REDNINGSMANN?  Italias landslagssjef Antonio Conte under det italienske fotballandslagets trening på Ullevaal stadion mandag kveld. Italia møter Norge til EM-kvalifiseringskamp i fotball tirsdag.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
REDNINGSMANN?  Italias landslagssjef Antonio Conte under det italienske fotballandslagets trening på Ullevaal stadion mandag kveld. Italia møter Norge til EM-kvalifiseringskamp i fotball tirsdag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Slik skal Conte gjenreise fotballstormakten Italia

Han er blitt beskyldt for å takke ja til Italia kun på grunn av lønnen. Men Tor-Kristian Karlsen mener Antonio Conte vil gjenreise fotballstormakten Italia.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

Oslo (TV 2 Sporten): Med fire VM-titler (1934, 1938, 1982, 2006), én EM-tittel (1968), og ett OL-gull (1936) er Italia en av fotballens virkelige stormakter.

Men det siste troféet kom for åtte år siden, og innsatsen i årets VM i Brasil ble en gedigen nedtur for den stolte fotballnasjonen.

Italia slo England, men tapte mot Costa Rica og Uruguay. Etter VM-fiaskoen trakk landslagssjef Cesare Prandelli seg.

I august ble den tidligere Juventus-treneren Antonio Conte presentert som ny Italia-sjef. Nå ikke bare forventer, men krever hele det italienske folket at Conte skal gjøre «Azzuri» til den fotballstormakten nasjonen en gang var.

– Viste tidlig frem sin filosofi
Fotballspeider Tor-Kristian Karlsen har fulgt Antonio Contes trenerkarriere tett helt siden Italias landslagssjef fikk sitt gjennombrudd som trener for Bari i 2007.

Han oppsummerer Contes ferd mot jobben som Italias redningsmann slik:

– Da han startet karrieren i Bari i Serie B viste han seg allerede da som en svært eksperimentell trener som hele tiden prøvde ut nye ting. Conte markerte seg som en offensiv trener, noe som ikke er vanlig i Serie B i Italia, forteller Karlsen, før han fortsetter:

– Deretter fulgte et veldig uheldig år i Atalanta, som endte med at Conte fikk sparken etter en 19. plass i Serie A. Da var det ikke mange som trodde at Conte en gang skulle bli landslagstrener, poengterer Tor-Kristian Karlsen.

Til tross for nedturen i Atalanta valgte Siena å satse på den fremadstormende treneren.

Det ble starten på en eventyrlig opptur for Conte.

– Han ledet Siena til opprykk på første forsøk, og ble deretter nesten umiddelbart aktuell for Juventus-jobben, sier Karlsen.

Fikk kritikk før Juventus-jobben
Ikke alle ville imidlertid se Antonio Conte som sjef for Torino-klubben. I forbindelse med ansettelsen i 2011 haglet kritikken mot ham.

– Det som er interessant nå i ettertid i forbindelse med Juventus-jobben, er at både media og supporterne mente Conte ikke var riktig mann. De følte at han ikke var klar til å overta en så stor klubb, etter å ha kun trent «småklubber», og med tanke på nedturen i Atalanta, forteller Karlsen.

Fra 1991 til 2004 spilte imidlertid Antonio Conte over 500 kamper for Juventus og vant fem seriemesterskap. I tillegg var han med på å vinne både Mesterligaen og UEFA-cupen for klubben.

Det gjorde at kritikken etter hvert stilnet.

– På grunn av Contens tilknytning til Juventus fikk han likevel «goodwill» i starten, og resten er jo historie. Han ledet Juventus til tre strake ligagull, noe som er en fantastisk arv å legge igjen, sier Karlsen – som likevel mener at Conte kom til Torino-klubben på et gunstig tidspunkt:

– Han var kanskje litt heldig, fordi Serie A har vært litt på hell de siste årene. Dessuten var Juventus den eneste klubben i Italia med de økonomiske musklene som skulle til for å opprettholde en høy, sportslig satsning. Nå er blant annet både Roma og Napoli oppe der med økomomiske muskler, men da Conte var i Juventus var klubben i en særposisjon, fortsetter fotballspeideren.

Mangler internasjonal erfaring
Conte lykkes aldri med å lede Juventus til suksess i Mesterligaen.

– Generelt så var Juventus en skuffelse i Mesterligaen under Conte. Og derfor skal det bli interessant å se hvordan Conte – med sin manglende internasjonale suksess – klarer å styre et landslag i Europa, konkluderer Karlsen.

– Hva kjennetegner Contes formasjon og taktikk?

– Han utviklet tidlig i sin karriere en rød tråd med et veldig offensivt 4-2-4-system, der han spilte med veldig høyt press med kantspillere helt ute på krittet. Så gikk han fra 3-4-3 til 3-5-2 på tampen av Juventus-karrieren. Fellesnevneren for alle kombinasjoner er imidlertid en aggressiv, energikrevende spillestil som krever at spillerne er i absolutt topp, fysisk form, svarer Karlsen, og legger til:

– Conte spiller en type fotball med veldig mange overganger. Det går raskt frem i lengderetningen. Kantspillerne er veldig offensive og sentrale i hans filosofi, pluss at de sentrale midtbanespillerne er offensive og kommer i scoringsposisjoner. I Juventus scoret for eksempel Pogba og Vidal ofte mellom seks og ti mål i ligaen per sesong. I alle lagoppstillingene hans pleier Conte å spille med to indreløpere som er flinke til å komme i scoringsposisjon i boksen, sier han.

– Tok Italia-jobben på grunn av lønnen
Etter suksessen i Juventus havnet Conte raskt på toppen av ønskelisten som Italias nye landslagssjef. Men etter ansettelsen 14. august måtte 45-åringen igjen tåle kritikk fra omgivelsene.

– Det var mye skepsis rundt Conte da han ble gitt jobben. Litt på grunn av Juventus-tilknytningen, siden Juventus er en klubb som splitter menigheten i det fotballelskende Italia. Men mest på grunn av den skyhøye lønnen. Han har fått den høyeste lønnen en landslagssjef i Italia noensinne har hatt, sier Karlsen.

– Landslagssjobben i Italia er knyttet til prestisje og ære, men kritikerne mente Conte kun takket ha på grunn av økonomiske motiv. Kritikken la seg imidlertid etter Nederland-kampen, og nå har han skapt en utrolig entusiasme rundt landslaget i støvellandet, fortsetter Karlsen og smiler.

– Bygger sterke kollektiv
– Tror du Conte har det som skal til for å gjenreise Italia som en fotballstormakt?

– Det er faktisk sjelden og veldig spesielt at en ung trener på 45 år, som er på toppen av sin karriere, forlater en fantastisk klubbjobb til fordel for landslaget. Det er mot strømmen i resten av verden. Men Italia trengte noe nytt etter VM, svarer Karlsen, og legger til:

– Cesare Prandelli startet lovende med tanke på innsatsen i EM i 2012, men etter det flatet det hele ut og kulminerte med den gedigne skuffelseni Brasil. Det er ingen tvil om at fotballen Conte står for er langt mer moderne og attraktiv enn under Prandelli. Men Italia mangler stjerner; Pirlo er ikke lenger den han var, Balotelli mangler kontinuitet og De Rossi er på hell. Men når det gjelder å bygge et kollektiv som ikke er avhengig av de store stjernene, så er Conte sin filosofi og fotball ideell for Italia, slår Karlsen fast.

DEBATT:
Er Conte rett mann for Italia?