FRYKTET: Joshua King, her på pressekonferanse før kampen mot England, er en mann de har merket seg i Italia.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FRYKTET: Joshua King, her på pressekonferanse før kampen mot England, er en mann de har merket seg i Italia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Italienerne frykter «den nye Carew»

Tor-Kristian Karlsen blogger om italiensk fotballs tilstand frem mot landskampen mot Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

Laguttaket. De fleste italienske medier operer i dag med at Roma-vingen Alessandro Florenzi sannsynligvis starter mot Norge i morgen. Tidligere har både Parolo og Candreva operert som hypotetiske makkere til De Rossi og Giaccherini i den blå midtbanetreeren, men i de siste dagers formasjonstrening i Firenze er altså Florenzi blitt foretrukket.

Valget av Roma-spilleren er interessant siden det representerer en ganske utypisk preferanse av Antonio Conte. I Juventus var Italia-sjefen kjent for å bruke to fysiske toveisspillere på midten i Vidal og Pogba. Mens det nå kan virke som at det tenkes at gjennom bevegelser, kvikke bein og dynamikk skal italienerne løpe i ring rundt en midtbane de anser som statisk.

Ellers er det fascinerende at både Florenzi og Giaccherini – som altså sannsynligvis blir å finne som indreløpere foran Daniele De Rossi – er vingtyper med forse i dribling, rykk og utfordring av rom. Om dette blir realiteten, så skal det bli interessant å se hvordan disse to «lettvekterne» klarer seg i duellene på midtbanen og om de er tålmodige og omstendelige nok til å spille både på tvers og bakover til den grad som er nødvendig for et landslag på bortebane.

Høydeforskjellen. Det er påfallende hvordan italiensk media ofte refererer til det norske landslaget som «vikinger» i referanse til fysikken og høyden som er assosiert med norske fotballspillere. Men med utgangspunktet i de antatte lagoppstillingene i morgen er det faktisk bortelaget som stiller med flest centimeter. Italienerne måler 183.7 centimeter versus 180.1 centimeter hos den norske Wembley-oppstillingen.

Spillerlønninger. La Gazzetta dello Sport publiserer i dag lønningene til samtlige spillere og trenere i Serie A. Denne oversikten er ikke spesielt oppsiktsvekkende da lønnen til fotballspillere i stor grad kan estimeres med relativt god presisjon. I den italienske troppen som ankommer Oslo i dag er det Daniele De Rossi som tjener mest, med en årslønn på 6.5 millioner euro i året (etter skatt).

Dermed er det ikke usannsynlig at Roma-kjempen tjener mer enn hele den norske startoppstillingen til sammen. Gianluigi Buffon hever fire millioner av europeisk valuta mens spissen Simone Zaza og høyre vingback, Matteo Darmian, har færrest mynt i posen med henholdsvis 800.000 og 500.000 euro netto i året. Men enda mer interessant er det at Serie A-lønningene er på vei nedover. Den totale lønnspotten i den italienske toppdivisjonen lyder på 849 millioner euro, hvilket er en reduksjon på 63 millioner (euro) fra forrige sesong og som betyr at lønnsutbetalingene er tilbake på 2007-nivå.

King vekker frykt. Av italienere jeg har snakket med de siste dagene er det Joshua King som trekkes frem som den største norske trusselen. Kings imponerende prestasjon på Wembley gikk ikke upåaktet hen ved Middelhavet . Den norske spissen er blitt referert til som «den nye Carew», samtidig som man undrer «hvordan kan en så god spiss sliter med fast plass i den nest øverste divisjonen i England?».

Det hersker også stor nysgjerrighet rundt Martin Ødegaard. Vidunderbarnet fra Drammen sammenlignes ikke helt ulogisk med den tidligere Juventus og Lazio-spilleren Michael Laudrup. Og selv om Ødegaard er blitt observert og fulgt av samtlige Serie A-toppklubber, er det med en liten tone av resignasjon at italienerne aksepterer at 15-åringen neppe går i danskens fotspor. Italia er ikke lenger ønskedestinasjonen for de største internasjonale fotballtalentene.