I dag får Northug vite påtaleavgjørelsen

Statsadvokaten bekrefter at Petter Northug i dag får beskjed om det blir tatt ut tiltale mot ham i promillesaken. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

Etter det TV 2 erfarer vil Petter Northug få vite om det blir tatt ut tiltale mot ham i dag. Det var NRK som først omtalte saken.

Første statsadvokat, Bjørn Kristian Soknes bekrefter følgende overfor TV 2:

– Det vil bli sendt ut en underretning i saken, trolig etter klokken 15.

Det betyr at det fortsatt er uklart om det kommer en tiltale eller en siktelse.

– Det heter en siktelse hvis saken går som en tilståelsessak, og en tiltalebeslutning hvis det går som full straffesak i retten. Begge deler er en påtaleavgjørelse, opplyser advokat Randi Gustad.

Se intervju med Gustad i videovinduet øverst!

Det er en forskjell når det kommer til innsyn etter offenlighetsloven om det blir en siktelse eller tiltalebeslutning. 

Gustad mener det kan være flere grunner til at siktelsen ble oversendt statsadvokaten.

– Den første er at det kan være forhold i siktelsen der politiet ikke har påtalekompetanse og der det skal vurderes om saken skal gå som tilståelsessak eller som en vanlig straffesak, sier Gustad, og forklarer videre:

– Det kan ha noe med selve tilståelsen til Petter Northug å gjøre. Da tenker jeg på alle de faktorene som ikke har med selve promillekjøringen å gjøre, og som kanskje ikke kom like godt frem i tilståelsen det norske folk fikk se på TV.

– Hva er de andre to alternativene?

– Etter påtaleinstruksen 21-1 kan det også være brudd på straffelovens paragraf 326 eller 327. Han kan ha forulempet en offentlig tjenestemann i forbindelse med pågripelsen, brukt skjellsord eller annen fornærmelig atferd. Eller han kan ha medvirket til det. Han kan også ha hindret en offentlig tjenestemann i hans utførelse av tjenesten. Men dette blir bare spekulasjoner, legger Gustad til.

Sist uke ble det kjent at Petter Northug hadde 1,65 i promille kvelden han krasjet bilen. Det er også kjent at skistjernen kjørte i rundt 80-90 kilometer i timen da ulykken skjedde.

Dersom promillen er høyere enn 1,2 blir det som hovedregel alltid idømt ubetinget fengselsstraff. Hovedregelen ved promille over 1,2 er minst 21 dagers fengsel, mens det i Northugs tilfelle kan være flere ting som gjør at han vil bli idømt lenger straff.

Det opplyser advokat Randi Gustad til TV 2 Sporten.

– Hver av de to klare bruddene: 1,65 i promille og mellom 80 og 90 i fart i en 40-sone skal normalt gi ubetinget fengsel på mellom 21 og 30 dager. Så totalt vil jeg anslå 50 dager ubetinget fengsel. Man kan ikke si det for sikkert, men det er ganske skjematisk, sier Gustad til TV 2.

– Det at han har tilstått skal gi han en generell strafferabatt, men det skal være en garantert ubetinget reaksjon, mener hun.

Northug håper på en strafferabatt etter å ha tilstått forholdene.

– To personer som kom raskt til ulykkesstedet, har bevitnet at passasjeren i bilen ba Petter Northug stikke av, etter at de begge overfor hverandre hadde bekreftet at ingen av dem var blitt skadet, og dermed unngår han et mer skjerpende tiltalepunkt for å ha forlatt en skadet passasjer. Undersøkelser har vist at passasjeren heller ikke ble skadet i ulykken. Petter Northug vil forklare seg om de straffbare forholdene og avlegge en uforbeholden tilståelse i en såkalt tilståelsessak i løpet av høsten 2014, altså et forenklet rettsmøte basert på en allerede avgitt tilståelse overfor politiet, uten aktor tilstede, opplyser Northug i boken «Northug - en familiehistorie».