Full krangel etter sexy kreftdans

Åtte kreftrammede norske kvinner har kopiert en kjent, sexy, 80-tallsslager for å skape oppmerksomhet rundt viktigheten av fysisk aktivitet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Åtte kreftrammede kvinner dro sammen med stiftelsen Aktiv mot kreft, til London for å gjenskape den omdiskuterte og sexy musikkvideoen, «Call on me» av Eric Prydz i samme studio som originalen ble spilt inn.

Nyinnspillingen av musikkvideoen, har riktig nok et ganske annet budskap enn originalen.

OPPMERKSOMHET: Aktiv mot kreft ønsker måtte ta i bruk litt utradisjonelle metoder for å få oppmerksomhet. Fra venstre i God morgen Norges studio: Anniken Melinder, Jenny Andersen og daglig leder i Aktiv mot kreft, Helle Aanesen.
OPPMERKSOMHET: Aktiv mot kreft ønsker måtte ta i bruk litt utradisjonelle metoder for å få oppmerksomhet. Fra venstre i God morgen Norges studio: Anniken Melinder, Jenny Andersen og daglig leder i Aktiv mot kreft, Helle Aanesen.

– Det var over all forventing å se den ferdige videoen. Det var veldig sterkt. Mange både gråt og smilte og var veldig stolte, sier Melinder i God morgen Norges studio onsdag morgen. 

Melinder fikk brystkreft for ett år siden, og var midt i cellegiftbehandlingen da hun ble med å lage musikkvideoen. Det var tøft, men samtidig ble det også et pustehull.

– Da den sangen gikk og jeg begynte å danse, så glemte jeg faktisk hvor utrolig sliten jeg var. Det var en vitamininnsprøytning og et veldig kick for meg, sier Melinder som forrige uke endelig var ferdig med alt av cellegift og strålebehandling. 

Første dansen på to år

Jenny Andersen, som også er med i musikkvideoen, fikk kreft da hun var 18 år gammel. Nå to år senere har hun vært kreftfri i ni måneder, og stilte gledelig opp på musikkvisdeoinnspiloingen.

– Jeg har drevet med dans nesten hele livet mitt, sier Andersen som også fikk en svært positiv opplevelse av å være med i videoen. –  Det var helt fantastisk. Det var første gang jeg har danset på to år, sier hun til God morgen Norge.

Runkevideo

Ekspert på spiseforstyrrelser ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, Runi Børresen, reglerett slakter musikkvideoen på sin Facebook-side:

«Bare et bidrag i rekken av " jenter ER kroppen sin og den skal være deilig". "Runkevideo", er det ikke det vi kalte det før? Gjør det den bedre, eller mer morsom fordi damene har hatt kreft? NEI! Hva med å bidra til litt motvekt til dette kroppshysteriet?»

Helle Aasnes, daglig leder i stiftelsen Aktiv mot kreft og initiativtaker til videoen, poengterer grunnen til at de har valgt dette uttrykket.

– Vårt mål hele veien, det er jo å få oppmerksomhet rundt fysisk aktivitet under - og etter kreftbehandling. Så for å få oppmerksomhet rundt dette, tenkte vi at her må vi gå litt utradisjonelle veier, sier Aanesen.

I Grete Waitzs ånd

Aktiv mot kreft ble startet opp av Aanesen og løpedronningen Grete Waitz, som i 2011 gikk bort på grunn av kreft.

I 2005, etter initiativ fra Waitz, som selv da var midt i en cellekur, ble det åpnet et "pusterom" for kreftpasienter på Ullevål sykehus. Aktivitetsrommet er til for at pasienter på Kreftsenteret skal få anledning til å trene.

– Ideen til musikkvideoen ble født da noen observerte gleden og den energien de kreftrammede fikk når de trente på «Pusterommet», sier Aanesen.

Et kjent sitat som løpedronningen etterlot seg var «hvis fysisk aktivitet fantes i pilleform, så ville det blitt den mest utskrevne resepten».

Det syvende «Pusterommet» ble nylig åpnet på Ringerike sykehus.

Internasjonal oppmerksomhet

Videoen med de åtte damene har nå fått internasjonal oppmerksomhet etter at de la den ut på Youtube. Da Aanesen kom tilbake på kontoret i går etter å ha lansert musikkvideoen, fant hun mail både fra England og Frankrike.

– Nå er vi veldig, veldig stolte. Vi har 120.000 treff på 20 timer, smiler Aasnes. 

Britiske The Mirror skrev i går en lengre artikkel om de norske danserne.