STJAL BARNEBILDER: En falsk Instagram-profil stjal bilder av andres barn og lot som om de var sine egne.
STJAL BARNEBILDER: En falsk Instagram-profil stjal bilder av andres barn og lot som om de var sine egne.

Stjal Instagram-bilder: Misbrukte bilder av bloggernes barn

En falsk Instagram-profil delte bilder av flere barn til mamma-bloggeres barn og lot som om barna var deres egne.

– Det var utrolig provoserende å se min egen datter på en annens konto, som om det var personens eget barn, sier Ann Mari Haukanes, skriver foreldre.no.

Hun er en av flere mødre som opplevde at bilder hun hadde lagt ut av barna sine på Instagram ble misbrukt.

En Instagram-profil som hevdet å være en travel åttebarnsmor fra Østlandet, la i flere uker ut bilder av andres barn og lot som om barna var sine egne.

Bildene var kopiert fra andre brukeres Instagram-kontoer, flere av dem populære mammabloggere som «Fru Maela» og «Mamman til Jessica og Benjamin», samt fotograf og blogger Mari Ann Haukanes.

Haukanes var en av mange som reagerte sterkt på den falske Instagram-kontoen, og rapporterte den flere ganger til Instagram.

Svært mange legger ut bilder av barna sine på Instagram. Bloggeren Anna Rasmussen laget egen Instagram-konto til toåringen sin.

Selv superkjendisene deler bilder av barna sine både på Instagram, Facebook og Twitter.

– Skremmende

To av bildene fotograf Ann Mari Haukanes opplevde at ble misbrukt var profesjonelle barnebilder hun hadde tatt for en kunde.

– Det var veldig ubehagelig at bildene til en kunde ble stjålet. Jeg var i kontakt med moren, og vi rapporterte begge to bildemisbruket til Instagram. Jeg var også i kontakt med politiet, som sa at det ofte tar noe tid å få stengt slike kontoer, forteller hun.

Som fotograf er Haukanes avhengig av å publisere bilder for å nå ut til kunder, både gjennom sosiale medier og sin egen webside.

– Men når noen misbruker bilder på denne måten, så får det en til å tenke seg om. Jeg vil stenge min tidligere blogg etter denne hendelsen. Instagram-kontoen min har jeg nå gjort privat, men fortsetter med å legge ut bilder av barna mine.

Websiden hennes, derimot, må være åpen.

– Det skremmer meg litt om den også kan bli misbrukt, sier hun.

Til tross for en rekke rapporteringer, fikk den falske Instagram-kontoen holde på i 10 uker. Nå er kontoen stengt.

Ulovlig

Hans Marius Tessem er seniorrådgiver i Slettmeg.no, en tjeneste som gir råd og veiledning til mennesker som opplever krenkelser på nettet.

Han er tydelig på at det å misbruke bilder av andres barn på denne måten er ulovlig.

– Selv om et bilde er blitt lagt ut på sosiale medier, betyr ikke det at andre kan gjenbruke bildet som de vil. Dette er ulovlig både etter loven om opphavsrett og etter personopplysningsloven, sier han.

Det første man må gjøre, er å forsøke å få brukerkontoen stoppet ved å rapportere oppover i systemet, for eksempel til Instagram eller Facebook.

– Man kan også anmelde saken til politiet, men det er ikke alltid så lett å komme noen vei. Særlig hvis brukerprofilen er falsk, sier Tessem.

ANDRES BARN: Bildene var kopiert fra andre brukeres Instagram-kontoer, flere av dem populære mammabloggere.
ANDRES BARN: Bildene var kopiert fra andre brukeres Instagram-kontoer, flere av dem populære mammabloggere.

Vær varsom med å poste bilder av barn

Han mener det derfor er svært viktig å være bevisst på hvilke bilder man legger ut og hvorfor.

– Det er dessverre slik at når du legger ut noe på nettet, må du ta med i beregningen at det kan bli vanskelig å fjerne igjen. Selv om du får slettet det opprinnelige bildet, er det alltid en mulighet for at bildet er blitt lagret og dukker opp igjen på et annet nettsted, sier han.

Han mener dette er spesielt viktig å tenke gjennom når man poster bilder av barn. Det finnes gode grunner for å dele bilder av barna sine, men det finnes også mange grunner til at man ikke bør gjøre det.

– Det viktigste er å tenke gjennom hvorfor man gjør det: Er det for barnets beste, eller ditt eget? Barn har også rett til personvern, og barnets hensyn må gå foran de voksnes, poengterer Tessem.

Vanskelig å beskytte seg

– Den beste måten å beskytte seg mot at andre stjeler bilder av barna dine, er å la være å legge ut bilder av barna, sier advokatfullmektig Sara Eline Grønvold i advokatfirmaet Staff.

Grønvold skrev mastergrad om barns personvern på sosiale medier, og er forfatter av boken Barn og personvern, skrevet sammen med Morten Hendis.

– Den nest beste måten er å ha en lukket profil. Men det er vanskelig å beskytte seg helt mot at andre stjeler bilder av barna dine. Legger du ut bilder av barna dine på en blogg, nettside eller åpen Instagram-profil, aksepterer du samtidig muligheten for at andre bruker bildene dine, sier hun.

– Betyr det at du må regne med at andre kommer til å stjele bildene av barna dine?

DIN FEIL: Legger du ut bilder av barna dine på en blogg, nettside eller 
åpen Instagram-profil, aksepterer du samtidig muligheten for at andre 
bruker bildene dine, sier advokatfullmektig Sara Eline Grønvold.
DIN FEIL: Legger du ut bilder av barna dine på en blogg, nettside eller åpen Instagram-profil, aksepterer du samtidig muligheten for at andre bruker bildene dine, sier advokatfullmektig Sara Eline Grønvold.

– Ja, til en viss grad. Det er synd, men dessverre slik virkeligheten er. At det er ulovlig hjelper ikke så mye, fordi så fort bildet er delt andre steder er skaden allerede skjedd. Man har egentlig veldig lite å stille opp med, sier Grønvold.

Bryter flere lover

Å stjele og dele bilder av andres barn på nettet kan ifølge Grønvold bryte med flere lover: Personopplysningsloven, åndsverkloven, FNs barnekonvensjon, samt straffelovens bestemmelse om krenkelser av privatlivets fred.

– Men det siste vil foreldrene kanskje ha vanskelig for å få gehør for, ettersom de selv har lagt ut bilder av barna sine og dermed til en viss grad selv krenket barnets rett til privatliv.

Hun mener det er betenkelig at så mange foreldre velger å dele store mengder bilder og informasjon om egne barn på nettet. Ikke bare på grunn av muligheten for at bildene misbrukes, men også med tanke på barnas rett til personvern.

– Mange tar ikke innover seg mulige konsekvenser av at de deler bilder av barna sine med hele verden. Tilfeller som dette er en av dem, sier hun.

Norske foreldre generelt er etter hvert blitt veldig bevisste på ikke å legge ut bilder av andres barn, og ikke legge ut bilder som viser nakenhet. Men mange glemmer fortsatt at også egne barn har rett til personvern.

– Mange legger ut bilder av barn i situasjoner som vi voksne ville funnet krenkende. Særlig synes jeg det er en uting å legge ut bilder av barn som gråter. Dessuten: Før kunne vi gå gjennom fotoalbumet og luke ut bilder vi ikke ville at andre skulle se, nå er ikke det så lett lenger, sier Grønvold.

Ubehagelig, men ikke alltid ulovlig

Ida Dahl Nilssen i Kripos opplyser at de først og fremst jobber med saker der barn kan ha blitt utsatt for eller lurt til seksuelle handlinger på nettet. Til det finnes et eget tipsmottak kalt Rød knapp.

– Dersom man mener at bilder man har lagt ut blir misbrukt på nettet kan man melde fra til politiet. Men ofte vil det nok være slik at mye man opplever som ubehagelig på internett likevel ikke rammes av straffeloven, sier Nilssen.

Les også på klikk.no:

Hva slags Facebookmamma er du?

Antall likes forteller hvem du er

Ikke bruk sosiale medier som bestevenninne