BEKYMRET: Brede Hangeland og Marit Bjørgen er bekymret for at idrettsfellesskapet forvitrer.
BEKYMRET: Brede Hangeland og Marit Bjørgen er bekymret for at idrettsfellesskapet forvitrer.

Hangeland og Bjørgen går til angrep på idrettsegoisme

Brede Hangeland og Marit Bjørgen føler fellesskapet faller i skyggen for enkeltindivider i norsk idrett.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

I et debattinnlegg i Aftenposten tirsdag går duoen til angrep på privatiseringen i idretten. Samtidig advarer de mot å la egoismen ta overhånd. Hangeland og Bjørgen er spesielt bekymret for idrettens frivillighet, fellesskap og samhold.

«Idretten er Norges største massebevegelse, og all norsk toppidrett og alle norske toppidrettsutøvere står på skuldrene til denne massebevegelsen. Likevel er mediene og norsk idrettsdebatt i stadig sterkere grad opptatt av og rettet inn mot elitenivåer og dyrking av enkeltindivider, ikke minst innen våre to største idrettsgrener, langrenn og fotball», skriver Hangeland og Bjørgen i innlegget.

De mener toppidretten får altfor mye oppmerksomhet i mediene. Sammen hyller de breddeidrettens hverdagshelter:

«I mediene har man et overdrevet fokus på utøverne i toppen, og man glemmer lett både hvor toppidrettsutøverne kommer fra og hvilken betydning grunnfjellet har. Dette leder til en voldsom egenfokusering blant toppidrettsutøverne som forplanter seg til yngre utøvere. Dette bidrar til en privatisering av utøvere og utøvelse på toppnivå, og ordninger hvor fellesskapet ikke lenger finnes. Det er vi to imot», skriver Hangeland og Bjørgen.

Til Aftenposten utdyper Hangeland hvorfor det er viktig å huske på betydningen breddeidretten har. – Tenk så mange som på små og store måter har bidratt til at vi er der vi er i dag. Vi er produkt av en enorm innsats fra mange. Den veien kan man umulig gå på egen hånd. (©NTB)