AVSLUTTER I BELGIA: Thor Hushovd legger opp etter neste ukes GP Impanis-Van Petegem. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
AVSLUTTER I BELGIA: Thor Hushovd legger opp etter neste ukes GP Impanis-Van Petegem. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Hushovd kjører sitt siste ritt neste uke

– Det ville vært litt trist å avslutte en lang karrière skrikende på asfalten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

Thor Hushovd har ikke syklet ritt siden han veltet ut av Tour du Poitou Charentes i slutten av august.

I etterkant uttalte sørlendingen at rittet kunne bli hans siste som sykkelproff, ettersom han allerede har bestemt seg for å legge opp etter denne sesongen.

Nå er det likevel klart at Hushovd tar ett siste ritt før han parkerer sykkelen for godt.

Veteranen skal kjøre det belgiske endagsrittet GP Impanis-Van Petegem lørdag 20. september. 

Vil avslutte med stil

Deretter er det slutt for tidenes beste norske sykkelrytter.

– Jeg har lyst til å starte og vite at dette er mitt siste ritt som proff. At dette er siste dag jeg tar på meg et startnummer. Det ville vært litt trist å avslutte en lang karrière skrikende på asfalten, sier Hushovd til TV 2, med hentydning til velten i Frankrike.

– I tillegg blir det det fin avslutning med BMC og ikke minst for meg i hodet mitt, sier Hushovd. 

«Oksen fra Grimstad» annonserte at han legger opp i slutten av juni. Nyheten kom svært overraskende på mange norske sykkelfans, men Hushovd selv hadde tenkt tanken i lang tid.

Hushovd hadde egentlig en plan om å avslutte karrièren etter sykkel-VM i Spania, men etter velten i Tour du Poitou Charentes kastet han inn håndkleet og meldte pass.

– Alltid bittert

Han innrømmet da at det var bittert at han nå må se det som skulle være avslutningen på en fantastisk idrettskarriere fra sofaen.

– Det er alltid bittert når slikt som dette skjer. Men det hadde sikkert vært like bittert om det hadde skjedd i mine beste år. Jeg velger å se det totale bildet, som inneholder mange fine år med gode resultater. En seier i går og en VM-deltagelse hadde ikke forandret noe. Så jeg tar det egentlig ganske rolig og avslappende, sa sykkelstjernen.

– Er det litt vemodig?

– Det er selvsagt en del følelser rundt dette. Men jeg står inne for den avgjørelsen jeg tok for noen måneder siden. VM hadde vært en fin avslutning, men man kan ikke planlegge alt her i livet, sa Hushovd.

Verdensmesteren fra 2010 fikk uansett en solid avslutning på norsk jord i Arctic Race of Norway forrige måned.

Hushovd hang godt med på flere etapper, og ble snytt for seieren på målstreken av Alexander Kristoff på den siste etappen i Tromsø

Etter nesten-seieren var han svært skuffet.

– Jeg prøvde. Dette hadde blitt min siste seier i karrieren. Jeg gikk «all in», for det var denne dagen jeg kunne ta det, men så kom Kristoff, sa han slukøret.

Har slitt siden 2012

Hushovd har lagt bak seg tre vanskelige sesonger. 

Sørlendingens kropp har ikke fungert som den skal etter at han trente og konkurrerte med et virus i 2012-sesongen. Selv om han hadde en svært god avslutning på fjoråret, så har det denne sesongen utviklet seg til et aldri så lite mareritt.

Resultatene uteble gjennom vårsesongen, han måtte bryte flere ritt og i vår ble 36-åringen igjen vraket til Tour de France av BMC.

Hushovd står uansett med hele ti etappeseire i Tour de France. Han vant også den grønne poengtrøyen i 2005 og 2009.

Hushovds høydepunkt - og det foreløpige høydepunktet for norsk sykkelsport - er verdensmestertittelen han tok i Australia i 2010.