Northug tilbake på åstedet: – Her kunne det vært over

Petter Northug snakker ut om fyllekjøringen i ny dokumentar på TV 2.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

Se «Sirkus Northug: Nedturen» tirsdag 16. september kl. 21.40 på TV 2

Petter Northug har ikke snakket mye om fyllekjøringsskandalen i vår. Skikongen stilte til intervju med TV 2 to dager etter ulykken, men etter det har han sagt lite om det som skjedde.

Neste tirsdag åpner Northug seg opp om hendelsen i dokumentaren «Sirkus Northug: Nedturen» på TV 2.

Northug blir med kamerateamet til rundkjøringen på Byåsen i Trondheim, der skistjernen fyllekjørte og krasjet med en kamerat natt til 4. mai.

– Det var her jeg krasjet natt til 4. mai. Det var her det var full stopp, sier Northug ettertenksomt.

– Jeg kom fra midt i rundkjøringen der, så skjenet jeg inn i venstrefila og inn i rekkverket her, som nå er borte, sier han.

– Det var veldig flaks

Northug innså kjapt hvor alvorlig situasjonen faktisk var.

– Det som skjedde etterpå var at det var panikk i bilen. Man skjønte etterhvert hva som hadde skjedd. Vi spurte hverandre om det hadde gått bra, og heldigvis gikk det bra med begge to. Jeg kom meg ut av bilen og stakk herfra og hjem der jeg bor, som er 200 meter lenger bort her, forteller han.

Northug er også klar på at han vet at ulykken kunne fått fatale følger for ham selv.

- Her kunne det vært over. Her kunne det vært slutt. Det var flaks. Jeg husker ikke mye av det som skjedde, men i ettertid så ser jeg at det var veldig flaks, sier han.

Onsdag ble det kjent at Northug hadde en promille på 1,65. Avsløringen kommer i den nye boken «Northug. En familiehistorie».

Kan få sone etter VM

Dersom promillen er høyere enn 1,2 blir det som hovedregel alltid idømt ubetinget fengselsstraff. Hovedregelen ved promille over 1,2 er minst 21 dagers fengsel, mens det i Northugs tilfelle kan være flere ting som gjør at han vil bli idømt lenger straff.

Etter det TV 2 erfarer vil Northug kunne få begynne soningen sin etter ski-VM i Falun til vinteren.

– Hver av de to klare bruddene: 1,65 i promille og mellom 80 og 90 i fart i en 40-sone skal normalt gi ubetinget fengsel på mellom 21 og 30 dager. Så totalt vil jeg anslå 50 dager ubetinget fengsel. Man kan ikke si det for sikkert, men det er ganske skjematisk, sier advokat Randi Gustad til TV 2.

– Det at han har tilstått skal gi han en generell strafferabatt, men det skal være en garantert ubetinget reaksjon, mener hun.

Northug håper på en strafferabatt etter å ha tilstått forholdene.

– To personer som kom raskt til ulykkesstedet, har bevitnet at passasjeren i bilen ba Petter Northug stikke av, etter at de begge overfor hverandre hadde bekreftet at ingen av dem var blitt skadet, og dermed unngår han et mer skjerpende tiltalepunkt for å ha forlatt en skadet passasjer. Undersøkelser har vist at passasjeren heller ikke ble skadet i ulykken. Petter Northug vil forklare seg om de straffbare forholdene og avlegge en uforbeholden tilståelse i en såkalt tilståelsessak i løpet av høsten 2014, altså et forenklet rettsmøte basert på en allerede avgitt tilståelse overfor politiet, uten aktor tilstede, opplyser Northug i boken.

Se «Sirkus Northug: Nedturen» tirsdag 16. september kl. 21.40 på TV 2