Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

EU krever at Russland umiddelbart løslater den estiske politimannen som hevdes bortført av russisk sikkerhetstjeneste.

Myndighetene i Tallinn beskylder russiske sikkerhetsstyrker for å ha truet politimannen Eston Kohver med våpen og bortført ham fra estisk territorium. Russerne sier på sin side at han ble pågrepet på den russiske siden av grensen.

– I strid med folkeretten

Kohver er nå siktet for spionasje, og risikerer 20 års fengsel i Russland.

– Vi er bekymret over bortføringen av den estiske polititjenestemannen Eston Kohver av russiske sikkerhetsstyrker på estisk territorium nær den russiske grensen 5. september, sier en EU-talsmann til Reuters.

– Russlands handling er i strid med folkeretten og prinsippet om grensers ukrenkelighet, sier talsmannen, som føyer til at EU-delegasjonen i Moskva har vært i kontakt russiske myndigheter i håp om å få en rask løsning på saken.

– Vi ber om at Kohver raskt løslates og returneres trygt til Estland, sier talsmannen.

Pågripelsen skjedde bare dager etter at USAs president Barack Obama besøkte NATO-landet for å dempe uroen blant de baltiske allierte i forbindelse med Ukraina-krisen.

Plassert i FSB-fengsel

Det russiske FSB, etterfølgeren til sovjettidens sikkerhetstjeneste KGB, sa i en sjelden uttalelse i forrige uke at Kohver var blitt pågrepet da han samlet etterretningsopplysninger nordvest i Russland, nær grensen til Estland.

Tallinns president Toomas Hendrik Ilves har en helt annen versjon av hendelsen. Han sier esteren var i ferd med å etterforske en kriminalsak ved grensen, på estisk territorium. Estisk påtalemyndighet sier politimannen ble bortført av russiske styrker som brukte støysendere og røykgranater.

Kohvers forsvarer Nikolai Polozov sier esteren er plassert i et FSB-fengsel i Moskva. (©NTB)