Michael (28) mistet muligheten til å få barn da han skiftet kjønn

28-åringen måtte fjerne livmor og eggstokker selv om han ønsket å beholde dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Michael Behrens (28) er biologisk født kvinne, men fysisk har han vært gutt i tre år. 

Ble ikke tatt seriøst

Første gang han kom til Rikshospitalet og fortalte at han ønsket å være gutt trodde ikke legene på ham. De syntes han så for kvinnelig ut til å ta ham seriøst.

FØR BEHANDLING: Som tenåring så Michael ut som en hvilken som helst jente på hans alder. Foto: privat
FØR BEHANDLING: Som tenåring så Michael ut som en hvilken som helst jente på hans alder. Foto: privat

– Jeg kom inn med min milde stemme og sa at jeg ønsket å være gutt. Jeg hadde maskara og mye lenger hår, så de skjønte ikke hvorfor jeg var der, sier han i dokumentaren «Født i feil kropp» som går på TV 2 denne høsten.

Michael ble ikke tatt på alvor, og fikk beskjed om at han var for androgyn.

– De forventer omtrent at du kommer inn med store muskler, skinna hår, og sitter med lys jentestemme og samtidig ser sånn ut, og sier «jeg trenger testosteron». Det var ikke meg, tilføyer han. 

FREMDELES JENTE: Med maskara og langt hår. Foto: privat
FREMDELES JENTE: Med maskara og langt hår. Foto: privat

Viste barndomsbilder

Innvendig har Michael alltid følt seg som en gutt, han ble derfor veldig provosert over legene som ikke trodde på ham. Ett år etter første møtet med Rikshospitalet tok han med bilder fra barndommen som tydelig viser at han som liten både lignet, kledde, og oppførte seg som en gutt.

– Jeg sa «sånn her har jeg vokst opp, og har alltid følt meg sånn som dette.» Da tok det ganske kort tid før de kontaktet meg, og da skjønte de at dette var seriøst. Da tok det veldig kort tid før jeg fikk starte på hormonbehandlingen, sier 28-åringen.

Forbanna

Følelsen av å være annerledes kom tidlig. 

– Så langt tilbake som jeg kan huske har jeg alltid hatt et ønske om å ha en guttekropp. Da jeg kom i puberteten ble det veldig tydelig for meg at jeg faktisk ønsket å være mann. 

Likevel var det en tung avgjørelse å ta avskjed med livmor og eggstokker – og samtidig muligheten for å få barn. 

SOM BARN: Til tross for at Michael var født biologisk jente, likte han å kle seg i gutteklær. Foto: Privat.
SOM BARN: Til tross for at Michael var født biologisk jente, likte han å kle seg i gutteklær. Foto: Privat.

– En del av meg synes at det er forferdelig trist, fordi jeg vet at jeg kunne fått barn.

For juridisk sett å bli en mann i Norge i dag, må man fjerne livmor og eggstokker, denne regelen stiller Michael seg uforstående til.

– Jeg synes at det er helt latterlig at vi har de reglene i dag, og det gjør meg fortsatt like forbanna. Jeg har full forståelse for alle andre som er i min situasjon, som ikke har fjernet eggstokker og livmor enda, som ikke ønsker å gjøre det, tilføyer han. 

Redd for å angre

Like før operasjonen innrømmer Michael at han er redd for å angre. I en videoblogg fra 2011 snakker han om hvor skummelt det er skulle gjennomgå en kjønnskorrigering. 

BARNEBILDE: Født jente, men til forveksling lik en gutt.
BARNEBILDE: Født jente, men til forveksling lik en gutt.

– Det blir spennende, men det er skummelt også, fordi det faktisk kan innebære at jeg kan angre. Hvis jeg angrer er det ingenting jeg kan gjøre for å gå tilbake. Da sitter jeg i saksa, sier han. 

Å si fra seg muligheten til å få barn er noe av det som gjør kjønnskonverteringen vanskelig. Før operasjonen snakker han også i videobloggen om sorgen over ikke å få barn.

– I forhold til situasjonen med barn og sånn, så har jeg vært veldig frem og tilbake. For noen uker tilbake var jeg i en stor sorgprosess hvor jeg ikke kunne fatte at jeg skulle gi fra meg sjansen til å få barn. Det er noe jeg har sett for meg hele livet at jeg skal ha, sier han.