Finansminister Siv Jensen (Frp) mener Sverigedemokraternas oppslutsning er et sykdomstegn.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Finansminister Siv Jensen (Frp) mener Sverigedemokraternas oppslutsning er et sykdomstegn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Siv Jensen: – Valget i Sverige et sykdomstegn

Finansminister Siv Jensen (Frp) mener det er tid for selvransakelse i nabolandet vårt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg ser på Sverigedemokraternas oppslutning som et sykdomstegn som de andre partiene i Sverige bør ta på alvor, sier Jensen til NTB.

Jensen mener resultatet kan tyde på at det er tid for selvransakelse.

– Sverige har ikke partier som nyansert og åpent tar debatten om innvandring og integreringspolitikk, noe som kanskje er en av grunnene til at et parti som Sverigedemokraterna får så stor oppslutning, fortsetter hun.

Rekordfremgang

Fredrik Reinfeldts Allianse sikret ikke gjenvalg, og Socialdemokraterna gjorde et historisk sett svakt valg til tross for at Stefan Löfven overtar statsministerstolen. Flere peker derfor på Sverigedemokraterna som en slags valgvinner med sine snaue 13 prosents oppslutning – et parti som Socialdemokraterna og andre har avvist å samarbeide med.

Jensen understreker at Frp har lite til felles med Sverigedemokraterna, og at hun ikke vil legge seg opp i hvordan svenskene organiserer politikken fremover.

– Det er for tidlig å si hva svenskene har i vente, men jeg vil tro Löfven vil ta seg god tid med regjeringsdannelsen. Uansett ser jeg fram til et godt samarbeid, sier Frp-lederen.

Vil ikke samarbeide

I sin tale til Socialdemokraternas valgvake natt til mandag appellerte Löfven til alle partiene i Riksdagen om å opptre ansvarlig. Han fastslo også at det ikke er aktuelt med noe samarbeid med Sverigedemokraterna enda så stor framgang de har hatt.

Fredrik Reinfeldt erkjente nederlaget. Regjeringen går av, og Reinfeldt trekker seg som partileder.

– Jeg håper denne fantastiske reisen fortsetter, men det blir uten meg. Jeg kommer til å overlate plassen som Moderaternas leder til en etterfølger til våren, kunngjorde Reinfeldt da han gikk på talerskolen søndag kveld.

(©NTB/TV 2)