UNDER PRESS: Ekspertene krever resultater av Per-Mathias Høgmos menn.  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
UNDER PRESS: Ekspertene krever resultater av Per-Mathias Høgmos menn.  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

– Norge må ikke forsvare seg til 0-0

Sjekk ekspertenes råd til Per-Mathias Høgmo foran Norges oppgjør mot Italia.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

Ullevaal (TV 2 Sporten): Per-Mathias Høgmo har varslet at han vil endre Norge til å bli et offensivt, ballbesittende lag inspirert av Atletico Madrid og Manchester City.

Men så langt har resultatene uteblitt for treneren som overtok etter Egil Drillo Olsen i fjor høst. Høgmo har elleve kamper som Norge-sjef før møtet med Italia tirsdag. Fasiten er det imidlertid ingen som lar seg begeistre av: én seier, fire uavgjort og seks tap.

– Forventer et modig, norsk lag
I generalprøven mot England gikk Høgmo tilbake til 4-5-1-formasjonen forgjengeren Drillo oftest benyttet for å unngå stortap.

Den taktikken håper ekspertene at landslagssjefen ikke benytter seg av i tirsdagens EM-kvalifiseringskamp mot Italia.

Vålerenga-trener og tidligere landslagskaptein Kjetil Rekdal håper Høgmo tør å la spillerne angripe.

– Jeg forventer et norsk lag som er modig, som tør å komme fram på banen. Jeg skjønner at vi må forsvare oss iblant, men Norge må ha igjen noen oppspillspunkt fremover på banen slik at vi får etablert et spill på Italias banehalvdel. Det handler om å finne balansen der, forteller Rekdal til TV 2 Sporten.

Han ble ikke imponert over det Norge presterte i privatlandskampen mot England.

– Mot England var det ekstremt andre veien. Jeg hadde et håp om å fortsette kursen vi har startet, og jeg tror vi får se fremover også. Som sagt skjønner jeg at vi må forsvare oss av og til, men skal vi løfte oss fra det nivået vi er på så må Høgmo tørre å la spillerne som har offensive ferdigheter til å slippe seg løs. For meg blir det feil hvis Tarik og Mats Møller Dæhli er nede i høyre -og venstrebackposisjon i største delen av kampen. Da er de kanskje ikke rette personene å ha i den posisjonen, hvis vi skal forsvare til 0-0, poengterer Rekdal.

– Ikke ute etter Høgmo
Etter å ha kritisert Norges innsats mot England ble det hevdet at Kjetil Rekdal selv var ute etter jobben til Per-Mathias Høgmo. Det avviser han bestemt.

– Når jeg sitter i TV-studio sier hva jeg ser og mener - uten at det betyr at du er ute etter noen, fastslår Rekdal.

TV 2 Sportens fotballekspert Mini Jakobsen, som fikk med seg 65 landskamper og elleve mål for Norge fra 1988 til 1998, er enig med Kjetil Rekdal i at Norge ikke må forsøke å forsvare seg til 0-0.

Støtter Rekdal
– Det er jeg helt enig med Rekdal i. Vi møter Italia foran et utsolgt stadion og det er viktig å få med publikum fra starten av. Spillerne må tørre å presse Italia. Spiller Norge som i starten av kampen mot England så kan det bli pipekonsert, og det kan gjøre noe med hodene til spillerne hvis de bare skal ligge lavt å forsvare seg, poengterer Mini.

– Men har Norge ferdighetene til å kunne styre kampen mot Italia?

– Nei, det kan vi først og fremst forsøke oss på mot Bulgaria og Malta. Jeg mener at Norge bør spille i en 4-5-1-formasjon, for Italia er såpass gode at Norge er nødt til å ta overgangene. Jeg tror Italia kommer til å ta ballen mest og styre det meste, svarer han.

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker mener i likhet med Mini Jakobsen at Norge bør gå ut i en 4-5-1-formasjon mot Italia.

– Jeg er overbevist om at Norge vil spille 4-5-1, som vi gjorde mot England. Det er den eneste måten et ordinært norsk lag kan få resultat mot en mye bedre motstander, sier Alsaker, før han fortsetter:

– Da blir det jo litt tilbake til Drillo og Nils Johan Semb, og noen vil sikkert si det det er skritt tilbake. Men når vi skal møte Malta, Bulgaria og Aserbajdsjan så kan vi gjennomføre den spillende, offensive fotballen Høgmo tenker, mener han.

– Prosjektet må vise resultater
Alsaker synes nå tiden er inne til å se resultater av Per-Mathias Høgmos prosjekt.

– Slik Norge har fremstått under Høgmo så er det ingenting som tyder på at Norge skal spille fantastisk mot Italia. Men Italia kommer hit med et helgrått lag, uten mange av sine beste spillere, og sesongen har ikke startet. Så sånn sett er det et gunstig tidspunkt å møte Italia på, sier Alsaker.

Og legger til:

– Dersom Italia cruiser inn til en 2-0-seier, så er det i mine øyne det verste som kan skje for Høgmos prosjekt. Det er fullsatt Ullevaal og det er på tide å sette krav til laget. Dette er en gyllen sjanse for Norge til å komme til EM, og kampoppsettet er en fordel. Det nytter ikke å hele tiden utsette resultatkravene, for EM 2016 må være et soleklart mål og da må vi ha poeng hjemme mot Italia, slår Alsaker fast.

DEBATT:
Hvordan bør Norge spille mot Italia? Ta debatten i kommentarfeltet under!