Hør mammas desperate nødsamtale da kreftsyke Olav (13) kollapset

– Jeg rakk å tenke: «hvis jeg ikke holder roen, så dør han».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Vi må ha ambulansehelikopter. Vi har en gutt med leukemi, han har falt om på gulvet med kramper. Han er bevisstløs og han puster ikke. Han er 13 år.»

Slik lyder deler av nødsamtalen som Merethe Strand fra Auli måtte ta en septemberdag i 2012. Sønnen Olav på 13 år hadde nettopp kollapset på gulvet foran øynene hennes.

– Vi hadde kommet rett fra sykehuset etter en kontroll. Da hadde Olav gått på cellegift i ni måneder. Han skulle betale tilbake noen penger han hadde lånt av meg. Jeg snur meg et lite øyeblikk, så hører jeg at han roper ut «å nei». Når jeg snur meg ser jeg at han faller om, forteller Merethe Strand til TV 2.

– Ble mer og mer blå i fjeset

Olav blir liggende på gulvet, og Merethes første tanke er at han har brukket noe. Når hun ikke får kontakt med ham, skjønner hun at det er noe annet.

Olav Strand møter du i TV 2-programmet «Kampen for livet», der han deler sin hverdag med leukemi. Foto: TV 2
Olav Strand møter du i TV 2-programmet «Kampen for livet», der han deler sin hverdag med leukemi. Foto: TV 2

– Han fikk kramper i ansiktet, og da tenkte jeg at det var blodpropp siden han hadde hatt dette tidligere og gikk på blodfortynnende. Så skjønner jeg at det er et epileptisk anfall, som varer veldig lenge. Etter krampene kom han fortsatt ikke til bevissthet, og jeg ser at han blir mer og mer blå i fjeset. Jeg finner ikke pulsen hans, og samboeren min Oskar begynner med hjerte- og lungeredning.

Merethe ringer 113 og tilkaller hjelp, mens tankene farer rundt i hodet hennes.

– Hjernen lagde og forkastet hypoteser i rasende fart. Jeg tenkte alt fra «det er blodpropp», «det er epilepsi» til «nå dør han av hjertestans». Jeg rakk å tenke at dette var skadelig for søsknene hans å se broren sin slik, men at jeg ikke kunne bruke tid på å skjerme dem. Jeg rakk å tenke «hvis ikke jeg holder roen nå så dør han». De bildene sitter innprentet på netthinnen. Jeg trodde han døde mellom hendene våre, fortsetter Merethe.

– Kroppen klarte ikke mer cellegift

Omsider får de kontakt med Olav, men han fortsetter å gli inn og ut av bevissthet til ambulansen kommer. Han blir kjørt til sykehuset, og det blir gjort mange undersøkelser.

Der får de svar på hvorfor Olav kollapset.

– Det var alvorlige komplikasjoner til behandlingen. Kroppen klarte ikke mer cellegift, sier Merethe.

Full beredskap døgnet rundt

Fallet ga Olav blødninger i hodet og ryggen, og han må få blodoverføringer og blodplater på sykehuset. Dagen etter innleggelsen får Olav et nytt epileptisk anfall. 

Heldigvis gikk det bra, men Merethe rekker ikke å slappe av før nye bekymringer velter opp.

– Det som var så ille, var at kollapsen skyldtes cellegiften. På dette tidspunktet visste jeg at han skulle på en ny intravenøs hoydosekur en måned etter. Vi måtte bare vente og se hva som skjedde, men i løpet av denne tiden sov jeg ikke. Jeg var i full beredskap døgnet rundt. Jeg gruet meg så fælt, forteller hun.

Planla begravelsen

I slutten av oktober 2012 får Olav en ny høydosekur - den nest siste i hans sykdomsforløp. Han får cellegift som planlagt, men utskyllingen av cellegiften går ikke som den skal.

Cellegiften ble i kroppen, og Olav må få nødbehandling med motgift innen 48 timer. Mens de venter på at utskyllingen skal gå ordentlig for seg, er Merethe fryktelig redd.

– Det er den eneste gangen at jeg har tenkt: det er en reell mulighet for at han kan dø. Jeg har ikke turt å spørre, så jeg vet ikke hvor farlig situasjonen var. Men jeg planla begravelse.

– Jeg tenkte at det måtte være en veldig stor kirke. Også tenkte jeg over hvem av venninne mine som skulle synge og spille. Også måtte vi ha spilt «Bridge over Troubled Water», for Olav hørte veldig mye på den. Det var ikke noe dramatisk eller sippete i reaksjonene, men jeg tenkte det var best å være forberedt.

En solskinnshistorie

Merethe forteller at hendelsen tilbake i september for to år siden, er det ingen av dem som var hjemme den dagen som har kommet helt over ennå. Men hun forsikrer at Olavs krefthistorie er en solskinnshistorie. 

– Han har hatt et veldig bra forløp, sett bort fra disse to alvorlige hendelsene. Alt har gått på skinner ellers. Men den aller siste intravenøse høydosekuren ble kuttet ut, da den var for risikabel, sier hun.

Olav og hans familie møter du i «Kampen for livet» på TV 2 onsdag kl. 22.15.