Northug hadde 1,65 i promille

Petter Northug snakker ut om fyllekjøringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

Oslo  20140910.
Boka om Petter Northug kom  onsdag formiddag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20140910. Boka om Petter Northug kom onsdag formiddag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Oslo (TV 2 Sporten): Det skriver Northug i boken «Northug. En familiehistorie».

– Han kjenner konklusjonene fra politiets etterforskning og undersøkelsesrapporten fra Statens vegvesen, skjønner hva de viktige punktene i påtalemyndighetenes kommende tiltale vil måtte gå ut på:

– Promillekjøring, men en promille på 1,65, alt for høy fart, beregnet til 80-90 kilometer i timen i en 40-sone, og for å ha forlatt bilen uten å ha varslet politiet om ulykken, skriver forfatter Sverre M. Nyrønning i boken.

Verken Petter Northug eller kameraten som var passasjer i bilen ble skadet etter fyllekjøringen i mai.

Se DIREKTESENDING i videovinduet øverst!

Ubetinget fengsel
Dersom promillen er høyere enn 1,2 blir det som hovedregel alltid idømt ubetinget fengselsstraff. Hovedregelen ved promille over 1,2 er minst 21 dagers fengsel, mens det i Northugs tilfelle kan være flere ting som gjør at han vil bli idømt lenger straff. 

Det opplyser advokat Randi Gustad til TV 2 Sporten.

– Hver av de to klare bruddene: 1,65 i promille og mellom 80 og 90 i fart i en 40-sone skal normalt gi ubetinget fengsel på mellom 21 og 30 dager. Så totalt vil jeg anslå 50 dager ubetinget fengsel. Man kan ikke si det for sikkert, men det er ganske skjematisk, sier Gustad til TV 2.

– Det at han har tilstått skal gi han en generell strafferabatt, men det skal være en garantert ubetinget reaksjon, mener hun.

Northug håper på en strafferabatt etter å ha tilstått forholdene.

– To personer som kom raskt til ulykkesstedet, har bevitnet at passasjeren i bilen ba Petter Northug stikke av, etter at de begge overfor hverandre hadde bekreftet at ingen av dem var blitt skadet, og dermed unngår han et mer skjerpende tiltalepunkt for å ha forlatt en skadet passasjer. Undersøkelser har vist at passasjeren heller ikke ble skadet i ulykken. Petter Northug vil forklare seg om de straffbare forholdene og avlegge en uforbeholden tilståelse i en såkalt tilståelsessak i løpet av høsten 2014, altså et forenklet rettsmøte basert på en allerede avgitt tilståelse overfor politiet, uten aktor tilstede, opplyser Northug i boken.

– Glattcellen var trivelig
– Regelverket for tilståelsessaker åpner for at straffeforslaget som politiet i sin begjæring har fremsatt, kan bli kommentert av siktede, som skal gis en strafferabatt som følge av sin tilståelse, skriver forfatteren i boken.

Langrenns-esset kommenterer selv oppholdet på glattcellen etter fyllekjøringen slik:

– Glattcellen var trivelig, med en god madrass og et varmt pledd. Jeg følte meg på ingen måte innestengt, betjentene var hyggelige; ja, kort sagt, jeg trivdes, og kunne like gjerne vært der lenger. Stille, rolig, og jeg fikk være i fred. Sammenlignet med å ligge i telt er forøvrig politiets glattcelle den reneste oppturen, sier Northug selv om opplevelsen.

Verre for Northug var det å møte foreldrene etter lovbruddet.

– Først og fremst var det et spørsmål om når vi burde treffe hverandre; kanskje kunne et møte bli for sterkt så kort tid etter hendelsen. Ja, jeg hadde dårlig samvittighet, var fylt av den samme skyldfølelsen overfor pappa som jeg kjente i ungdomsårene hvis jeg valgte å henge med kamerater fremfor å trene. Det eneste som kan bøte på den følelsen, er å trene hardere enn noensinne, og etter hvert ble dette behovet også denne gangen dominerende. Jeg måtte komme tilbake til rutinene så fort som mulig, og se fremover igjen, få normalisert hverdagen. Ja, selvsagt var det godt å kjenne den tryggheten som mamma og pappa sørget for i hytta på Åre, når de sa at jeg først og fremst var gutten deres og at de alltid ville være der for meg. Jeg visste jo det allerede, men naturligvis var beskjeden likevel god å få, sier Petter Northug.

Etter at fyllekjøringen ble offentlig kjent, eksploderte saken i media. Petter Northug valgte å legge seg paddeflat i et intervju med blant annet TV 2 Sporten. Det ble tøffere enn forventet.

– Jeg måtte gi min versjon, å så frem på denne måten var en nødvendighet, og jeg aktet å ikke bryte av opptaket selv om gråten holdt på å overmanne meg et par ganger. Jeg ville stå løpet ut, måtte, og når jeg tenkte rasjonelt over det som hadde skjedd, var det lett å erkjenne at det var dumt gjort, helt idiotisk, men tross alt også en bagatell sammenlignet med all den dramatikken som utspiller seg i den store verden. Jeg greide å definere hendelsen til å bli en motivasjonsfaktor. Den skulle trigge meg til å reise kjerringa, komme tilbake og vise at jeg skal fortsatt kjempe om gull i internasjonal langrenn. Sølv gjelder ikke for meg, enten er det seier eller ingenting. Denne motivasjonsfaktoren hjalp meg gjennom TV-intervjuet, forteller Northug.

Takker manageren
I boken takker Northug manager Are Sørum Langås for støtten i løpet av de dramatiske dagene etter fyllekjøringen.

– Alltid viktig å ha noen nær som kan holde orden på all støyen som er rundt meg. Are og jeg kom nærmere hverandre, og det var mye følelser. Vi lot dem få spille seg ut, uten filter, beskriver Northug.

Northugs manager Are Sørum Langås forteller dette i boka om da han fikk beskjeden om ulykken:

– Jeg våknet ved halv åtte-tiden om morgenen, av plinget fra en sms som besto av ett ord: «Krise». Avsenderen kjente jeg ikke på annen måte enn at han var en kompis av Petter, hadde ikke engang nummeret hans lagret på telefonen. Jeg kom meg ut av sengen, slo opp nettavisene og oppdaget bildet av audien i autovernet. Jeg gjenkjente straks bilen, fikk på meg klærne og kjørte av gårde. Undeveis ringte jeg til John Northug og informerte ham om at Petters bil hadde vært involvert i en trafikkulykke, men at jeg ikke var sikker på om Petter hadde vært med i bilen, sier han videre.

Han beskriver døgnet etter ulykken slik:

– Petter ville ikke hjem til Byåsen, ikke hjem til foreldrene på gården i Framverran, han ville bort, ut av landet, flykte langt av gårde, ta repern, overbevist om at alt var tapt, karrieren, sponsorene, pengene, livet han hadde levd og nytt, fremtiden, sier han.

Men etter støtten fra manageren og folkene rundt seg kom han på beina igjen.

Nå satser Northug alt på å revansjere sin dårlige innsats i Sotsji-OL i februar. Kun gull er godt nok i Falun-VM i februar neste år.

– Jeg vil nok fremstå annerledes etter det som nå har skjedd. Men hva som kan bli gjort og sagt hvis jeg vinner en distanse, er umulig å si. Da får impulsene råde, slår Northug fast.

Tilbudt 100 000 kroner av media
Selv om Northug er kjent for å bruke media, har langrennskongen ikke bare hyggelige erfaringer med Norges aviser og mediehus. 28-åringen merket spesielt pågangen etter fyllekjøringen ble offentlig kjent.

– Ikke bare er oppslagene mangfoldige og dramatisk store dag etter dag, han er landets definitivt mest omtalte person, og er medier er villige til å betale penger for å få tak i skjulte historier med potensiell skandalekonsekvens for skikongen, legger aktivt ut sine agn på ryktebørsen i Trondheim, men selv beløp i størrelsesordenen 100 000 kroner + synes ikke å føre frem, opplyser Northug-familien i boken.

– Ironisk fra Erna Solberg
Til og med statsminister Erna Solberg uttalte seg om Northugs fyllekjøring. Hun sa til et samlet mediekorps at Northug måtte behandles likt med andre som bryter loven, og at det å være offentlig kjent ikke er en formildende omstendighet. 

Northug reagerte slik på statsministerens uttalelser:

– Det milde smilet i statsministerens budskap gir de både konstaterende og oppmuntrende uttalelsene et snev av ironi. For hvilken annen fyllekjører har tidligere i full offentlighet fått positiv oppmerksomhet fra landets politiske ledere, undrer han.

Ifølge boken «Northug. En familiehistorie» tok Norges Skiforbund kontakt med Petter Northug og kom med tilbud om både psykologisk bistand og hjelp via Olympiatoppen.

Takket nei til skiforbundet
Petter Northug takket nei.

– Northug takket nei med den begrunnelse at han måtte summe seg litt på egen hånd. På sin underfundige måte uttrykker han tilfredshet over skiforbundets initiativ med følgende formulering til manageren: «Tilbudet var større enn behovet».