Northugs familie snakker ut om fyllekjøringen

Petter Northugs foreldre og manager Are Sørum Langås tar bladet fra munnen i «Northug - en familiehistorie».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

I boken «Northug - en familiehistorie» forteller Petter Northugs nærmeste støttespillere for første gang hvordan de opplevde den dramatiske dagen i mai da skistjernen ble arrestert for fyllekjøring.

Se DIREKTESENDING i videovinduet øverst!

Northugs foreldre og manager Are Sørum Langås er blant aktørene som tar bladet fra munnen.

– May var på arbeid, Even på familiebesøk i Molde hos kjæresten. Så ringer Are ved åttetiden og forteller at Petters bil har vært involvert i en ulykke, begynner pappa Northug.

– Senere kommer han med en ny beskjed om at det nok er Petter som har kjørt bilen. Etter den første beskjeden klamret jeg meg kanskje til et lite, irrasjonelt håp om at ulykken likevel ikke hadde skjedd, men nå var all tvil borte. Jeg ringte May og informerte henne om det inntrufne, sier faren.

Northugs mor hadde da startet dagvakten i hjemmesykepleien på Inderøy. Hun skjønte fort at John Northug hadde noe alvorlig på hjertet. 

– Deretter ble arbeidsdagen min annerledes; jeg husker ikke så mye av den, for tankene mine var selvsagt helt andre steder, men jeg utførte oppdragene mine, og da jeg hadde mulighet, studerte jeg nettavisene for å få med siste nytt, sier May Northug.

Pappa Northug var sammen med Petter Northugs bror, Tomas.

– Tomas og jeg låste dørene, senket markisene, etter hvert kom det flere journalister og fotografer, til slutt helt inn på tunet og banket på døren. Vi åpnet ikke, følte oss beleiret. Situasjonen var uhyggelig, sier pappa Northug.

Da bestemte han og kona May seg for å reise til Åre for å unnslippe maset.

AVSLØRER PROMILLEN: Ny Northug-bok avslører alt rundt promillen. FOTO: Aschehoug.
AVSLØRER PROMILLEN: Ny Northug-bok avslører alt rundt promillen. FOTO: Aschehoug.

– Underveis fikk vi vite at Petter helst ikke ville møte oss, men vi mente det var viktig og riktig av oss å være der for ham. Are sa også at vi burde møte Petter i Åre. På det tidspunktet var alle tanker om idrettskarrieren hans uvesentlige. Nå var gutten vår det viktigste, fortsetter faren.

I boken kommer det frem at Northug hadde en promille på 1,65. Promille på over 1,5 betyr ubetinget fengsel. Bilen skal ha hatt en fart et sted mellom 80 km/t og 90 km/t.

– Garantert ubetinget fengsel med den promillen, sier advokat og TV 2-ekspert Randi Gustad til TV 2.

Langrennssjef Åge Skinstad håper at Northug får mulighet til å sone etter at sesongen er over.

– Jeg regner med at Petter vil få samme straff som andre i samme situasjon, men det er heller ikke uvanlig at slike straffer tilpasses slik at det ikke går for mye utover jobb eller andre faktorer. Vi kan jo håpe at Petter får sone straffen sin mens det fremdeles ikke er snø på bakken, sier han til TV 2.

0,2 er første promillegrense der straffbarhet slår inn. Etter en promille på 0,5 er det mulig å reagere med fengselsstraff. På 1,2 vil fengselsstraff være veldig nærliggende. Den straffen økes jo høyere promillen er. Dersom promillen var høyere enn 1,2 blir det som hovedregel alltid idømt ubetinget fengselsstraff. Hovedregelen ved promille over 1,2 er minst 21 dagers fengsel, mens det i Northugs tilfelle kan være flere ting som gjør at han vil bli idømt lenger straff.

Også Petter Northug snakker om fyllekjøringen i boken. På sin hjemmeside uttaler han seg om boken.

«Jeg er glad for at det foreligger en bok om familien Northug. Jeg har selv bidratt til boken gjennom flere intervjuer med forfatteren. En hel familie står bak prestasjonene mine i skisporet, et vi som er sterkt, og aller mest pappa, som fulgte meg til det første skirennet da jeg var fem år gammel, som fortsatt er der for meg, og sammen med mamma også for brødrene mine Tomas og Even, som følger etter meg i skisporet.

Jeg vet at boken skildrer i dybde og bredde det som skjedde etter min tankeløse handling 4. mai. Selvsagt er det greit at de nærmest berørte, mamma, pappa, Are, også får fortelle hvordan de opplevde situasjonen, og jeg skal tåle å lese beretningene deres.

Jeg har ikke fått anledning til å lese boken ennå. Konsentrasjonen min dreier seg om trening og restitusjon, slik at jeg kan reise kjerringa under VM i Falun. Jeg er ingen stor bokleser, men denne skal jeg selvsagt lese. Den handler jo om familien min, selve grunnmuren i livet».

Northug krasjet bilen sin natt til 4. mai i år. Han innrømmet etterpå at han hadde kjørt i alkoholpåvirket tilstand. Det er ventet at en påtalebeslutning vil være klar i løpet av kort tid.

Boken skal også handle om valgene som familien har tatt på Petter Northugs vei mot å bli en av verdens beste skiløpere.

Det er Sverre M. Nyrønning som har skrevet boken «Northug. En familiehistorie». Han har tidligere skrevet blant annet «Godfoten» i samarbeid med Rosenborg-legenden Nils Arne Eggen.