Svensk storavis i strupen på Frp: – Fremskrittspartiet er fascister

Den svenske avisen Aftonbladet kaller Fremskrittspartiet fascister etter gårsdagens brakvalg for det omstridte partiet Sverigedemokraterna.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På lederplass tar Aftonbladet et kraftig oppgjør med det de kaller «nyfascismen» i Sverige.

Lederskribent Anders Lindberg skriver at det er svært viktig at de konservative Moderaterna (M) opprettholder det kjølige forholdet til det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna:

«Hver gang fascistiske partier har fått reell makt, fra 1930-tallets nazister til Fremskrittspartiet i dagens Norge, har det skjedd gjennom samarbeid med konservative partier».

Videre skriver han at «det ville vært ødeleggende om den svenske høyresiden beveget seg i retning av den danske og norske og myker opp synet på samarbeid med Sverigedemokraterna».

Jensen raser

Finansminister Siv Jensen (Frp) reagerer kraftig på sammenligningen.

– Dette er totalt mangel på kunnskap. Jeg mener man heller bør se på sine egne utfordringer før de går over landegrensen for å sammenligne, sier Jensen til TV 2.

– Et sykdomstegn

Jensen ser på Sverigedemokraternas rekordhøye oppslutning som et sykdomstegn.

– Dette er en konsekvens av at man ikke tidligere har villet ta en reell debatt om innvandring og integrering. Det har de fleste land og partier i andre nordiske land gjort og dermed tatt innbyggerne sine på alvor. Det har de ikke gjort i Sverige, og da kommer det til uttrykk på denne måten.