Hat trick-Kjartansson på vei mot å bli tidenes toppscorer

Vålerenga-spissen kan overgå både Odd Iversen, Harald Martin Brattbakk og Sigurd Rushfeldt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

Vålerenga - Haugesund 4-1:

Ullevaal/Bergen (TV 2): Vidar Örn Kjartansson har vært en scoringssensasjon for Vålerenga denne sesongen. Søndag fortsatte målfesten for islendingen, som scoret tre av målene i 4-1-seieren over Haugesund. 

Vi fulgte kampen minutt for minutt i vårt livesenter!

Kjartansson står dermed med solide 24 mål på 22 kamper, og et scoringssnitt på 1,09 per kamp.

Spørsmålet er nå om superspissen fra Island kan tangere - eller overgå - scoringsrekorden i den norske toppdivisjonen.

Trenger seks mål på sju kamper

Bestemann er Rosenborg-legenden Odd Iversen som banket inn 30 mål i 1968-sesongen. Samme mann fulgte for øvrig opp med 26 mål året etter.

De to neste på bestemannslista er også gamle Rosenborg-helter. Harald Martin Brattbakk er nest best med sine 28 mål i 1996, mens Sigurd Rushfeldt er tredje best med 27 nettkjenninger i 1998-sesongen.

Kjartansson selv var ikke klar over at rekorden nærmer seg.

– Det er en veldig god følelse, men jeg visste ikke det var rekord så takk for at du fortalte meg det. Jeg er veldig fornøyd med det, sier han til TV 2.

Med sju serierunder igjen av årets Tippeliga har Kjartansson uansett en god mulighet til å klatre forbi Rosenborg-spillerne. Seks mål på sju kamper er nok for å tangere Iversen.

– Det er sju kamper igjen, og jeg må score seks. Det er mulig, sier Kjartansson selvsikkert.

KAN KOMME I GODT SELSKAP: Kan Vidar Örn Kjartansson (nummer to fra venstre) tangere både Harald Martin Brattbakk (til venstre), Odd Iversen og Sigurd Rushfeldt før årets sesong er over? FOTO: SCANPIX (MONTASJE)
KAN KOMME I GODT SELSKAP: Kan Vidar Örn Kjartansson (nummer to fra venstre) tangere både Harald Martin Brattbakk (til venstre), Odd Iversen og Sigurd Rushfeldt før årets sesong er over? FOTO: SCANPIX (MONTASJE)

Det hører for øvrig med til historien at Iversens 30 scoringer kom på bare 18 kamper, noe som gir et bunnsolid scoringssnitt på 1,7. I en av kampene  - 7-2-seieren over Vålerenga -scoret den levende legenden hele seks mål, noe som fremdeles er norsk rekord.

Kjartansson er uansett den mest scoringskåte spilleren i Tippeligaen på 2000-tallet. Den nærmeste på listen er Thorstein Helstad med sine 22 fulltreffere i 2007-sesongen.

Kjartansson har også Vålerenga-rekorden for flest scoringer i løpet av én sesong nå. Jørn Andersen hadde den gamle rekorden med 23 mål fra 1985-sesongen. 

To Kjartansson-mål på to minutter

Vålerenga hadde for øvrig god kontroll på Ullevaal. 32 minutter var spilt da Kjartansson satte den første ballen i nettet.

Islendingen fikk ballen inne i boksen og satte den sikkert i mål.

Bare to minutter etter var Kjartansson frempå igjen, da han tuppet ballen i mål bak Per Morten Kristiansen og sørget for 2-0.

Tidlig i 2. omgang tente Haugesund håpet om poeng med redusering av Dusan Cvetinovic, men VIF hadde for godt grep om kampen.

Etter 60 minutter sørget Ghayas Zahid for 3-1, før Kjartansson fikk hat tricket med sin 4-1-scoring vel 18 minutter før slutt.

Michael Langer spilte opp mot Kjartasson, før målkongen avsluttet lavt i det nærmeste hjørnet.

Seieren holder Vålerenga på 6. plass, mens Haugesund nå har falt ned til kvalikplass - ett poeng bak Brann på 13. plass.