus Søberg råd om å være fryktløs under treningscampen til Columbus Blue jackets som starter i dag. .  (AP Photo/Terry Gilliam)
KAPTEINENS RÅD: Landslagskaptein Ole-Kristian Tollefsen gir Markus Søberg råd om å være fryktløs under treningscampen til Columbus Blue jackets som starter i dag. . (AP Photo/Terry Gilliam)

Her er Tollefsens råd til Norges nye NHL-håp

Markus Søberg ringte Ole-Kristian Tollefsen for å få råd før treningscampen til Columbus Blue Jackets. 

Ole-Kristian Tollefsen spilte i Columbus Blue Jackets i tre sesonger fra 2003 - 2006, og veit bedre enn noen hva som venter Markus Søberg (19) på treningscampen som starter i dag. 

Unggutten som kjenner Tollefsen fra juniorspill i MODO ringte landslagskapteinen selv for å spørre om råd.

– Han ringte meg og ville ha noen tips, og jeg sa at han måtte gå ut respektløst og ikke vike en tomme. Høre på det treneren sier, og bry seg om detaljer. Utenfor isen handler det om å ha respekt for lederne og veteranene i klubben. Det legger de stor vekt på, sier Tollefsen til TV2. 

Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

Skadet stjernespilleren

Selv var Tollefsen med på fem treningscamper med Columbus Blue Jackets før han fikk NHL-kontrakt. Det handler om å vise seg frem, og det gjorde 30-åringen til gangs på hans første camp. 

– Det jeg husker best er jo at jeg skadet stjernespilleren deres, og det ble en del oppslag i meida. Jeg forsøkte jo selvfølgelig aldri å skade han, men det er mange om beinet så du må gjøre et eller annet for å bli lagt merke til, ler han. 

Han understreker samtidig at selv om Søberg får en sjanse nå er det lang vei frem til en eventuell kontrakt med NHL-klubben som draftet 19-åringen i fjor sommer. 

- De vil nok se at han spiller i juniorligaen i alle fall en sesong, og han må nok gjennom en del camper før han får sjansen. Jeg spilte i juniorligaen første året selv, og fikk ikke spille en treningskamp første året jeg var med på campen. Det er første målet hans nå, for de kan jo kutte spillere når de vil og det er kjedelig å bli kutta før første treningskampen, sier han. 

– Aktuelt med AHL neste sesong
Søberg skal i utgangspunktet spille for Windsor Spitfires i den canadiske juniorligaen kommende sesong, men etter at Columbus Blue Jackets draftet 19-åringen i fjor har de rettighetene på han og han hente han til klubben når de måtte ønske.

NHL-klubben inviterer 55 spillere til treningscampen som starter fredag, og spillerne blir kuttet forløpende. Men ut av disse spillerne skal både NHL-troppen, og farmerlaget til Blue Jackets fylle spillerstallen.

– Jeg var med på to treningscamper før jeg fikk sjansen på farmerlaget i AHL. Jeg tipper at det blir mer aktuelt neste sommer, for det er vanlig å spille ett år i juniorligaen først. Det er stor forskjell på AHL og juniorliga og det handler først og fremst om læring for han nå, og å vise seg frem. Jeg veit hvordan det er. Du syns alt er stort, det er mange som ser på deg og du lærer veldig mye om spillestilen, forteller Tollefsen. 

- Han går jo nå akkurat samme vei som deg, og du beviste at det er mulig å nå NHL. Tror du han kan klare det samme?

– Han er en spiller med mye talent. Han har sikkert mye å hente på spillestilen ennå, for det handler mye om å ta og gi taklinger. Men jeg syns det er veldig tøft at han nå har dratt over og tatt sjansen. Så alt er mulig. 

Shampo mener AHL-sjansen er reell

Vålerenga-trener Espen Knutsen har også tre sesonger bak seg i Columbus fra 2000 til 2003, og selv om nåløyet er ekstremt trangt mener Shampo at veien ikke nødvendigvis er så lang til en plass på farmerlaget dersom han gjør sakene bra på treningscampen. 

– Det gjelder å vise seg frem. Ikke være beskjeden, og ikke være en i mengden. Spisskompentansen hans er er han ekstremt hurig. Så han må bare gå mye på skøyter, og vise at han er ekstremt hurtig. Han er i den alderen nå at dersom han klarer å vise seg frem kan det være at noen i klubben ser på han som en fremtidsmann, sier Knutsen.

- Har han en reell mulighet til å få muligheten til AHL-spill?

– Det er absolutt mulig. Det er mange av gutta som havner i AHL, og noen blir sendt til juniorligaen. Han må som sagt vise at han kan bidra, og da er det en god mulighet for at han kan havne i AHL. Gutten har noe, så han må bare utnytte det han har. Nå starter han med de store gutta. Han er garantert spent, for det er stort å få lov til å få spille i de store arenaene, komme inn i de fine garderobene og spille mot de store gutta, forteller den tidligere NHL-proffen.