Italia for sterke for Norge: – Vi er jævlig skuffet

EM-kvalifiseringen startet med tap for Per-Mathias Høgmo og Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

Norge-Italia 0-2

Bergen/Ullevaal (TV 2): Optimismen og positiviteten var på plass hos et fullsatt Ullevaal-publikum, men de norske spillerne klarte ikke å tilfredsstille seierslystne norske supportere. 

– Jævlig skuffet
Til tross for tidvis oppløftende spill ble fotballstormakten Italia for sterke. En scoring i hver omgang påførte Norge et 0-2-tap i den første kampen i EM-kvalifiseringen.

– Jeg er skuffet over at vi ikke klarer å holde nullen. De er utrolig bra defensivt. Det mangler bare den siste pasningen. Vi er jævlig skuffet, sier landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred til TV Norge.

Se sammendrag fra kampen øverst på siden (Video med tillatelse fra TV Norge)!

Simone Zaza scoret det første målet for Italia kvarteret ut i første omgang med et skudd via foten til Håvard Nordtveit. 2-0-scoringen kom etter markeringssvikt i det norske forsvaret på en corner timen ut i kampen.

– Jeg forventet at de var så bra. Du ser hvordan de spiller med Contes filosofi. Det er vanskelig å møte. Jeg har aldri møtt en sånn type fotball før. De er i alle fall rutinerte, det må vi også bli, sier Mats Møller Dæhli til TV 2.

– Vil gi guttene «cred»
Landslagssjef Per-Mathias Høgmo sendte laget ut med for å presse Italia i åpningsminuttene. Han var fornøyd med prestasjonen, spesielt gjennomføringen av den første omgangen, men det var tydelig en klasseforskjell mellom lagene etter 90 minutter.

– I andre omgang strekker vi ikke helt til. Vi møter et meget godt lag med sterke spillere. Jeg vil gi guttene stor «cred» for viljen de viste gjennom hele kampen, sier Høgmo på pressekonferansen etter kampen.

– Vi vet at det er en avstand opp til Italia. De er et av verdens beste landslag. Kvaliteten i den siste fasen av spillet... Der har vi mye å gå på, det er det ingen tvil om. Det skremmer meg ikke - men vi har en utfordring her.

Kaptein Ciljan Skjelbred synes Norge spilte «ok», men at det ble produsert for lite fremover på banen.

– Det er for lite å skape én sjanse, det er jeg enig i. Men vi hadde noen nestensjanser, sier Skjelbred til TV 2.

– Tre mot én
Norge utgjorde ikke en veldig stor trussel for Italias forsvar, men en av spillerne som glimtvis skapte problemer for «Azzurri» var Møller Dæhli. Unggutten var tydelig skuffet etter kampen, spesielt over det laget presterte de siste 45 minuttene.

– Da vi gikk ut til andreomgangen var vi veldig gira på å vise oss frem, så jeg er skuffet over at vi bare viser 45 minutter, sier Møller Dæhli til TV 2.

Oppgaven var vanskelig for Blackburn-spiller King som enslig spiss i startoppstillingen mot Italias rutinerte trebackslinje. 22-åringen kom til et par sjanser, men ingen av dem testet Gianluigi Buffon

– Det var tøft. Det blir på en måte tre mot én der oppe på topp, sier King til TV 2.

Han nekter å gi opp håpet etter kveldens tap.

– Vi spiller annerledes fotball nå. Vi har troen på Per-Mathias. Han har en plan. Det at vi taper mot Italia må ikke bety at vi skal endre planen, sier King.

Italia-kaptein Gianluigi Buffon hadde ikke mye å gjøre i 2-0-seieren over Norge.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Italia-kaptein Gianluigi Buffon hadde ikke mye å gjøre i 2-0-seieren over Norge. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Oppløftende start
Et friskt norsk lag gikk i gang med oppgaven på strålende vis. Italia ble møtt med høyt press og aggressivitet, men gjestene kom likevel til kampens første sjanse.

En strålende pasning fant Matteo Darmian ved dødlinjen i Norges sekstenmeter. Kantspilleren slo ballen på tvers inn i feltet, men Simone Zaza klarte ikke å få nok kontrakt med ballen til at den skiftet retning mot målet til Ørjan Nyland.

En friskmeldt Mats Møller Dæhli viste tidvis gode takter fra sin posisjon på høyrekanten. Den 19 år gamle Cardiff-spilleren skapte Norges første sjanse i kampen da han dro seg innover i banen etter drøyt fem minutter. Pasningsforsøket til Joshua King inne i feltet ble imidlertid stoppet av det italienske forsvaret.

Zaza zcoret
Den oppløftende norske starten ga ikke noen uttelling - det i stedet Italia som fikk en strek i scoringsprotokollen. Kvarteret var spilt da Zaza fikk ballen ved sekstenmeteren.

Spissen tittet opp og så et passivt norsk forsvar. Han dyttet ballen kjapt forbi Per Ciljan Skjelbred, banket til med venstrefoten og sendte avslutningen i nettet via leggen til en uheldig Håvard Nordtveit. Nyland mellom stengene var sjanseløs på avslutningen, som skiftet retning og gikk i mål ved burvokterens nærmeste stolpe.

King-sjanse
Norge ristet av seg nesestyveren og holdt på å slå tilbake kun minutter senere. Ciljan Skjelbred dro seg innover i banen og sendte en pasning gjennom Italias forsvar. King satte fart med Andrea Ranocchia i ryggen, men klarte ikke å sette avslutningen på mål.

Tempoet i falt noe utover i omgangen, og Norge fortsatte å ha ballen i store perioder. Italia yppet seg et par ganger på kontringer, men var ikke effektive nok til å øke ledelsen før pause.

Italiensk effektivitet
Det vil være en overdrivelse å si at Norge gikk ut i hundre etter hvilen. Italia lå seg komfortabelt tilbake på banen, mens Norge trillet ballen i laget uten å finne de helt store åpningene. Da de norske spillerne ikke klarte å gjøre noe med overtaket, utnyttet ikke overraskende effektive italienerne de sjansene som kom.

Timen var passert da Italia vartet opp med en kort corner. Møller Dæhli og innbytter Tarik Elyounoussi klarte ikke å følge med på småspillet til italienerne på venstresiden.

Manuel Pascal tok muligheten og svingte ballen inn med venstrefoten. Inne i feltet var det kaos i et norsk forsvar i ubalanse - et kaos midtstopper Leonardo Bonucci utnyttet til det fulle. Helt umarkert steg Juventus-spilleren til værs og stanget inn 2-0 til «Azzurri».

Zaza misbrukte sjansene
Det var ikke mye å bekymre seg for blant de italienske forsvarerne. Norge slet med å skape sjanser og holdt på å få flere baklengsmål i sekken mot slutten av kampen.

SLUKØRET I GARDEROBEN: Norge klarte ikke å hamle opp med Italia på Ullevaal i den første kampen i EM-kvalifiseringen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SLUKØRET I GARDEROBEN: Norge klarte ikke å hamle opp med Italia på Ullevaal i den første kampen i EM-kvalifiseringen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Zaza fikk en gyllen mulighet til å scoret sitt andre for kvelden da han enkelt forserte Vegard Forren og skaffet seg fri bane mot mål. Sassuolo-spissen brukte bredsiden av venstrefoten og satte ballen i tverrliggeren. Giaccherini fikk avsluttet med hodet på returen, men Nyland vartet opp med en strålende beinparade.

Ikke lenge etter serverte Elyounoussi Zaza en stor målsjanse med en slapp pasning retning Håvard Nortveit. Heldigvis for Norge kom Forren til unnsetning på streken da Zaza lobbet ballen over Nyland.

Flere scoringer ble det ikke på Ullevaal - Italia vant dermed 2-0.

Slik startet lagene:
Norge (4-5-1): Ørjan Håskjoild Nyland - Omar Elabdellaoui, Vegard Forren, Håvard Nordtveit, Per-Egil Flo - Mats Møller Dæhli, Per Ciljan Skjelbred, Stefan Johansen, Ruben Yttergård Jenssen, Håvard Nielsen - Joshua King

Italia (3-5-2): Gianluigi Buffon - Andrea Ranocchia, Leonardo Bonucci, Davide Astori - Matteo Darmian, Alessandro Florenzi, Daniele De Rossi, Emanuele Giaccherini, Mattia De Sciglio - Ciro Immobile, Simone Zaza