Managerlegenden Brian Clough samler fiendene

Ganske nøyaktig ti år etter sin død, sørger Derby- og Nottingham Forest-legende Brian Clough for en uvanlig forbrødring mellom noen av fotballens argeste rivaler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

Se Nottingham Forest - Derby søndag kl. 15.15 på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no!

På søndag spilles East Midlands Derby mellom Nottingham Forest og Derby. Selv om kampen spilles på det nest øverste nivået, regnes kampen blant de ti største derbyene i engelsk fotball. Rivaliseringen mellom de to lagene er enorm, og det er få kamper i England som vekker sterkere følelser, både på tribunen og blant aktørene på banen.

Men på søndag blir det for en stakket stund et lite unntak.

For begge klubbene er nemlig Brian Clough den største legenden.

Han tok Derby fra foten av 2. divisjon, til ligatittel i løpet av fem år. Utenfor Pride Park står statuen av Clough og hans assistent Peter Taylor.

Men det er hans meritter i Nottingham Forest han er mest kjent for. Også Forest satt fast i 2. divisjon da Clough kom. Under legendens ledelse, vant Nottingham Forest ligaen og ikke minst Serievinnercupen (dagens Champions League) to ganger. I tillegg kom fire Ligacup-titler, og en rekke andre troféer.

Og den 20. september er det ti år siden begge East Midlands-klubbenes største legende gikk bort. Og det skal markeres når lagene møtes på søndag.

Ti minutter ut i kampen vil samtlige supportere, både i hjemme- og borteseksjonen, reise seg og applaudere for mannen som står på sokkel utenfor begge lagenes arenaer.

For å ære Cloughs minne spilles det også om et trofé hver gang Nottingham Forest og Derby møtes. «The Brian Clough Trophy». Vinneren av kampen, får beholde troféet til neste kamp.

Og troféet er viktig. Å slå erkerivalen er viktigere enn det aller meste annet.

Brian Clough forlot Derby etter å ha blitt uvenner med styret. Han forlot Forest etter 18 sesonger ved å bli hyllet også av Sheffield Uniteds supportere i sin siste kamp på City Ground.

Andre managere har forlatt klubbene på andre måter. Senest forrige sesong sørget begge derby-kampene for at tapende klubb sparket manageren.

Nottingham Forest vant hjemmemøtet, og kort tid etter ble Brian Cloughs sønn, Nigel, sparket etter fire år som manager i Derby. Til tross for en meget trang start på sesongen, kom sparkingen overraskende.

Da Derby vant revansjeoppgjøret på våren, var det Billy Davies sin tur. Derby vant 5-0. Den største seieren mot rivalen siden 1898, og en presset Davies, som ikke hadde vunnet på åtte kamper, fikk nådestøtet etter matchen.

Og de er ikke de første. Også John Gregory og Joe Kinnear har blitt sparket etter tap mot rivalen.

Det er dessuten flere poenger. Dagens Derby-manager Steve McLaren ledet Nottingham Forest så sent som i 2011. Men han lyktes aldri for en klubb som da satset store penger på opprykk. Ti kamper ut i karrieren på City Ground var det takk og farvel.

Nå returnerer han. Mot et Forest-lag ledet av en annen klubblegende, Stuart Pearce, og som til alt overmål topper tabellen etter fire seirer og én uavgjort etter de fem første kampene.

Forbrødring til minne om Brian Clough til tross. Det kommer til å syde av følelser nå de to lagene møtes til TV-sendt kamp.

Videovinduet øverst viser hva slags følelser som ligger til grunn. Tidligere oppgjør har vært preget av slåssing mellom supportere, slåssing på banen, drapstrusler, endeløs glede og bunnløs sorg.

Det er et av Englands store derbyer. Det spilles om troféet som bærer navnet til klubbenes største legende.

Og det handler om opprykk for to av divisjonens største favoritter.

Nottingham Forest – Derby på TV 2 Sport Premium og Sumo klokken 14.15. Sendestart klokken 14.00