FORSØKT DREPT: Malala Yousafzai ble verdenskjent etter at hun ble skutt av Taliban fordi de anså den 14 år gamle skolejenta som en trussel. Foto: Reuters/Carlo Allegri
FORSØKT DREPT: Malala Yousafzai ble verdenskjent etter at hun ble skutt av Taliban fordi de anså den 14 år gamle skolejenta som en trussel. Foto: Reuters/Carlo Allegri

Malalas angripere tatt av politiet

Angriperne som skjøt og nær drepte den pakistanske skolejenta Malala Yousafzai, er pågrepet, opplyser hæren i Pakistan.

Malala ble verdenskjent etter at hun i 2012, i en alder av 14 år, ble skutt i hodet av Taliban fordi hun blogget om barns og kvinners rettigheter. 

Pakistanske myndigheter opplyser nå at terrorister som var innblandet i angrepet på Malala, er pågrepet i Swatdalen. Det skriver avisen DawnI alt ti menn er tatt i den uroherjede nordvestlige delen av Pakistan. Pågripelsene var et samarbeid mellom hæren, politiet og pakistansk etterretning, opplyste generalmajor Asim Bajwa på en pressekonferanse fredag.

Angrepet mot den unge jenten skjedde 9.oktober 2012 da bevæpnede menn åpnet ild mot skolebussen til Malala i Mingora. Hun ble behandlet på et sykehus i Storbritannia.

Malala, som fylte 17 år i juli, har ikke latt seg skremme til taushet, og var en av favorittene til Nobels fredspris i fjor. FN har offisielt døpt 12. juli for Malala-dagen til ære for jenta.

Besøkte Norge

I juni besøkte hun og familien Norge. Hun møtte både kronprins Haakon, statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende og representanter fra norsk næringsliv. Statsministeren lot seg imponere av sekstenåringen.

– Hun er et idol for nesten alle ungdommer som er litt politisk bevisste. Hvis du har stått opp for utdanning for jenter i noen av de tøffeste områdene i verden, og kom tilbake etter å ha blitt skutt. Det er imponerende, sa statsministeren til TV 2.

(NTB/TV 2)