Northug: – Bestefar var en av de første jeg tenkte på da det skjedde

Petter Northug forteller om det nære forholdet til bestefaren.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

Petter Northug jr. hadde et svært tett og nært forhold til bestefaren Peter Northug. Bestefaren bodde i nabohuset. Sammen med bestemor Liv sørget Peter for at barnebarnet fikk mat og en ekstra dose kjærlighet før John og May kom hjem fra arbeid. Det ble også tid til å skjerpe konkurranseinstinktet gjennom kortspill og sjakk.  

– De ble på mange måter mine foreldre nummer to når jeg kom hjem fra skolen. Jeg var alltid å spiste middag hos dem først før jeg spiste middag hjemme, fortalte Northug i forrige sesong av «Sirkus Northug».

Dokumentaren «Sirkus Northug: Nedturen» sendes på TV 2 tirsdag 16. september klokken 21.40.

– Bestefar er fortsatt i mine tanker
Bestefaren har spilt en viktig rolle i Northugs skikarriere. Northug jr. har hentet mye av sin mentale styrke fra bestefaren. I dagene etter at skistjernen fyllekjørte og krasjet bilen sin i autovernet på Byåsen 4. mai i år, tenkte Northug mye på bestefaren.  

– Jeg tenkte på bestefar, jeg gjorde det. Han var en av de første jeg tenkte på da det skjedde, sier Northug.

– Bestefar er fortsatt i mine tanker. Det kommer han til å være til jeg gir meg på denne jorden. Han sa alltid "gå videre. Lær av det du har gjort, reis deg og vær sterkere enn du noen gang har vært." Det ville han gjort, forteller Northug.

– Hjelper når det blir vondt
Petter Northugs bestefar døde i 2005. På dødsleiet kom han med følgende oppmuntrende ord til Petter Northug: «Bare stå på i idretten òg, ja,». Northug jr. tok bestefaren på ordet. Ni VM-gull og to OL-gull seinere kjemper han en tøff kamp for å komme tilbake i den ypperste verdenseliten. At han har arvet bestefarens mentale styrke kan være forskjellen på gull og 10. plass i Falun-VM.  

– De siste dagene i livet hans... Klart det var tøft for meg, men da så jeg hvor sterk mentalt han var. Han gikk på sterke medisiner, han hadde det vondt, men han bare smilte. Var positiv, forteller Northug.

– Under de dagene skjedde det noe mentalt for meg. Det var nok bestefar som bidro til at jeg gikk fra mentalt bra til mentalt skikkelig sterk. Da føler man at man går sammen med han. Det er bestefar. Han hjelper når det blir vondt, sier Northug.

Dokumentaren «Sirkus Northug: Nedturen» sendes på TV 2 tirsdag 16. september klokken 21.40.

La vekt på arbeidsinnsats
John Northug antyder i boken «Northug - en familiehistorie» at Petter Northug har arvet sin kjappe replikk fra bestefaren.

– Han var en kraftfull eksponent for en svært direkte væremåte, av og til kunne replikkene hans balansere på grensen til det støtende uten at han mente noe vondt med dem, for han var preget av toleranse og rettferdighetssans, slik barnebarnet hans også er bak den av og til litt for kjekke offentlige fasaden. Vi må huske at Petter i tillegg til prestasjonene i skiløypa legger vekt å være en entertainer som vil underholde. Her på Selli gård har vi ikke fordømt andre, men derimot forsvart dem som er blitt urettferdig behandlet. Vi har søkt å holde avstand til skvalderet og bygdedyret. Far målte andre på om de gjorde en god arbeidsinnsats eller ikke, dét var hans viktigste parameter på menneskelig kvalitet, og han satte standarden vi fortsatt følger.