Familien til terrormistenkt nordmann (23) er i sjokk

– Dette må være feil. Det kan ikke stemme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hele mandag satt en nær slektning av den terrormistenkte 23-åringen i avhør med etterforskere fra Politiets sikkerhetstjeneste.

– Det må være feil

TV 2 møtte slektningen i dag og vedkommende var tydelig opprørt over at mannen mistenkes for å stå bak terroraksjonen mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi der 67 mennesker ble drept.

– Vi er i sjokk. Dette må være feil. Det kan ikke stemme, sier slektningen til TV 2.

Mannen med somalisk opprinnelse kom til Norge i 1999. Slektningen forteller til TV 2 at mannen fullførte videregående skole i Norge før han flyttet tilbake til Somalia.

Han ønsket å utdanne seg videre og få jobb som morsmålslærer. Vedkommende forteller videre at det er flere år siden de hadde kontakt sist.

– Vi er sikre på at han vi kjenner ikke har vært med på noe slikt, sier et annet familiemedlem til TV 2.

Ringte til Norge under angrepet

TV 2 kunne i går avsløre at den terrormistenkte norsksomalieren skal ha ringt til Norge en eller flere ganger mens terrorangrepet pågikk. Familien i Norge sier de ikke vet hvem dette kan være.

To etterforskere fra PST er i Kenya for å forsøke å identifisere nordmannen.

TV 2 vet at sikkerhetstjenesten har hatt mannen under oppsikt over tid. Han har vært svært aktiv på flere internettforum, hvor han blant annet forsvarer terrororganisasjonen al-Shabaab.

Radikalisert siden tenårene

På et av flere forum han besøkte skrev han flere enn 3000 meldinger. På et annet over 2500 meldinger. 23-åringen har operert med flere identiteter på internett. TV 2 har funnet fram til ni av disse.

Innleggene mannen har skrevet fra han var tenåring og fram til han var 20 år gir inntrykk av en gradvis radikalisering.

Allerede i 2006 gir mannen uttrykk for at han ønsker å kjempe for al-Shabaab i Somalia. Han var da bare 16 år gammel. I 2009 skriver han et innlegg hvor han forsvarer al-Shabaab. Han mener blant annet at terrororganisasjonen kan drepe frafalne muslimer som de vil.

Det siste sporet av 23-åringens internettaktiviteter er fra våren 2010 på et al-Shabaab-forum.

Kontakter i Profetens Ummah

En annen grunn til at PST har hatt søkelys på mannen er hans kontakt med sentrale personer i Profetens Ummah her i Norge.

Familiemedlemmer TV 2 har snakket med sier de ikke kjenner seg igjen i dette bildet. De ber nå om ro og håper mannen snart kommer til rette.

– Vi er sikre på at han ikke har noe med dette å gjøre. Vi håper de som anklager han for å ha vært med på terroraksjonen slipper ham fri – om han lever, sier et familiemedlem til TV 2.